Deltidspensionens belopp

Du kan studera den här sakhelheten utgående från giltighetstiden.
Ange datum.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Beloppet på deltidspensionen är vanligtvis 50 procent av differensen mellan den stabiliserade inkomsten och deltidsarbetets inkomst (inkomstbortfallet). Beloppet på deltidspensionen beräknas alltså inte utifrån den intjänade pensionen.

En person kan ha rätt till deltidspension enligt en eller flera arbetspensionslagar. Deltidspension beviljas enligt alla de arbetspensionslagar enligt vilka personen har rätt till deltidspension. Beloppet på deltidspensionen räknas ändå ut genom att också alla andra inkomster som tjänas in enligt arbetspensionslagarna beaktas i den stabiliserade inkomsten.

Beloppet på deltidspensionen delas upp i delar enligt de arbetspensionslagar enligt vilka deltidspensionen beviljas. Beloppet delas upp i delar utifrån hur mycket inkomster enligt dessa lagar som ingår i den stabiliserade inkomsten.

Den stabiliserade inkomsten kan också bestå av förmånsgrundade inkomster eller inkomster som tillvuxit på basis av sådana arbetspensionslagar som inte ger personen rätt till deltidspension. Beloppet på deltidspensionen delas då också bara i delar enligt de lagar enligt vilka personen har rätt till deltidspension. Inkomster och förmånsgrundande inkomster enligt andra arbetspensionslagar delas upp i dessa delar enligt hur mycket inkomster enligt dessa lagar som ingår i den stabiliserade inkomsten.

Deltidspension beräknas endast som en nationell pension. Någon pro rata-beräkning görs inte.

Exempel: Pensionsrätt enligt ArPL och KomPL

Hur den stabiliserade inkomsten räknas ut

Den stabiliserade inkomsten är 3 500 euro/mån.

I den stabiliserade inkomsten har man beaktat

  • ArPL-inkomst på 110 000 euro
  • KomPL-inkomst på 90 000 euro
  • KyPL-inkomster på 10 000 euro
  • Totalt 210 000 euro

Rätt till deltidspension finns både enligt ArPL och enligt KomPL. Dessa delars andel av den stabiliserade inkomsten är 200 000 euro.

Pensionens belopp

Inkomsterna för deltidsarbete är totalt 1 700 euro/mån.

Deltidspensionens belopp är 3 500 – 1 700 = 1 800 x 50 % = 900 euro/mån.

Beloppet fördelas mellan ArPL och KomPL i förhållande till den stabiliserade inkomsten av dessa.

ArPL: 900 x 110 000 / 200 000 = 495 euro/mån
KomPL: 900 x 90 000 / 200 000 = 405 euro/mån

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Den stabiliserade inkomsten är vanligtvis genomsnittet av arbetsinkomsterna och den arbetsinkomst som ligger till grund för förmåner för oavlönade perioder under de fem kalenderår som föregår deltidspensionens pensionsfall. Den stabiliserade inkomsten räknas med några undantag på samma sätt som inkomsten för återstående tid vid invalidpension. Den stabiliserade inkomsten räknas som om arbetstagaren hade blivit arbetsoförmögen vid deltidspensionens begynnelsetidpunkt.

I den stabiliserade inkomsten beaktar man följande som förekommit under granskningsperioden:

  • arbetsinkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna, efter avdrag för arbetstagarens pensionsavgift
  • arbetsinkomster enligt FöPL och LFöPL
  • förmånsgrundande inkomster för oavlönade perioder
  • vissa pensionsförhållanden.

Arbetsinkomster som under granskningsperioden försäkrats frivilligt (t.ex. arbetsinkomster under ArPL:s gränsbelopp eller inkomster från förtroendeuppdrag) beaktas i den stabiliserade inkomsten. Även arbetsinkomst från en FöPL/LFöPL-försäkring som en företagare tecknat frivilligt beaktas.

Som inkomst för ett invalidpensionsförhållande som upphört betraktas inkomsten för återstående tid utifrån vilken pensionen hade beräknats.

Mera

Pensionsförhållandet för en invalidpension som beviljats enligt 2004 års bestämmelser börjar från och med pensionsfallsdatumet. Pensionsförhållandet för en invalidpension som beviljats enligt 2005 års bestämmelser börjar från början av pensionsfallsåret.

Inkomsten för ett deltidspensionsförhållande som upphört är inkomstbortfallet. För dem som är födda 1.1.1953 eller senare beaktas inte inkomstbortfallet i den stabiliserade inkomsten.

Arbetsinkomster i ett annat EU-land beaktas inte vid fastställandet av den stabiliserade inkomsten. Om personen har mycket lite inkomster i Finland, är det möjligt att personen inte kan beviljas deltidspension.

Mera

Deltidspension är en förtida pension som avses i EU-förordning 883/2004 (artikel 1 och artikel 66) och den räknas endast som en nationell pension (alltså inte som pro rata-pension). Vid beräkningen av deltidspensionens stabiliserade inkomst är divisorn 60 oberoende av hur mycket personen i verkligheten arbetat i Finland.

Exempel: Beräkning av den stabiliserade inkomsten

  • Personen är född före år 1953
  • Han beviljas deltidspension på nya grunder
  • Han har tidigare fått deltidspension i fyra månader år 2010
  • Inkomstbortfallet har varit 3 500 euro/mån.

Stabiliserad inkomst

Den stabiliserade inkomsten räknas av inkomsten för åren 2007–2011. Den tidigare deltidspensionens inkomstbortfall tas med i beräkningen av den stabiliserade inkomsten.

Den stabiliserade inkomsten är (50 000 + 35 000 + 45 000 + 50 000 + 14 000 + 60 000) / 60 mån = 4 233,33 euro/mån.

För personer som är födda år 1953 eller senare dras inte andelen för inkomstbortfallet av från den stabiliserade inkomsten.

Undantag i fråga om inkomsten för återstående tid

Pensionsfall 31.12.

Om pensionsfallet inträffar 31.12, beaktas också arbetsinkomster och förmånsgrundande inkomster för pensionsfallsåret vid beräkningen av den stabiliserade inkomsten.

Flexibel avgift för företagare

I arbetsinkomsten beaktas inte tillskottsavgifters inverkan på arbetsinkomsten för det år som föregår pensionsfallet. Tillskottsavgifter under övriga år beaktas i beräkningen. Minskad avgift beaktas i arbetsinkomsten under året innan pensionen börjar.

Personer över 63 år

Den stabiliserade inkomsten beräknas utifrån de fem kalenderår som föregår pensioneringen.

Den stabiliserade inkomsten, när deltidspension beviljas efter invalidpension

Om det gått mindre än två år sedan invalidpensionen upphört, är den stabiliserade inkomsten den tidigare invalidpensionens inkomst för återstående tid. Ny invalidpension skulle ha beviljats på tidigare grunder. Inkomsten för återstående tid skulle inte ha beräknats på nytt.

Om det har gått två eller flera år sen invalidpensionen upphört, beräknas den stabiliserade inkomsten på nytt. Även invalidpension skulle ha beviljats på nya grunder och inkomsten för återstående beräknats på nytt.

Exempel: Deltidspension, då det gått mindre än två år sedan en tidigare invalidpension upphört

Arbetstagaren är född 6.4.1951 och går i deltidspension 1.2.2012. Hon har fått rehabiliteringsstöd under tiden 1.3.2008–31.12.2010. Som stabiliserade inkomst för deltidspensionen används fr.o.m. 1.3.2008 inkomsten för återstående tid för rehabiliteringsstödet, eftersom det har gått mindre än två år från att rehabiliteringsstödet upphört.

Exempel: Deltidspension, då det gått över två år sedan en tidigare invalidpension upphört

  • Arbetstagaren är född 6.4.1951
  • Han går i deltidspension 1.2.2012
  • Han har tidigare blivit arbetsoförmögen år 2007
  • Han har fått rehabiliteringsstöd under tiden 1.3.2008–31.12.2009
  • Inkomsten för återstående tid för rehabiliteringsstödet har varit 1 700 euro/mån
  • Beloppen i exemplet anges enligt 2012 års nivå.

Beräkning av den stabiliserade inkomsten

Eftersom det gått över två år sedan den tidigare invalidpensionen, beräknas den stabiliserade inkomsten på nytt. Den beräknas av inkomsterna för åren 2007–2011.

Invalidpensionens pensionsförhållande börjar vid ingången av pensionsfallsåret. I beräkningen av den stabiliserade inkomsten beaktas inte arbetsinkomster och förmånsgrundande inkomster för invalidpensionens pensionsfallsår (2007). Förmånsgrundande inkomster som funnits parallellt med ett pensionsförhållande tas inte heller i övrigt med i beräkningen av den stabiliserade inkomsten.

Den stabiliserade inkomsten är: (20 400 + 1 000 + 20 400 + 200 + 20 400 + 30 100 + 33 200 + 500) / 60 mån = 2 103,33 euro/mån.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Inkomstbortfallet är skillnaden mellan den stabiliserade inkomsten och alla arbetsinkomster för deltidsarbete och arbetsinkomster från företagarverksamhet vid sidan av deltidspensionen. Vid beräkningen av inkomstbortfallet görs inte avdrag för pensionsavgift från lönen för deltidsarbetet.

Som arbetsinkomst för deltidsarbete beaktas alla inkomster som försäkrats enligt arbetspensionslagarna parallellt med deltidspensionen. En företagares arbetsinkomst kan också räknas som inkomst för deltidsarbete.

Exempel: Beräkning av inkomstbortfall

  • Arbetstagaren går i deltidspension 1.7.2012
  • Den stabiliserade inkomsten är 1 600 euro/mån
  • Arbetsgivaren meddelar att lönen för deltidsarbetet är 960 euro/mån.

Inkomstbortfallet för deltidspensionen är 1 600 – 960 = 640 euro/mån.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Deltidspensionen kan som högst vara 75 procent av den arbetspension som tillvuxit innan pensionen börjar. Från den intjänade arbetspensionen dras LITA-förmånerna av innan maximibeloppet beräknas.

Förmånsgrundande inkomster vid beräkningen av maximibeloppet

Pension som tjänats in av förmånsgrundande inkomster beaktas i den intjänade arbetspensionen. Förmånsgrundande inkomster beaktas endast till slutet av året före pensionsfallsåret. Om pensionsfallet är 31.12, beaktas också förmånsgrundande inkomster under pensionsfallsåret.

Exempel: Förmånsgrundande inkomster vid beräkningen av maximibeloppet

Pension som tjänats in för förmånsgrundande inkomster beräknas till slutet av det år som föregår det år då deltidspensionen inleds. Pension som tjänats in för arbetsinkomster räknas ända tills pensionen börjar.

Arbete utomlands

Vid uträkningen av maximibeloppet beaktas pension som tjänats in för arbete som försäkrats i EU- och EES-länder samt i Schweiz och i länder som har en överenskommelse om social trygghet med Finland (avtalsländer).

Vid beräkningen av maximibeloppet kan som pension användas den pension som arbetstagaren skulle ha tjänat in om arbetet i EU- och EES-länderna samt Schweiz och avtalsländerna hade försäkrats enligt de finska arbetspensionslagarna.  Som pension används den teoretiska pensionen enligt arbetspensionslagarna utan pensionsdel för återstående tid.

I fall där maximibeloppet på 75 procent överskrids och till exempel försäkringsperiodsuppgifter inte har fåtts, beviljas deltidspensionen genom ett provisoriskt beslut. Samtidigt skickar pensionsanstalten en utredningsbegäran till EU- och EES-länderna, Schweiz och avtalsländerna.

Registrerade tilläggspensioner

Registrerad tilläggspension beaktas inte vid beräkningen av deltidspensionens maximibelopp.

Livslängdskoefficienten

Livslängdskoefficienten tillämpas inte vid beräkningen av deltidspensionens maximibelopp.

Pensioner inom den offentliga sektorn

Pensioner inom den offentliga sektorn beaktas enligt grundskyddet.

Maximibeloppet på 75 procent när deltidspensionen beviljas från flera system

Om arbetstagaren har rätt att få deltidspension enligt flera arbetspensionslagar och en begränsning av pensionen till 75 procent av maximibeloppet minskar på deltidspensionen, fördelas minskningen mellan de lagar enligt vilka pension beviljas.

Minskningen görs på den stabiliserade inkomsten i förhållande till de arbetsinkomster som beaktats.

Exempel: Beräkning av maximibelopp när deltidspensionen kommer från två system

  • Den stabiliserade inkomsten är 3 000 euro/mån
  • Inkomsten för deltidsarbetet är 1 200 euro/mån
  • De intjänade pensionerna är totalt 1 100 euro/mån
  • Inkomstbortfallet är 3 000 – 1 200 = 1 800 euro/mån
  • Deltidspensionens belopp är 50 procent av inkomstbortfallet dvs. 900 euro/mån
  • Maximibeloppet är 75 procent x 1 100 = 825 euro/mån

Arbetstagaren har rätt att få både ArPL- och FöPL-deltidspension.

Deltidspensionens belopp är större än 75 procent av den intjänade arbetspensionen, därför beviljas deltidspension till maximibeloppet.

En begränsning av pensionen till maximibeloppet minskar på deltidspensionen, och således görs ett avdrag på pensionen. Avdraget görs på den stabiliserade inkomsten enligt ArPL och FöPL i förhållande till de arbetsinkomster som beaktats. FöPL-inkomsterna har uppgått till 120 000 euro och ArPL-inkomsterna till 60 000 euro, totalt 180 000 euro.

  • FöPL-deltidspensionens belopp: 120 000/180 000 x 1 100 x 75 procent = 550 euro/mån
  • ArPL-deltidspensionens belopp: 60 000/180 000 x 1 100 x 75 procent = 275 euro/mån

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Livslängdskoefficienten tillämpas inte på deltidspension. Livslängdskoefficienten tillämpas inte heller på gränsen för 75 procent vid beräkningen av deltidspensionens maxbelopp.

Vid 68 års ålder ändras deltidspensionen till en ålderspension som är lika stor som deltidspensionen, om personen fortsätter med deltidsarbetet. Livslängdskoefficienten tillämpas inte på denna ålderspension som är lika stor som en deltidspension, utan först då ålderspensionen efter att den ansökts om har räknats ut på nytt helt och hållet. Sådana fall kan finnas först år 2016.

TillämpningsanvisningGiltighetstid 28.4.2015 – tills vidarePublicerat 28.4.2015

Registrerad tilläggspension betalas inte i form av deltidspension. Registrerad tilläggspension beaktas inte heller vid beräkningen av deltidspensionens maximibelopp.

Det registrerade tilläggspensionsskydd som tjänats in fram till övergången till deltidspension omvandlas till ett fribrev. En arbetstagare som övergått i deltidspension kan fortsätta omfattas av tilläggsskyddet om arbetsgivaren också försäkrar deltidspensionärer. Arbetstagaren tjänar då in pension enligt tilläggsskyddet också för deltidsarbetet.