1.1 Perhe-eläkettä on haettava
Perhe-eläkettä on haettava. Alle 15-vuotiaan lapsen lapseneläkettä hakee lapsen edunvalvoja (huoltaja). 15 – 17-vuotias lapsi voi itse hakea lapseneläkettä huoltajan tai edunvalvojan suostumuksella.
18 vuotta täyttäneen lapsen on haettava perhe-eläkettä itse.
Perhe-eläkettä on haettava hakemuksella.
Leskeneläkettä ja lapseneläkettä haetaan eri hakemuksilla. Jokaisesta lapsesta täytetään oma hakemus.
Samalla hakemuksella voi hakea sekä työeläkelakien mukaista perhe-eläkettä että Kelan perhe-eläkettä.
Jos leski hakee perhe-eläkettä uuden edunjättäjän jälkeen silloin, kun hänellä on vielä perhe-eläkeoikeus edellisen edunjättäjän jälkeen, ei perhe-eläkettä voida myöntää. Jos perhe-eläkettä on haettu hyvin paljon etukäteen, tulee leskelle antaa hylkypäätös, jossa ohjataan hakemaan eläkettä uudestaan, kun edellytykset täyttyvät. Leskellä on oikeus asian viivytyksettömään käsittelyyn ja oikeus saada asiaansa ratkaisu.
Päätös lapseneläkkeen pääteiän noususta 18 vuodesta 20 vuoteen on hyvän hallintotavan mukaan tehtävä eläkelaitoksen harkitsemassa kohtuullisessa ajassa lain voimaantulosta.
1.2 Perhe-eläkkeen hakeminen avioliitossa edunjättäjän kanssa olleen lesken lapselle
Jos perhe-eläkettä haetaan lesken lapselle, joka ei ole edunjättäjän lapsi, päätös annetaan lähtökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston asumistietojen perusteella. Tarvittaessa voidaan pyytää lisäselvitystä siitä, asuiko lapsi edunjättäjän kuollessa vakituisesti lesken ja edunjättäjän yhteisessä kodissa.
1.3 Lesken hakemus erityistilanteiden mukaisesta leskeneläkkeen vähentämisestä
Leski voi jo leskeneläkehakemuksessaan pyytää, että leskeneläkkeen vähentäminen tehdään lesken todellisten tulojen perusteella eikä laskennallisen työeläkkeen perusteella. Hakemukseksi riittää vapaamuotoinen kirje ja riittävä selvitys lesken tuloista.
1.4 Edunjättäjän entisen puolison hakemus
Edunjättäjän entisen puolison tulee liittää eläkehakemukseensa oikeuden päätös tai sosiaalilautakunnan vahvistama sopimus elatusavusta. Sopimuksesta on käytävä ilmi edunjättäjän kuolinpäivänä voimassa olleen elatusavun indeksikorotettu määrä.
1.5 Todennäköisen kuoleman perusteella haettavaa perhe-eläkettä koskeva hakemus
Kun perhe-eläkettä haetaan sellaisen henkilön jälkeen, joka todennäköisesti on kuollut hukkumisen, muun onnettomuuden tai muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi, hakemuksen lisäksi tarvitaan yleensä jäljennös poliisin tutkintapöytäkirjan otteesta tai vastaavasta selvityksestä.
1.6 Ulkomailla asumisesta tai työskentelystä ilmoittaminen
Edunhakijan tai edunjättäjän asumisesta tai työskentelystä ulkomailla 16 ikävuoden täyttämisen jälkeen on ilmoitettava erillisellä liitteellä (Asuminen ja työnteko ulkomailla Liite U).
1.6.1 EU/ETA-maat ja Sveitsi
Perhe-eläkehakemus koskee automaattisesti kaikkia niitä EU- ja ETA-maita, joissa hakija tai edunjättäjä on ollut vakuutettuna asumisen tai työskentelyn perusteella. Tämä koskee myös Sveitsiä.
1.6.2 Sosiaaliturvasopimusmaat ja muut maat
Kun perhe-eläkettä haetaan sosiaaliturvasopimusmaista, siitä on ilmoitettava perhe-eläkehakemuslomakkeella. Eläketurvakeskus lähettää eläkkeenhakijalle erillisen hakemuksen täytettäväksi.
Muista maista perhe-eläkettä on haettava erikseen.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeeseen on päivitetty, että 18 vuotta täyttäneen lapsen on lähtökohtaisesti haettava lapseneläkettä itse, päätös lapseneläkeiän pidennyksestä tulisi antaa hyvissä ajoin ja että tilanteissa, joissa leskeneläkettä haetaan hyvin paljon etukäteen, on annettava hylkäävä päätös.