Vuoden 2025 Työeläkkeen laskentaopas julkaistaan sähköisessä muodossa avoimessa julkaisuarkistossa Julkarissa ja julkaisuun pääsee Työeläkelakipalvelusta (Ohjeet/Etuudet/Etuuden määräytyminen/ Työeläkkeen laskentaoppaat).
Vuosina 2023—2025 työeläkkeen määräytymiseen vaikuttavia uudistuksia tehtiin vähän.
Suurimmat muutokset edellisen oppaan (2023) ilmestymisen jälkeen ovat:
- Vakuutusoikeuden antaman päätöksen perusteella Työeläkkeeseen nähden ensisijainen tapaturma- tai liikennevakuutuslain mukaisen etuuden (LITA-etuus) vaikutus eläkkeeseen tarkistetaan siitä päivästä lukien, jona uusi LITA-etuus alkaa tai sen määrä muuttuu, jos LITAetuus on myönnetty yli 4 kuukauden ajaksi. Tarkistusajankohtaan ei enää vaikuta se, kuinka monen päätöksen perusteella LITA-etuus on myönnetty tai sen määrä on muuttunut. LITA-vähentäminen tehdään päiväkohtaisesti lasketusta työeläkkeestä.
- Palkattoman ajan eläkettä kartuttavista etuuksista lakkasivat aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa elokuussa 2024 voimaan tulleen lain perusteella sekä alle 18-vuotiaille maksettavat Kelan kuntoutusrahat ja sairauspäivärahat, koska niiden ikäraja nousi vuoden 2025 alusta 16 vuodesta 18 vuoteen.
- Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ikäraja nousi 62 vuoteen.
- Vuonna 1960 kesä–joulukuussa syntyneet saavuttavat alimman vanhuuseläkeikänsä, 64 vuotta ja 6 kuukautta, vuoden 2025 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Uusi ikäluokka, vuonna 1961 syntyneet, tulee vanhuuseläkeikään loppuvuodesta 2025 alkaen. Vuonna 1961 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 64 vuotta ja 9 kuukautta.
Työeläkkeen laskentaoppaassa käydään läpi eri eläkemuodot työeläkkeen laskennan kannalta sekä kaikkiin eläkelajeihin liittyvät yhteiset laskentaperiaatteet: työeläkkeeseen oikeuttavien ansioiden laskenta, työeläkkeen karttuminen, ensisijaisten etuuksien vähentäminen työeläkkeestä ja työeläkkeiden tarkistaminen. Vuoden 2025 oppaassa käsitellään ne työeläkkeen laskentasäännöt, joita sovelletaan eläkkeisiin, jotka alkavat vuonna 2025 tai sen jälkeen.
Katso lisää: