Arbetsavtalslagen ändras 1.7.2023

En ändring av arbetsavtalslagen ger hjälpmedel för gränsdragning mellan arbete som anställd och arbete som företagare i fall som lämnar rum för tolkning. I fortsättningen ska bedömningen av om ett anställningsförhållande föreligger i tvetydiga fall göras genom en helhetsprövning. Lagändringen trädde i kraft 1.7.2023. . 

I arbetsavtalslagen har det införst en bestämmelse om helhetsprövning i tvetydiga och oklara fall. En helhetsprövning görs i sådana fall där karaktären av det rättsförhållande som gäller utförande av arbetet också efter en bedömning av om de lagstadgade kriterierna för ett anställningsförhållande uppfylls förblir oklart eller lämnar rum för tolkning. I helhetsprövningen av rättsförhållandets karaktär ska hänsyn tas till villkoren för utförande av arbete, de förhållanden under vilka arbetet utförs, parternas avsikt i fråga om karaktären av det rättsförhållande i vilket arbete utförs samt andra faktorer som påverkar parternas faktiska ställning i rättsförhållandet.    

De grundläggande kännetecknen för ett anställningsförhållande har inte ändrats

Behovet av och målet för lagändringen 

Arbetslivet har blivit alltmer heterogent. Målet med ändringen av arbetsavtalslagen är att göra det lättare för dem som tillämpar lagen att avgöra den rättsliga karaktären av ett förhållande i vilket arbete utförs i situationer där det finns oklarhet i fråga om den rättsliga ställningen för den som utför arbetet. Ett ytterligare mål är att förhindra kamouflering av ett arbetsavtalsförhållande till att se ut som något annat.  

Avgörande av huruvida det är fråga om ett anställningsförhållande eller företagarverksamhet träffas utgående från alla omständigheter som påverkar formerna för att utföra och låta utföra arbete. Således kan ett förhållande som gäller utförande av arbete inte kallas ett företagarförhållande, om omständigheterna för utförandet av arbetet i verkligheten inte överensstämmer med denna benämning.  

1 kap. 1 § 1 mom. i arbetsavtalslagen fr.o.m. 1.7.2023: 

Denna lag tillämpas på ett sådant avtal (arbetsavtal) genom vilket en arbetstagare eller arbetstagare tillsammans som ett arbetslag förbinder sig att personligen utföra arbete för en arbetsgivares räkning under dennes ledning och övervakning mot lön eller annat vederlag. I tvetydiga fall ska bedömningen av om ett anställningsförhållande föreligger göras genom en helhetsprövning med beaktande av villkoren för utförande av arbetet, de förhållanden under vilka arbetet utförs, parternas avsikt i fråga om rättsförhållandets karaktär samt andra omständigheter som påverkar parternas faktiska ställning i rättsförhållandet.