1.1 Vakuutuskannan siirrot

Vakuutuskannan siirrolla tarkoitetaan tilannetta, jossa yksityisen sektorin eläkelaitoksessa vakuutettu vakuutuskanta siirretään toisen eläkelaitoksen hoidettavaksi. Tällöin ei pelkästään vaihdeta vakuuttavaa eläkelaitosta vaan siirretään koko aikaisempi vakuutushistoria eläkevastuineen ja varoineen uuden eläkelaitoksen vastuulle. Eläkelaitosten välillä tapahtuu myös vakuutusten siirtoja, joissa työnantajan vakuutushistoria jää aikaisempaan eläkelaitokseen. Tällöin kyseessä ei ole vakuutuskannan siirto.

Sekä vakuutuskantaa luovuttavan että vastaanottavan eläkelaitoksen on hyväksyttävä vakuutuskannansiirto, jonka Finanssivalvonta vahvistaa, mikäli vakuutuskannansiirrolta vaadittavat ehdot täyttyvät.

Kannansiirtoja tapahtuu pääasiassa eläkelaitostyypistä toiseen, mutta myös samojen eläkelaitostyyppien välinen vakuutuskannan siirto on mahdollinen.Vakuutuskannansiirroista on säädetty eläkesäätiölaissa, vakuutuskassalaissa ja laissa työeläkevakuutusyhtiöistä.

1.2 Kannan siirto työeläkevakuutusyhtiöstä

Työeläkevakuutusyhtiö voi yhtiökokouksen päätöksellä

  • sulautua toiseen työeläkevakuutusyhtiöön,
  • luovuttaa vakuutuskantansa tai osan siitä toiselle työeläkevakuutusyhtiölle tai
  • jakautua siten kuin vakuutusyhtiölaissa säädetään.

Työnantajakohtaisen vakuutuskannan työeläkevakuutusyhtiö voi luovuttaa myös sitä varten perustetulle tai jo olemassa olevalle eläkesäätiölle tai -kassalle. Edellytyksenä tällöin on, että luovutettavaan vakuutuskantaan sisältyvissä vakuutuksissa on yhteensä vähintään 300 vakuutettua työntekijää.

Luovutettaessa työnantajakohtaista vakuutuskantaa eläkevakuutusyhtiöstä eläkesäätiöön kussakin työnantajakohtaisessa vakuutuskannassa tulee olla vakuutettuna vähintään 50 työntekijää.

Työnantajakohtaisen vakuutuskannan tai sen osan luovuttaminen ei ole sallittua, jos vakuutuskannan tai sen osan edellisestä luovuttamisesta on kulunut vähemmän kuin viisi vuotta. Työnantajakohtaisen vakuutuskannan luovuttamisesta päättää työeläkevakuutusyhtiön hallitus tai yhtiökokous.

1.3 Kannan siirto eläkesäätiöstä

Eläkesäätiö voi

  • sulautua toiseen eläkesäätiöön,
  • luovuttaa vakuutustoimintansa toiselle eläkelaitokselle tai
  • jakautua luovuttamalla vakuutustoimintansa tai sen osan yhdelle tai useammalle perustettavalle eläkesäätiölle.

Sulautumista tai jakautumista koskevan sopimuksen hyväksyvät eläkesäätiöihin kuuluvat työnantajat ja eläkesäätiöiden hallitukset tai hallintoneuvostot.

Vakuutustoiminnan luovuttamisen hyväksyy luovuttavan eläkesäätiön hallitus tai hallintoneuvosto. Vakuutustoiminnan tai sen osan luovuttaminen ei ole sallittua, jos saman vakuutustoiminnan tai sen osan aikaisemmasta luovuttamisesta on kulunut vähemmän kuin viisi vuotta. Tästä vaatimuksesta voidaan kuitenkin joustaa, jos työnantaja on erotettu eläkesäätiöstä eläkesäätiön sääntöjen nojalla tai jos työnantaja ei enää täytä eläkesäätiön toimintapiiriin kuulumisen edellytyksiä.

1.4 Kannan siirto eläkekassasta

Eläkekassa voi

  • sulautua toiseen eläkekassaan,
  • luovuttaa vastuunsa toiselle eläkelaitokselle tai
  • luovuttaa työntekijän eläkelain mukaisen vastuunsa yhden eläkekassassa olevan osakkaan osalta toiselle eläkelaitokselle.

Sulautuvien eläkekassojen kassankokoukset hyväksyvät sulautumisen. Vastuun siirtämistä koskevan sopimuksen hyväksyy vastuun luovuttavan eläkekassan kassankokous ja vastaanottavan eläkelaitoksen vastaava toimielin. Osakaskohtaisen eläkevastuun luovuttamisesta päättää eläkekassan hallitus, jollei vakuutuskassalaissa tai eläkekassan säännöissä toisin määrätä.

Siirrettäessä osakaskohtainen vastuu eläkesäätiöön edellytetään, että siirrettävään vakuutuskantaan kuuluvat työnantajat ovat eläkesäätiölaissa erikseen määriteltyjä ja että siirrettävään vakuutuskantaan liittyvissä vakuutuksissa on yhteensä vähintään 300 vakuutettua.

Osakaskohtaisen vastuun siirtäminen ei ole sallittua, jos saman vastuun tai sen osan vastaanottamisesta on siirtohetkellä kulunut vähemmän kuin viisi vuotta.

1.5 Siirtyvä vakavaraisuuspääoma

Vakuutuskannansiirtojen yhteydessä siirtyvän vakavaraisuuspääoman määrään vaikuttaa siirtyvän vakuutuskannan rakenne, luovuttavan eläkelaitoksen vakavaraisuus ja työntekijän eläkelain mukaista toimintaa harjoittavien eläkelaitosten keskimääräinen riskillisyys.

Keskimääräisellä riskillisyydellä tarkoitetaan Finanssivalvonnan esittämää ja sosiaali- ja terveysministeriön neljännesvuosittain vahvistamaa kiinteää prosenttiosuutta, joka vastaa työntekijän eläkelain mukaista toimintaa harjoittavien eläkelaitosten vakavaraisuusrajojen mediaania kaksinkertaisena.