Perhe-eläkettä maksetaan edunjättäjän kuolemaa seuraavan kalenterikuukauden alusta.

Leskeneläke alkaa edunjättäjän kuolemaa seuraavan kalenterikuukauden alusta myös silloin, kun puolisoiden yhteinen, leskeneläkkeeseen oikeuttava lapsi syntyy edunjättäjän kuoleman jälkeen.

Edunjättäjän kuoleman jälkeen syntyneelle lapselle maksetaan lapseneläkettä lapsen syntymää seuraavan kuukauden alusta.

Myös avoleskillä eläkeoikeus alkaa edunjättäjän kuolemaa seuraavan kuukauden alusta ja avoparin lapsen eläkeoikeus alkaa syntymää seuraavan kuukauden alusta. Jos edunjättäjä on kuollut ennen lapsen syntymää eikä isyyttä ole tunnustettu, voidaan perhe-eläke kuitenkin myöntää tämän yhteisen lapsen perusteella vasta sitten, kun edunjättäjän vanhemmuus on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa. Rekisteröinnin perusteella voidaan todentaa, että edunjättäjä on juridisesti lapsen vanhempi. Isyyden vahvistamisprosessissa voi kestää kuukausia. Eläkettä voidaan maksaa takautuvasti eläkkeen hakemiskuukautta edeltävältä 6 kuukaudelta, avoleskelle kuitenkin aikaisintaan edunjättäjän kuolinkuukautta seuraavan kuukauden alussa ja lapselle syntymäkuukautta seuraavan kuukauden alusta.

Tarkemmat tiedot

Jos perhe-eläkkeen hakeminen viivästyy, perhe-eläkettä ei makseta takautuvasti ilman pätevää syytä pidemmältä ajalta kuin eläkkeen hakemiskuukautta edeltäneen 6 kuukauden ajalta.

Jos perhe-eläke myönnetään määräajaksi, perhe-eläkettä maksetaan edunjättäjän katoamista tai onnettomuuteen joutumista seuraavan kuukauden alusta.

Jos tuomioistuimen myöhemmin määräämä kuolinpäivä poikkeaa perhe-eläkettä myönnettäessä käytetystä katoamispäivästä, eläkelaitos harkitsee tapauskohtaisesti, onko syytä muuttaa annettua perhe-eläkepäätöstä. Tässä tarkoitettu muutos kuolinpäivässä ei ole tilanne, jossa tuomioistuin määrää kuolinpäivän vain kadoksissa oloajan perusteella (5 vuotta siitä, kun edunjättäjä viimeksi ollut elossa).