Pensionsskyddscentralen kan på ansökan befria en utländsk arbetsgivare från skyldigheten att teckna pensionsförsäkring enligt ArPL

  • för en arbetstagare som arbetsgivaren sänder ut för att arbeta i Finland i mer än två år eller
  • för en arbetstagare som av oförutsedda skäl fortsätter att arbeta som utsänd arbetstagare i Finland i mer än två år.

För befrielse förutsätts att arbetsgivaren för den utsända arbetstagaren har ordnat pensionsskydd för arbetstiden i Finland och framlägger en utredning om detta.

Avsikten med bestämmelsen är att undvika dubbel försäkring.

Arbetsgivaren kan inte befrias från försäkringsskyldigheten om det blir aktuellt att på en arbetstagare som har sänts från utlandet till Finland tillämpa

  • bestämmelserna i EU:s förordningar om social trygghet eller
  • bestämmelserna i de överenskommelser om social trygghet som Finland har ingått.

Om befrielse inte kan beviljas, ska den utländska arbetsgivaren ordna pensionsskydd i Finland enligt ArPL för sin arbetstagare från och med början av arbetet.

Befrielsen från försäkringsskyldigheten för sådan utländsk arbetsgivare som avses i ICT-direktivet när en arbetstagare förflyttas företagsinternt

Pensionsskyddscentralen kan bevilja befrielse från försäkringsskyldigheten enligt ArPL till en arbetsgivare som finns utanför EU och förflyttar en arbetstagare som omfattas av ICT-direktivet från ett icke-avtalsland till Finland för tillfälligt arbete. 

På den arbetsgivare och arbetstagare som avses i ICT-direktivet tillämpas bestämmelserna om befrielse i ArPL 149 § i regel på samma sätt som också på andra utländska arbetsgivare och arbetstagare.

Befrielsen från försäkringsskyldigheten beviljas alltid från och med arbetets början i Finland

Om en utländsk arbetstagare som sänds ut av en utländsk arbetsgivare för högst två år får förlängd utsändningstid till Finland så att den sammanlagda arbetstiden överskrider 2 år, beviljas en eventuell befrielse från försäkringsskyldigheten enligt ArPL från det att utstationeringen börjat.

Mera

Exempel: En arbetstagares utstationering i Finland fortsätter efter två år

En japansk arbetsgivare sänder en arbetstagare från Japan till Finland för två år. Eftersom arbetet i Finland fortsätter i högst två år, behöver arbetsgivaren inte försäkra arbetstagaren i Finland och inte heller ansöka om befrielse från försäkringsskyldigheten i Finland.

Samma arbetsgivare och arbetstagare beslutar senare att förlänga utstationeringen med 1 år. Eftersom utstationering till Finland i sin helhet fortgår över 2 år, ska arbetsgivaren antingen försäkra arbetet enligt ArPL från och med att arbetet i Finland inleddes eller ansöka om befrielse från försäkringsskyldigheten. En eventuell befrielse från försäkringsskyldigheten enligt ArPL beviljas då från och med början av arbetet i Finland.

Befrielse från försäkringsskyldigheten i högst fem år

Befrielse från försäkringsskyldigheten beviljas för högst fem år från det att arbetet i Finland började. Maximitiden på fem år kan bestå av flera på varandra följande utstationeringsperioder som kan betraktas som samma utstationering.

För att en utstationering ska kunna betraktas som ny förutsätts vanligen ett avbrott på minst sex månader mellan utstationeringarna. Sålunda kan en arbetsgivare med stöd av en utstationering som börjar tidigast sex månader efter den föregående utstationeringen beviljas en ny befrielse på högst fem år.

Om arbetet i Finland varar i mer än fem år ska arbetstagaren efter fem år försäkras enligt ArPL.

Mera

Exempel: Utstationering i mer än fem år  

En kinesisk arbetsgivare sänder en arbetstagare från Kina till Finland för att arbeta i fyra år. För utstationeringstiden har arbetsgivaren pensionsförsäkrat arbetstagaren i Kina. Arbetsgivaren ansöker om befrielse från försäkringsskyldigheten enligt ArPL och fogar till ansökan ett intyg över att arbetstagaren omfattas av det kinesiska pensionsförsäkringssystemet. Pensionsskyddscentralen beviljar befrielse för den ansökta tiden på fyra år.

Arbetsgivaren och arbetstagaren kommer senare överens om att förlänga utstationeringen med två år. Arbetsgivaren ansöker om två års fortsatt befrielse efter den föregående befrielsen på fyra år. Arbetsgivaren fogar till ansökan om befrielse ett nytt avtal om fortsatt utstationering och ett intyg om att arbetstagaren omfattas av det kinesiska pensionsförsäkringssystemet fram till utstationeringens slut. Pensionsskyddscentralen beviljar befrielse för fem år med verkan från utstationeringens början. Eftersom utstationeringen i Finland varar i mer än fem år måste arbetsgivaren efter femårsperioden försäkra arbetstagaren enligt ArPL.

Exempel: Kortare än sex månaders avbrott mellan utstationeringarna

En rysk arbetsgivare har sänt en arbetstagare från Ryssland till Finland för att arbeta under perioden 1.1.2011–30.6.2015, varefter arbetstagaren återvänder till Ryssland. Pensionsskyddscentralen beviljade arbetsgivaren befrielse från försäkringsskyldigheten under perioden 1.1.2011–30.6.2015.

Samma ryska arbetsgivare sänder samma arbetstagare till Finland för ett nytt uppdrag under perioden 1.11.2015–30.6.2016 och ansöker om befrielse från försäkringsskyldigheten även för denna period. Eftersom avbrottet mellan arbetsperioderna i Finland är fyra månader betraktas arbetstagarens arbetsperioder i Finland som en och samma utstationering. Den maximala befrielsetiden på fem år uppnås sålunda 30.4.2016. Pensionsskyddscentralen beviljar därför fortsättning på den föregående befrielsen för perioden 1.11.2015–30.4.2016.

Efter att utstationeringen fortsatt i över fem år ska arbetsgivaren försäkra arbetstagaren enligt ArPL, dvs. under perioden 1.5.2016–30.6.2016.

Villkor för att utsändande arbetsgivare ska kunna befrias från försäkringsskyldigheten

För att en utsändande arbetsgivare ska kunna befrias från försäkringsskyldigheten förutsätts att arbetsgivaren

  • är utländsk och bedriver affärsverksamhet någon annanstans än i ett EU-land eller land med överenskommelse om social trygghet och
  • framlägger en utredning om att arbetsgivaren har pensionsförsäkrat arbetstagaren från utstationeringens början.

Utgångspunkten är att arbetsgivaren har pensionsförsäkrat arbetstagaren i det land i vilket arbetsgivaren har sitt säte och från vilket arbetstagaren sänds till Finland.

Vem betraktas som utländsk arbetsgivare?

Pensionsskyddscentralen kan bevilja endast utländska arbetsgivare befrielse från försäkringsplikten.

Vanligtvis är den utsändande arbetsgivaren ett företag som har registrerats någon annanstans än i ett EU-land eller land med överenskommelse om social trygghet. Som utländskt företag betraktas också ett finskt eller utländskt företags filial i en annan stat om filialen

  • har ett fast driftställe eller agentur i en annan stat och
  • i denna stat också bedriver kontinuerlig verksamhet och
  • gentemot arbetstagaren har betydande rättigheter och skyldigheter med stöd av den rättsliga ställningen som arbetsgivare.

Fastställande av faktisk arbetsgivare

Vem som är en arbetstagares faktiska arbetsgivare avgörs vid behov på normala arbetsrättsliga grunder. Exempelvis kan det vara oklart om en till Finland utsänd arbetstagare under arbetet i Finland kvarstår som anställd hos sin utländska arbetsgivare eller om arbetstagarens faktiska arbetsgivare är det mottagande företaget i Finland.

Arbetsgivaren fastställs utgående från begreppet anställningsförhållande, där parterna utgörs av arbetsgivaren respektive arbetstagaren. I arbetsavtalet förbinder sig arbetstagaren att utföra arbete för arbetsgivaren, som i sin tur förbinder sig att betala arbetstagaren lön.

I arbetsavtalslagen föreskrivs om arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter, som omfattar bl.a.

• rollen som avtalspart
• rätten att tillgodogöra sig arbetsprestationerna
• rätten att leda och övervaka arbetet (direktionsrätt) och
• skyldigheten att betala lön.

Vanligtvis tillkommer samtliga arbetsgivarrättigheter och arbetsgivarskyldigheter klart och tydligt en enda aktör.

I vissa fall kan de rättigheter som följer av ställningen som arbetsgivare även fördelas på olika aktörer. Det kan exempelvis hända att det är det mottagande företaget i Finland som svarar för utbetalningen av lön till en arbetstagare som har sänts från utlandet till Finland.

Det mottagande företaget har ofta också den konkreta arbetsledningsrätten och rätt att fatta beslut om omständigheter som direkt hänför sig till utförandet av arbetet. Förfarandet påverkar dock inte nödvändigtvis det utländska företagets ställning som arbetsgivare.

Mera

Exempel: Arbetsrättslig arbetsgivare

Ett ryskt moderföretag sänder en arbetstagare till Finland för att arbeta vid ett dotterföretag. Arbetstagaren arbetar i det finska dotterbolagets lokaliteter, och dotterbolaget betalar även lönen. Arbetstagaren rapporterar om arbetet till det ryska moderföretaget medan det finska företaget meddelar de direkta anvisningarna och föreskrifterna om hur arbetet ska utföras. Uppsägningsrätten kvarstår hos det ryska företaget. Det ryska företaget kan betraktas som arbetsrättslig arbetsgivare.

Krav på arbetstagaren vid befrielse från försäkringsskyldigheten

Arbetstagaren ska ha sänts från utlandet till Finland. För att en arbetstagare ska kunna betraktas som från utlandet till Finland utsänd arbetstagare ska arbetstagaren i princip omfattas av den sociala tryggheten i utgångslandet.

Den från utlandet till Finland utsända arbetstagaren får inte omfattas av bestämmelserna i EU:s förordningar om social trygghet eller i de överenskommelser om social trygghet som Finland har ingått. I praktiken innebär detta vanligen att arbetstagaren före utstationeringen i Finland inte har arbetat eller bott i något annat EU-land eller land med överenskommelse om social trygghet.

Arbetstagaren får inte heller vid utsändningstidpunkten, dvs. omedelbart före utsändningen till Finland, omfattas av den finska sociala tryggheten med stöd av bosättning eller arbete i Finland. En arbetstagare kan inte anses vara utsänd till Finland om arbetstagaren omfattas av den finska sociala tryggheten omedelbart före utstationeringens början.

Mera

Exempel: Arbetstagare som omfattas av den finska sociala tryggheten före utstationeringens början

En japansk arbetsgivare anställer en arbetstagare som är stadigvarande bosatt i Finland. Arbetstagaren åker till Japan för att underteckna arbetsavtalet och orientera sig i arbetet i en månads tid. Efter detta sänds arbetstagaren till Finland. Arbetstagaren kan inte anses vara utsänd från Japan till Finland, om arbetstagaren under vistelsen i Japan har omfattats av den finska bosättningsbaserade sociala tryggheten.

Befrielse från försäkringsskyldigheten söks hos Pensionsskyddscentralen

Befrielse från försäkringsskyldigheten ska sökas hos Pensionsskyddscentralen på blankett

  • ETK 2075 (kommenderingen har börjat efter 31.12.2008) eller
  • ETK 2071 (kommenderingen har börjat före 1.1.2009).

Blanketterna finns också på finska och engelska.

Arbetsgivaren ska på separata ansökningsblanketter ansöka om befrielse skilt för respektive arbetstagare. Pensionsskyddscentralen kan inte bevilja befrielse för en viss grupp av arbetstagare.

Uppgifter i befrielseansökan eller som bilagor till denna

På befrielseblanketten eller som bilaga till denna ska arbetsgivaren till Pensionsskyddscentralen lämna in

  • ett myndighetsbestyrkt intyg om den pensionsförsäkring som arbetsgivaren har tecknat för arbetstagaren i utgångslandet och
  • en av arbetstagaren undertecknad bekräftelse om att arbetstagaren är medveten om den pensionsförsäkring som arbetsgivaren har tecknat för arbetstagaren och om att arbetsgivaren ansöker om befrielse från försäkringsskyldigheten enligt ArPL.

Pensionsskyddscentralens beslut om befrielse

I ett befrielseärende utfärdar Pensionsskyddscentralen ett överklagbart beslut som sänds till både arbetsgivaren och arbetstagaren. Såväl arbetsgivaren som arbetstagaren har rätt att söka ändring i ett beslut om befrielse.

Befrielse från försäkringsskyldigheten för utstationeringar som börjat före 1.1.2009

Före 1.1.2009 avvek bestämmelsen om befrielse från försäkringsskyldigheten i 149 § i ArPL väsentligt från den bestämmelse som numera är i kraft.

På från utlandet till Finland utsända arbetstagares arbete som börjat 1.1.2007–31.12.2008 tillämpas den då gällande bestämmelsen i 149 § i ArPL.

Befrielse med stöd av utstationering i Finland som börjat före 1.1.2009 kan beviljas för högst två år i sänder. Dessutom förutsätts bl.a. att den utländska arbetsgivaren för den till Finland utsända arbetstagaren har ordnat ett skäligt pensionsskydd för utstationeringstiden.