Tietosuojalainsäädännön muutoksia

Tietosuojalakiin ja rikosasioiden tietosuojalakiin on tehty muutoksia vuoden 2024 alusta lukien. Muutokset tuovat mukanaan oikeuden valittaa hallinto-oikeuteen, mikäli tietosuojavaltuutettu ei ole antanut arviota kolmen kuukauden sisällä. Lisäksi pyrkimyksenä on nopeuttaa tietosuojavaltuutetun toimiston asioiden käsittelyä sallimalla ratkaisua vaativia asioita myös esittelijöinä toimiville virkahenkilöille. Lisäksi lainsäädäntöä on selkeytetty henkilötunnuksen käsittelyn osalta.

Valitusoikeus ja käsittelyaikojen nopeuttaminen

Tietosuojavaltuutetulle asiansa käsiteltäväksi saattaneella henkilöllä on oikeus valittaa hallinto-oikeuteen, jos tietosuojavaltuutettu ei ole vähintään ilmoittanut arviota henkilön asiaa koskevan päätöksen antamisajankohdasta kolmen kuukauden kuluessa. Muutos koskee vuoden 2024 alusta lukien vireille tulevia uusia asioita.

Tietosuojavaltuutetun toimiston asioiden käsittelyä pyritään myös nopeuttamaan uudella säännöksellä, jonka perusteella tietosuojavaltuutettu voi siirtää ratkaisuvaltaa esittelijöinä toimiville virkahenkilöille. Jatkossa esittelijät voivat ratkaista sellaisia asioita, joissa lain soveltamiskäytäntö on vakiintunut.

Lain muutosten tavoitteena on vastata EU:n tietosuojalainsäädäntöä. EU:n tietosuojalainsäädäntö edellyttää, että passiivisuustilanteesta voi valittaa tuomioistuimelle.

Tietosuojavaltuutettu valvoo tietosuojalainsäädännön noudattamista Suomessa.

Yksityishenkilön tunnistaminen

Lainsäädäntöä on myös täsmennetty siten, että yksityishenkilöä ei saa tunnistaa yksinomaan henkilötunnuksella tai henkilötunnuksen ja rekisteröidyn nimen yhdistelmällä. 

Muutokset tulivat voimaan tietosuojalakiin ja rikosasioiden tietosuojalakiin 1.1.2024.