Frivillig ArPL-försäkring

Ange datum

TillämpningsanvisningGiltighetstid 27.1.2016 – tills vidarePublicerat 27.1.2016

Med en frivillig ArPL-försäkring avses att arbetsgivaren frivilligt tecknar en finsk lagstadgad ArPL-försäkring för en arbetstagare som arbetar utomlands.

En frivillig ArPL-försäkring kan tecknas för en arbetstagare som arbetar utomlands och som inte omfattas av den obligatoriska ArPL-försäkringen. I detta fall förutsätts att de övriga arbetstagar- och arbetsgivarvillkoren i enlighet med lagen uppfylls.

Arbetstagare som arbetar i Finland kan inte försäkras genom en frivillig ArPL-försäkring.

Endast finska arbetsgivare kan teckna en frivillig ArPL-försäkring för sina arbetstagare. En arbetstagare kan således inte ens frivilligt teckna en arbetspensionsförsäkring för sig själv i enlighet med det finska arbetspensionssystemet.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 27.1.2016 – tills vidarePublicerat 27.1.2016

En frivillig ArPL-försäkring kan komma i fråga för finska arbetsgivare och i vissa fall även för utländska företag som fungerar som arbetsgivare.

Som finsk arbetsgivare betraktas

  • en fysisk person som har sin hemort i och som de facto bor i Finland
  • en sammanslutning som har sitt säte i Finland
  • ett utländskt företags filial som verkar i Finland och som har införts i handelsregistret
  • ett europabolag som har sitt stadgeenliga säte i Finland
  • en i det finska handelsregistret införd filial till ett europabolag som är registrerat i en annan stat.

Om ett anställningsförhållande har ingåtts med en utländsk arbetsgivare kan en frivillig ArPL-försäkring tecknas om den utländska arbetsgivaren är

  • ett koncernbolag som ingår i samma ekonomiska helhet som den finska arbetsgivaren eller
  • ett annat sådant utländskt företag där ett finskt företag har bestämmande inflytande. Det räcker med att det finska företaget äger bara en liten andel av det utländska företaget.

Vid försäkring av en person som anställts av ett utländskt företag ska försäkringstagaren dock vara ett finskt företag.

Också självständiga föreningar kan ha koncernliknande strukturer. Sådana kan dock inte anses motsvara en koncern som är jämställbar med en finsk arbetsgivare enligt ArPL. Om en person flyttar inom en förening, exempelvis från en självständig medlemsförening till en paraplyorganisation eller vice versa, kan personen således inte ArPL-försäkras frivilligt.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 1.4.2019 – tills vidarePublicerat 24.4.2019
Ändringar jämfört med den tidigare versionen

Anvisningen har uppdaterats till följd av ändringar i FPA-lagstiftningen. Lagen om bosättningsbaserad social trygghet i gränsöverskridande fall ersatte 1.4.2019 lagen om tillämpning av lagstiftningen om bosättningsbaserad social trygghet.

I fråga om arbetstagare krävs att vederbörande vid arbetets början omfattas av den finska sociala tryggheten. Kravet är detsamma som vid obligatorisk ArPL-försäkring. Arbetstagaren ska således

  • vara försäkrad enligt de finska arbetspensionslagarna som antingen arbetstagare eller företagare eller
  • utifrån sin bosättning ha rätt till de finska bosättningsbaserade socialförsäkringsförmåner, som sköts av FPA.

Anknytningen till den finska socialförsäkringen måste således ha fortgått utan avbrott innan en frivillig ArPL-försäkring tecknas.

Mera

Exempel: Anknytning utan avbrott

En arbetstagare har sänts för att arbeta tills vidare för ett dotterbolag i Indonesien. Arbetstagaren har ingått ett lokalt arbetsavtal och omfattas inte längre av den obligatoriska ArPL-försäkringen och har inte rätt till de finska bosättningsbaserade socialförsäkringsförmånerna. Efter ett år vill det finska moderbolaget ArPL-försäkra arbetstagaren frivilligt. Eftersom arbetstagarens anknytning till den finska sociala tryggheten har brutits kan arbetstagaren inte försäkras frivilligt enligt ArPL.

En frivillig ArPL-försäkring skulle ha kunnat tecknas genast vid arbetets början medan arbetstagaren ännu omfattades av den finska sociala tryggheten.

En frivillig ArPL-försäkring kan tecknas för sådana arbetstagare som har anställts på ort och ställe och som

  • under sin utlandsvistelse inte har omfattats av en finsk arbetspensionsförsäkring före den aktuella anställningens början; arbetstagare som vid utlandsanställningens början inte har omfattats av ArPL men som har rätt till de bosättningsbaserade socialförsäkringsförmånerna kan vara exempelvis utsända arbetstagares familjemedlemmar eller personer som heltidsstuderar utomlands eller
  • sådana som under sin utlandsvistelse (utan att däremellan återvända till Finland) byter arbetsgivare.

En arbetstagare som byter arbetsgivare utomlands ska i sitt föregående arbete ha ArPL-försäkrats obligatoriskt eller frivilligt i Finland. Eventuellt kan det hända att en sådan arbetstagare av en eller annan orsak inte längre har rätt till de finska bosättningsbaserade socialförsäkringsförmånerna. Avsaknaden av bosättningsbaserad social trygghet hindrar inte att en frivillig ArPL-försäkring tecknas, om anknytningen till den finska sociala tryggheten har bevarats genom en obligatorisk eller frivillig ArPL-försäkring.

Mera

Exempel: Arbetstagare som anställts på ort och ställe

En arbetstagare har varit utsänd till Indonesien av ett finskt företag. Arbetstagaren byter arbetsgivare i Indonesien utan att däremellan återvända till Finland. Ett annat finskt företag är delägare i det indonesiska arbetsgivarföretaget. Det finska delägarföretaget kan frivilligt ArPL-försäkra arbetstagaren om arbetstagaren varit obligatoriskt eller frivilligt ArPL-försäkrad under anställningen hos den föregående arbetsgivaren.

Man kan inte anse att en arbetstagare omfattas av den finska sociala tryggheten på det sätt som en frivillig ArPL-försäkring förutsätter, om arbetstagaren har kommit till Finland endast för att ingå arbetsavtal eller delta i en kort utbildning och inte heller före ankomsten till Finland har omfattats av den finska sociala tryggheten.

Mera

Exempel: Tillräckligt lång anknytning till den finska sociala tryggheten

Ett finskt företag sänder en i Ryssland rekryterad arbetstagare för att arbeta för sitt dotterföretag i Saudiarabien. Arbetstagaren introduceras i arbetet i Finland under ett antal veckor. Även om arbetet i Finland försäkras i Finland kan arbetstagaren inte ArPL-försäkras frivilligt i fråga om arbetet i Saudiarabien.

Om en arbetstagare däremot exempelvis har sänts ut av en annan finsk arbetsgivare för att arbeta i Ryssland och arbetstagaren under utstationeringen i Ryssland har ArPL-försäkrats, kan en frivillig ArPL-försäkring tecknas för arbetet i Saudiarabien.

 

Dokumentversioner sorterade efter giltighetstid

Giltighet: från – till

TillämpningsanvisningGiltighetstid 27.1.2016 – tills vidarePublicerat 27.1.2016

I princip gäller samma regler för både frivillig och obligatorisk ArPL-försäkring. Att en försäkring är frivillig medför dock vissa undantag.

Försäkringstagare

En frivillig ArPL-försäkring kan tecknas även om den arbetsrättsliga arbetsgivaren under arbetet utomlands är ett utländskt företag. Försäkringstagaren måste dock alltid vara ett finskt företag, som svarar för försäkringsavgifterna. Försäkringsavgifterna tas ut på samma sätt som i fråga om avgifterna för en obligatorisk försäkring.

Retroaktiv försäkring

När en frivillig försäkring tecknas fastställs från och med vilken tidpunkt försäkringen är i kraft. Inom tillämpningspraxisen har det ansetts att en frivillig ArPL-försäkring kan tecknas retroaktivt för endast sex månader.

Om en arbetstagare har försäkrats utomlands och dessutom felaktigt arbetspensionsförsäkrats i Finland ska den felaktiga arbetspensionsförsäkringen avslutas. Om arbetsgivaren önskar kan arbetspensionsförsäkringen dock ändras till en frivillig försäkring. I sådana fall går det alltså att bortse från tidsgränsen på sex månader och ändra arbetspensionsförsäkringen till en frivillig sådan tidigast med verkan från 1.1.1994.

Försäkringslön

Också vid frivillig ArPL-försäkring utgör försäkringslönen pensionsgrundande inkomst och grund för försäkringsavgifterna.

Arbetstagarens ArPL-avgift

Inom frivillig ArPL-försäkring dras arbetstagarens arbetspensionsförsäkringsavgift av från arbetstagarens lön på samma sätt som inom den lagstadgade arbetspensionsförsäkringen.

Mera

Före 1.1.2007 innehöll lagen ingen bestämmelse om att arbetstagarens pensionsavgift kan dras av från en frivilligt ArPL-försäkrad arbetstagares lön. En avgift som motsvarade arbetstagarens pensionsavgift kunde dock innehållas från arbetstagarens lön med vederbörandes samtycke.

Uppsägning av frivillig ArPL-försäkring

Enligt försäkringsvillkoren kan försäkringstagaren säga upp en frivillig försäkring så att den upphör tidigast vid utgången av den månad då försäkringstagaren skriftligt meddelat försäkringsgivaren om uppsägningen.

Försäkringsgivaren har rätt att säga upp en frivillig försäkring om försäkringstagaren blir betalningsoförmögen eller försummar att betala försäkringsavgifterna. Då upphör försäkringen inom en månad från uppsägningen.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 27.1.2016 – tills vidarePublicerat 27.1.2016

En frivillig ArPL-försäkring kan tecknas också om arbetstagarens lagstadgade pensionsskydd enligt bestämmelserna i EU:s förordning om social trygghet eller en överenskommelse om social trygghet måste ordnas i arbetslandet.

Mera

Exempel: Frivillig ArPL-försäkring av en person som arbetar i ett EU-land

En arbetstagare har arbetat i Polen i över fem år och övergår till den lokala försäkringen. Arbetsgivaren försäkrar arbetstagaren enligt den polska lagstiftningen. Arbetsgivaren kan utöver den polska lagstadgade försäkringen teckna en finsk frivillig ArPL-försäkring för arbetstagaren.

Enligt huvudregeln i EU:s förordning om social trygghet ska en arbetstagare försäkras i endast ett land i sänder. Enligt grundförordningen kan en arbetstagare dock försäkras obligatoriskt i en stat och samtidigt frivilligt i en annan stat. En frivillig ArPL-försäkring kan betraktas som en sådan frivillig försäkring som avses i grundförordningen.

En frivillig försäkring kan behövas exempelvis om det lagstadgade eller obligatoriska arbetspensionsskyddet i arbetslandet är bristfälligt.

När försäkringslönen fastställs kan det pensionsskydd som har tjänats in på basis av utlandsarbete beaktas.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 27.1.2016 – tills vidarePublicerat 27.1.2016

Från icke-avtalsland till annat icke-avtalsland

Under vissa förutsättningar kan en frivillig ArPL-försäkring tecknas för en arbetstagare som flyttar från ett land till ett annat.

Samma arbetsgivare

Om arbetsgivaren vid byte av arbetsland förblir densamma fortlöper en tidigare frivillig ArPL-försäkring normalt.

Mera

Exempel: Samma arbetsgivare, men nytt land

En arbetstagare flyttar från Honduras till Nicaragua. Arbetsgivaren är hela tiden ett finskt företag. Landsbytet medför inga förändringar i den finska frivilliga ArPL-försäkringen.

Arbetsgivarbyte inom ett koncernföretag eller till ett intresseföretag

Om en arbetstagare flyttar inom en och samma koncern, exempelvis från ett dotterbolag till ett annat, förblir den arbetsgivare som har tecknat den frivilliga ArPL-försäkringen (det finska koncernföretaget) densamma även om arbetslandet ändrar. Situationen är densamma om en arbetstagare flyttar över till ett sådant intresseföretag där samma finska försäkringstagare har bestämmande inflytande. Om det finska företaget så önskar fortsätter den frivilliga ArPL-försäkringen som förut.

Mera

Exempel: Byte av arbetsgivare inom en koncern

Ett finskt moderbolag har dotterbolag i Malaysia och Indonesien. En arbetstagare flyttar över till det malaysiska dotterbolaget. Det finska företaget kan fortsätta den frivilliga ArPL-försäkringen.

Om arbetstagaren inte har varit frivilligt ArPL-försäkrad under den tid arbetstagaren arbetat för det malaysiska dotterbolaget kan en frivillig ArPL-försäkring inte heller tecknas om vederbörande flyttar över till det indonesiska företaget.

Byte av arbetsgivarkoncern

Om en arbetstagare under sin vistelse utomlands börjar arbeta för en annan koncern upphör den frivilliga ArPL-försäkringen. Ett finskt företag som hör till samma koncern som det nya utländska arbetsgivarföretaget kan då teckna en ny frivillig ArPL-försäkring för arbetstagaren. Detsamma gäller sådana intresseföretag i vilka ett finskt företag har bestämmande inflytande.

För att en ny försäkring ska kunna tecknas förutsätts att arbetstagarens anknytning till den finska sociala tryggheten inte har brutits, vilket innebär att arbetstagaren vid bytet av arbetsgivare ska vara ArPL-försäkrad eller omfattas av den finska bosättningsbaserade tryggheten.

Mera

Exempel: Byte av arbetsgivarkoncern

En arbetstagare har först arbetat för koncernen A i Argentina och flyttar därefter över till koncernen B i Colombia. Ett finskt företag som hör till koncernen B kan ArPL-försäkra arbetstagaren frivilligt om arbetstagaren varit ArPL-försäkrad under sin anställning vid koncernen A.

Från icke-avtalsland till avtalsland

Om en arbetstagare flyttar för att arbeta i ett sådant land som tillämpar EU:s förordning om social trygghet eller som har en överenskommelse om social trygghet med Finland fastställs arbetstagarens lagstadgade pensionsskydd enligt respektive överenskommelse.

En arbetstagare kan dock ArPL-försäkras frivilligt även om arbetstagaren försäkras obligatoriskt enligt lagstiftningen i ett avtalsland och vederbörande har varit ArPL-försäkrad i ett icke-avtalsland.

Mera

Exempel: Från icke-avtalsland till avtalsland

En arbetstagare har varit anställd vid ett finskt företag i Marocko och har ArPL-försäkrats (obligatoriskt eller frivilligt) i Finland. Arbetstagaren flyttar över till det finska företagets dotterföretag i Frankrike. Enligt huvudregeln i EU-förordningen ska arbetstagaren försäkras i arbetslandet Frankrike. Det finska företaget kan fortsätta att ArPL-försäkra arbetstagaren frivilligt. Om företaget däremot tidigare varit obligatoriskt försäkringsskyldigt ska den obligatoriska ArPL-försäkringen avslutas, varefter företaget kan teckna en ny frivillig ArPL-försäkring. I försäkringslönen för den frivilliga ArPL-försäkringen kan det pensionsskydd som tjänats in i Frankrike beaktas.

En arbetstagare som varit anställd av ett turkiskt företag flyttar över till ett finskt företag i Grekland. Anställningen i Turkiet har inte försäkrats frivilligt enligt ArPL trots att den turkiska arbetsgivaren hade ett finskt systerföretag som i princip skulle ha kunnat försäkra arbetstagaren. Arbetstagaren försäkras obligatoriskt i Grekland, och den nya finska arbetsgivaren kan inte vid sidan av den grekiska pensionsförsäkringen teckna någon frivillig ArPL-försäkring för arbetstagaren.

Från avtalsland till icke-avtalsland

En arbetstagare som arbetar i att avtalsland kan vara försäkrad antingen i arbetslandet enligt huvudregeln eller i utsändningslandet enligt någon undantagsregel.

Arbetstagare som försäkrats i Finland och som byter arbetsgivare

En arbetstagare som varit försäkrad i Finland medan vederbörande har varit utsänd till ett avtalsland kan i princip alltid ArPL-försäkras frivilligt om vederbörande flyttar till ett icke-avtalsland, om arbetsgivaren i icke-avtalslandet uppfyller arbetsgivarvillkoren.

Mera

Exempel: Byte av arbetsgivare, försäkrad i Finland

En arbetstagare har varit utsänd till Estland. Arbetstagaren har försäkrats i Finland med stöd av artikeln om dispens i EU:s förordning om social trygghet. Arbetstagaren flyttar till Ryssland för att arbeta för ett ryskt dotterföretag till ett annat finskt företag. Det finska företaget kan teckna en frivillig ArPL-försäkring för arbetstagaren.

Arbetstagare som försäkrats i ett avtalsland och som byter arbetsgivare

En arbetstagare som under sin anställning i ett avtalsland har försäkrats enligt avtalslandets lagstiftning och som flyttar över till ett icke-avtalsland kan ArPL-försäkras frivilligt, om arbetstagaren varit frivilligt ArPL-försäkrad under anställningen i avtalslandet. Då har anknytningen till den finska sociala tryggheten inte brutits.

Mera

Exempel: Byte av arbetsgivare, försäkrad i avtalsland

En arbetstagare som är försäkrad i Kanada flyttar över till en finsk arbetsgivare i Sydafrika. Under tiden i Kanada var arbetstagaren frivilligt ArPL-försäkrad. Den nya finska arbetsgivaren kan teckna en ny frivillig ArPL-försäkring för arbetstagaren.

Från avtalsland till annat avtalsland

Arbetstagare som försäkrats i Finland

Om en arbetstagare under sitt arbete i ett första avtalsland har försäkrats i Finland kan arbetstagaren alltid ArPL-försäkras frivilligt när han eller hon flyttar till ett annat avtalsland. Huruvida arbetsgivaren byts saknar betydelse så länge arbetsgivaren uppfyller de ovan nämnda allmänna arbetsgivarvillkoren.

Arbetstagare som har försäkrats i avtalsland

En arbetstagare som under sitt arbete i ett avtalsland har försäkrats enligt avtalslandets lagstiftning och som flyttar till ett annat avtalsland för att arbeta kan ArPL-försäkras frivilligt om arbetstagaren varit frivilligt ArPL-försäkrad under anställningen i det föregående avtalslandet. Då har anknytningen till den finska sociala tryggheten inte brutits.

Situationen är densamma oberoende av om arbetsgivaren byts eller inte i samband med landsbytet.

Mera

Exempel: Arbetstagare som har försäkrats i avtalsland

En arbetstagare har varit anställd av ett svenskt moderbolag i Sverige och flyttar till Estland för att arbeta för ett finskt dotterföretag. Det finska företaget vill komplettera den estniska obligatoriska pensionsförsäkringen med en frivillig ArPL-försäkring för arbetstagaren. Eftersom arbetstagaren under sin anställning i Sverige inte omfattades av vare sig den finska obligatoriska sociala tryggheten eller en frivillig ArPL-försäkring har anknytningen till den finska socialförsäkringen brutits, varför arbetstagaren inte kan ArPL-försäkras frivilligt.