Etuuksien ja vakuutusmaksujen rajat ylittävä perintä

Voit tarkastella tätä asiakokonaisuutta voimassaolopäivän perusteella.
Syötä päivämäärä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

Rajat ylittävän perinnän virka-avun muodot

Rajat ylittävästä perinnästä on säännökset täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 75–85 artikloissa. EU-maan sosiaaliturvalaitos,

  • joka on maksanut liikaa etuutta tai
  • jolla on maksamattomiin vakuutusmaksuihin liittyviä saatavia,

voi pyytää toisen EU-maan laitokselta virka-apua saatavansa perinnässä. Rajat ylittävissä tilanteissa velallinen (yritys tai yksityishenkilö) asuu tai harjoittaa yritystoimintaa toisessa EU-maassa kuin missä velkojalaitos sijaitsee, jolloin perintätoimia ei voida tehokkaasti kohdistaa velalliseen.  

EU-maiden sosiaaliturvalaitosten välinen tietojenvaihto rajat ylittävän perinnän virka-avun tilanteissa hoidetaan EESSI-järjestelmässä.

Virka-apua on asetuksen nojalla annettava, jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos

  • tarvitsee tietoja toisessa EU-maassa asuvasta velallisesta,
  • haluaa antaa asiakirjoja tiedoksi toisessa EU-maassa asuvalle velalliselle,
  • haluaa käynnistää perintätoimet toisessa EU-maassa tai
  • haluaa toteuttaa turvaamistoimenpiteitä saatavan perinnän varmistamiseksi.

Virka-avun muotoja käsitellään tarkemmin erillisissä ohjeissa. Perintä- tai turvaamistoimenpideprosessin aikana

  • velallinen voi riitauttaa saatavan, perintätoimen, turvaamistoimenpiteen tai perinnän mahdollistavan asiakirjan ja/tai
  • pyynnön vastaanottanut elin voi vaatia perintään tai turvaamistoimenpiteisiin liittyvien kulujen korvaamista.

Virka-avun muotoja, riitauttamista ja kulujen korvaamista käsitellään tarkemmin erillisissä ohjeissa.

Virka-apupyynnön vastaanottanut EU-maan sosiaaliturvalaitos toteuttaa virka-avun samoin, miten pyynnön vastaanottaneessa maassa toimittaisiin vastaavassa kansallisessa tilanteessa.

Rajat ylittävän perinnän säännöksiä sovelletaan myös sellaisiin saataviin, jotka ovat syntyneet jo ennen nykyisten EU:n sosiaaliturva-asetusten voimaan tuloa (1.5.2010), jos muut ehdot saatavan perimiseksi täyttyvät. Säännöksiä sovelletaan vastaavin ehdoin myös saataviin, jotka ovat syntyneet jo ennen maan liittymistä EU:iin.

Täytäntöönpanoasetuksen säännösten perusteella yhdessä EU-maassa täytäntöönpanokelpoiset asiakirjat ja päätökset, jotka koskevat perusteetta maksettujen etuuksien takaisinperintää tai maksamattomien vakuutusmaksujen perintää, ovat täytäntöönpanokelpoisia myös toisessa jäsenvaltiossa. Tällöin noudatetaan tiettyjä menettelytapoja, joista tässä ohjeessa kerrotaan tarkemmin.

Tarkemmat tiedot

EU-asetusten perusteetta maksettujen etuuksien takaisinperintää sekä maksamattomien vakuutusmaksujen perintää koskevat säännökset perustuvat alun perin veroalalla sovellettaviin perintää koskeviin säännöksiin.

Aikaisemmin voimassa olleissa EU:n sosiaaliturva-asetuksissa 1408/71 ja 574/72 ei ollut säännöksiä rajat ylittävästä perinnästä. Perintää ei estä se, että saatava on syntynyt aikaisemmin voimassa olleiden asetusten voimassaoloaikana.

Takaisinperintä takautuvasta tai maksussa olevasta etuudesta ovat ensisijaisia keinoja

Täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 72 artiklassa on säännökset perusteetta maksettujen etuuksien takaisinperinnästä toisen EU-maan takautuvasta tai maksussa olevasta etuudesta. Nämä menettelyt ovat ensisijaijaisia, jos kyse on perusteetta maksetun etuuden takaisinperinnästä.

Jos takaisinperintä takautuvasta tai maksussa olevasta etuudesta eivät ole mahdollisia tai jos saatavaa ei kokonaisuudessaan saada perittyä näillä keinoilla, voidaan perusteetta maksetut etuudet periä täytäntöönpanoasetuksen mukaisilla rajat ylittävän perinnän keinoin.

Rajat ylittävää perintää koskeva prosessi käynnistetään EESSI-järjestelmässä

EU:n sosiaaliturva-asetukset edellyttävät, että tietojenvaihto jäsenmaiden välillä tapahtuu sähköisesti. Sähköistä tietojenvaihtoa varten rakennettu EU-tason infrastruktuuriksi ns. EESSI-järjestelmä (Electronic Exchange of Social Security Information). EESSI-järjestelmän on rakentanut Euroopan komissio yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

Rajat ylittävään perintään liittyvät termit

Saatavalla tarkoitetaan

  • maksamattomia vakuutusmaksuja
  • perusteetta maksettuja tai annettuja etuuksia
  • maksuja ja kustannuksia, jotka kuuluvat saatavaan siinä EU-maassa, josta perintää koskeva virka-apupyyntö esitetään.

Vakuutusmaksuihin ja etuuksiin liittyviä muita maksuja ja kustannuksia ovat muun muassa

  • korot
  • sakot
  • hallinnolliset seuraamukset.

Pyynnön esittäneellä elimellä tarkoitetaan sitä EU-maan sosiaaliturvalaitoksesta, joka esittää saatavaa koskevan

  • tietojensaantia
  • tiedoksiantoa
  • perintää

koskevan pyynnön toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle. Pyynnön esittänyt elin on myös EESSI-asian omistaja.

Työeläkejärjestelmässä pyynnön esittäviä elimiä voivat olla kaikki ne eläkelaitokset, jotka lähettävät tietojensaantia, tiedoksiantoa tai perintää koskevan pyynnön toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle.

Pyynnön vastaanottanut elin on se laitos, joka on vastaanottanut saatavaa koskevan

  • tietojensaantipyynnön
  • tiedoksiantopyynnön
  • perintäpyynnön

toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta.

Jos Suomeen toisesta EU-maasta tullut pyyntö koskee maksamattomia vakuutusmaksuja, on pyynnön vastaanottava elin Eläketurvakeskus. Jos Suomeen ulkomailta tullut pyyntö koskee perusteetta maksettuja työeläkkeitä, ovat pyynnön vastaanottavia elimiä kaikki eläkelaitokset. Eläketurvakeskus on kuitenkin vastaanottava elin, jos työeläke ei ole maksussa. Pyynnön vastaanottanut elin on myös EESSI-asian vastapuoli.

Nimetty laitos on EU-maan sosiaaliturvalaitos, joka on määritelty toimivaltaiseksi vastaanottamaan toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosten pyyntöjä.

Joissain maissa ei ole yhtä nimettyä laitosta, vaan useat sosiaaliturvalaitokset ovat toimivaltaisia laitoksia rajat ylittävissä perintäasioissa. On myös maita, joiden nimetyksi laitokseksi on määritelty maan ulosottoviranomainen (esimerkiksi Ruotsissa Kronofogden). Näissä tapauksissa perintäpyynnöt lähetetään suoraan kyseiselle ulosottoviranomaiselle.

Perinnän mahdollistava asiakirja

Perinnän mahdollistavasta asiakirjasta säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 79 artiklassa.

Perintäpyyntöön tulee liittää virallinen tai oikeaksi todistettu jäljennös saatavan perinnän mahdollistavasta asiakirjasta, joka on laadittu perintäpyynnön esittäneen elimen jäsenvaltiossa. Tarvittaessa pyyntöön tulee liittää muut perintään tarvittavat alkuperäiset asiakirjat tai niiden oikeaksi todistetut jäljennökset.

Perinnän mahdollistava asiakirja on se asiakirja, jonka perusteella velkaa voidaan ryhtyä perimään. Vakuutusmaksujen osalta perinnän mahdollistava asiakirja voi olla vakuutussopimus ja esimerkiksi siihen liittyvä maksumuistutus.

Perusteetta maksettujen etuuksien osalta perinnän mahdollistavana asiakirjana voidaan pitää päätöstä, jolla perusteetta maksettua etuutta on yritetty periä takaisin etuudensaajalta ja tähän liittyviä muistutuksia.

Lähtökohtaisesti perinnän mahdollistava asiakirja tunnustetaan toisessa EU-maassa ja sitä pidetään ilman eri toimenpiteitä pyynnön vastaanottavassa EU-maassa saatavan perinnän mahdollistavana asiakirjana.

Perinnän mahdollistava asiakirja voidaan kuitenkin tarvittaessa pyynnön vastaanottaneessa EU-maassa voimassa olevien säännösten mukaisesti

  • hyväksyä
  • tunnustaa
  • täydentää asiakirjalla, joka mahdollistaa perinnän kyseisessä maassa tai
  • korvata asiakirjalla, joka mahdollistaa perinnän kyseisessä maassa.

Asiakirjan hyväksyminen, tunnustaminen, täydentäminen tai korvaaminen tulisi saada päätökseen 3 kuukauden kuluessa perintäpyynnön vastaanottamisesta. Jos 3 kuukauden aikaraja ylittyy, täytyy pyynnön vastaanottaneen elimen ilmoittaa pyynnön esittäneelle elimelle syy viivästymiseen.

Virka-avun yleiset edellytykset

EU-maan sosiaaliturvalaitos voi kieltäytyä antamasta virka-apua tiedonsaanti-, tiedoksianto-, perintä- ja turvaamistoimenpidepyynnön esittäneelle toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle, jos

  • saatavan suuruus on alle 350 euroa 
  • perinnän mahdollistavan asiakirja on yli 5 vuotta vanha.

Jos saatava tai perintäasiakirja on riitautettu, 5 vuoden määräaika lasketaan hetkestä, jolloin pyynnön esittänyt maa vahvistaa, ettei saatavaa tai perinnän mahdollistavaa täytäntöönpanomääräystä voida enää riitauttaa.

Virka-avun eri muodoilla on myös omat vaatimuksensa, joiden tulee täyttyä, jotta virka-apua voidaan pyytää.

Jos pyynnön vastaanottanut elin kieltäytyy avustamasta pyynnön esittänyttä elintä, täytyy sen ilmoittaa syy kieltäytymiselleen.

Vanhentumisajat

Vanhentumisajoista säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 83 artiklassa

Saatavaan ja perintäasiakirjaan sovelletaan pyynnön esittäneen EU-maan lainsäädäntöä vanhentumisajoista. Pyynnön vastaanottaneen elimen maassa tehtäviin perintä- ja turvaamistoimenpiteisiin sovelletaan pyynnön vastaanottaneen EU-maan lainsäädäntöä vanhentumisajoista.

Vanhentumisen alkaminen lasketaan pyynnön vastaanottaneessa maassa siitä, kun perintäasiakirja tunnustettiin. Pyynnön vastaanottaneessa maassa suoritetut perintätoimenpiteet katkaisevat vanhentumisen pyynnön esittäneessä EU-maassa siten kuin jos ne olisi suoritettu pyynnön esittäneessä maassa.

Maksujärjestelyt ja koron periminen

Maksujärjestelystä ja ylimääräisen maksuajan perusteella peritystä korosta säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 80 artiklassa.

Saatavat peritään pyynnön vastaanottaneen EU-maan valuutassa. Tämän jälkeen pyynnön vastaanottanut elin toimittaa perimänsä summan lähtökohtaisesti täysimääräisenä pyynnön esittäneelle elimelle.

Pyynnön vastaanottanut elin voi myöntää velalliselle maksuaikaa tai sallia maksamisen erissä, jos se on mahdollista sen oman kansallisen lainsäädännön perusteella. Tämä edellyttää kuitenkin pyynnön esittäneen elimen kuulemista.

Pyynnön vastaanottaneen elimen ylimääräisen maksuajan perusteella mahdollisesti perimä korko toimitetaan pyynnön esittäneelle elimelle. Myös maksun viivästymisestä perittävä korko tilitetään pyynnön esittäneelle elimelle. Maksun viivästymisestä peritään korkoa pyynnön vastaanottaneen elimen maassa voimassaolevien lakien mukaisesti siitä päivästä lukien, kun pyynnön vastaanottanut elin on

  • tunnustanut
  • hyväksynyt tai
  • täydentänyt

perinnän mahdollistavan asiakirjan.

Perintäpyynnön lähettämiseen asti korko määräytyy pyynnön esittäneen elimen EU-maan lakien mukaisesti.

Rajat ylittävää perintää (EESSI) koskevat liiketoiminnan tapauskuvaukset (BUC:t)

Rajat ylittävässä perinnässä käytetään seuraavia BUC:ja:

  • R_BUC_05 Tietopyyntö
  • R_BUC_06 Tiedoksiantopyyntö
  • R_BUC_07 Perintäpyyntö/Turvaamistoimenpidepyyntö

R-BUC:t eivät ole multilateraaleja eli niitä ei voi osoittaa useammalle osapuolelle, vaan kullekin asian osapuolelle on avattava oma EESSI-asia.

R_BUC_05 (Tietopyyntö) sisältää seuraavat R-SED:it:

  • R012 Tietopyyntö
  • R014 Vastaus tietopyyntöön

R_BUC_06 (Tiedoksiantopyyntö) sisältää seuraavat R-SED:it:

  • R015 Tiedoksiantopyyntö
  • R016 Vastaus tiedoksiantopyyntöön

R_BUC_07 (Perintäpyyntö/Turvaamistoimenpidepyyntö) sisältää seuraavat R-SED:it:

  • R004 Maksuilmoitus
  • R017 Takaisinperintää/turvaamistoimenpiteitä koskeva pyyntö
  • R018 Takaisinperintää/turvaamistoimenpiteitä koskeva vastaus
  • R019 Riitauttamisilmoitus
  • R025 Ilmoitus saatavan peruuttamisesta tai vähentämisestä
  • R028 Kulujen korvaamista koskeva pyyntö
  • R029 Vastaus kulujen korvaamista koskevaan pyyntöön
  • R033 Vastaus riitauttamisilmoitukseen
  • R034 Riitauttamista koskeva päätös
  • R036 Lisätietojen antaminen

Näiden R-SED:ien lisäksi BUC:t sisältävät aliprosesseja (horisontaalisia H- SED:jä ja hallinnollisia  X-SED:ejä), jotka liittyvät muun muassa lisätiedusteluihin, muistutuksiin, tarkennuksiin ja asian uudelleen ohjaukseen.

Rajat ylittävässä perinnässä on käytettävissä horisontaalinen tiedonvaihtoaliprosessi H_BUC_01.

Hallinnolliset aliprosessit perintäsektorilla jaetaan EESSI-asiaan kohdistuviin hallinnollisiin toimiin sekä SED:iin kohdistuviin hallinnollisiin toimiin.

EESSI-asiaan kohdistuvia hallinnollisia toimia ovat

  • Ad_BUC_01 –aliprosessi: Close Case (X001) eli BUC:n sulkemissanoma
  • Ad_BUC_02 –aliprosessi: Reopen Case (X002, X003, X004) eli asian uudelleen avaaminen
  • Ad_BUC_05 –aliprosessi: Forward Case (X007) eli asian siirto uudelle osallistujalle
  • Ad_BUC_07 –aliprosessi: Reminder (X009, X010) eli muistutus

SEDiin kohdistuvat hallinnolliset toimet ovat

  • Ad_BUC_06 –aliprosessi: Invalidate SED (X008) eli sanoman mitätöinti
  • Ad_BUC_08 –aliprosessi: Clarify SED Content (X012, X013) eli sanoman tarkentaminen                    
  • Ad_BUC_10 –aliprosessi: Update SED eli korvaava liiketoimintasanoma

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta perinnän suorittamisessa tarvitsemiaan tietoja kyseisessä maassa asuvasta tai toimivasta velallisesta. Pyydettävät tiedot voivat koskea velallista (henkilö tai työnantaja), tämän olinpaikkaa, taloudellista asemaa tai tämän toisessa EU-maassa olevaa omaisuutta. Tietopyynnöstä säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 76 artiklassa.

Tietopyynnön tulee täyttää virka-avun yleiset edellytykset eli

  • saatava on yli 350 euroa ja
  • perinnän mahdollistava asiakirja on alle 5 vuotta vanha.

Pyynnön vastaanottaneen elimen on toimitettava pyynnön esittäneen elimen pyynnöstä kaikki sellaiset tiedot, joista voi olla pyynnön esittäneelle elimelle hyötyä saatavan perimisessä ja jotka pyynnön vastaanottanut elin voi oman lainsäädäntönsä mukaan hankkia. Tällainen tieto voi olla esimerkiksi ulosottorekisterin tieto, jonka perusteella voidaan selvittää, onko velallinen mahdollisesti todettu varattomaksi.

Pyynnön vastaanottaneen elimen ei tarvitse toimittaa toiseen EU-maahan tietoja

  • joita se ei voisi saada haltuunsa periäkseen omassa maassaan syntyneitä samanlaisia saatavia
  • jotka paljastaisivat kaupallisen, teollisen tai ammattisalaisuuden
  • joiden paljastaminen saattaisi vaarantaa kyseisen maan turvallisuuden tai
  • jotka ovat vastoin sen yleistä järjestystä.

Toisesta EU-maasta tullutta tietopyyntöä ei kuitenkaan saa evätä ilman selvitystä siitä, mistä syystä epääminen johtuu.

Jos EU-maan sosiaaliturvalaitos tarvitsee toisesta EU-maasta tietoja perinnän suorittamiseksi, laitos käynnistää R_BUC_05:n (Tietopyyntö).

Tietopyynnössä käytetään sähköisiä asiakirjoja R012 ja R014. 

Rajat ylittävä tietopyyntö Suomesta toiseen EU-maahan

Suomen eläkelaitos voi pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta perinnän suorittamisessa tarvitsemiaan tietoja kyseisessä maassa asuvasta tai toimivasta velallisesta.

Eläkelaitos lähettää tietopyynnön toisen EU-maan toimivaltaiselle laitokselle. Oikean vastaanottajalaitoksen toisessa EU-maassa löytää EESSI-laitoshakemistosta CAI-näkymästä. Mikäli oikeaa vastaanottajaa ei löydy hakukriteereillä, R012 SED voidaan lähettää kyseisen maan yhteys- tai ns. oletuslaitokselle (Default Institution).

Tarkemmat tiedot

Kukin maa on ohjeistettu määrittämään EESSI-laitoshakemistoon jokaiselle BUC:ille vähintään yksi yhteys- tai oletuslaitos, joka ohjaa EESSI-asian kansallisesti oikealle vastaanottajalle. Yhteys- tai oletuslaitosta tulisi kuitenkin käyttää vastaanottajalaitoksena vain niissä tilanteissa, joissa lopullinen vastaanottajalaitos ei ole Suomen eläkelaitoksen tiedossa entuudestaan.

R_BUC:it eivät ole multilateraalisia. Jokaiselle osapuolelle on avattava oma EESSI-asia.

Eläkelaitoksen tietopyyntö (R012 SED) toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle

Eläkelaitos pyytää tietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta R012 SED:llä. Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 2

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 3. Kohdassa 4 ilmoitetaan, täyttääkö perintä sille asetetut yleiset edellytykset.

Kohdassa 5 läkelaitos valitsee, mitä tietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta pyydetään. Tietopyyntö voi koskea

  • asianomaisen luonnollisen tai oikeushenkilön identiteettiä koskevia tietoja,
  • osoitetta,
  • tuloja,
  • saatuja etuuksia,
  • tietoja varoista takaisinperintää varten tai
  • tietoja kuolleen velallisen tai etuudensaajan perillisistä.

Eläkelaitos voi myös pyytää muita velan perintää edesauttavia tietoja, joista ilmoitetaan yksityiskohtaiset tiedot kohdassa 5.2.1.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen vastaus tietopyyntöön (R014 SED)

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa tietopyyntöön R014 SED:llä.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää eläkelaitokselta lisätietoja, jos se ei pysty vastaamaan tietopyyntöön R012 SED:llä ilmoitettujen tietojen perusteella.

Tarkemmat tiedot

Lisätietoja pyydetään lähtökohtaisesti H_BUC_01 -aliprosessissa. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi myös pyytää tietoja EESSI:n ulkopuolella esimerkiksi sähköpostitse.

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 2.

Jos pyydettyjä tietoja ei voi antaa, toisen EU-maan sosiaalivakuutuslaitos ilmoittaa tästä kohdassa 3. Perusteena tietojen antamatta jättämiselle voi olla se, että

  • Tietoja velallisesta ei ole saatavilla
  • toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ei voi saada haltuunsa kyseisiä tietoja periäkseen omassa jäsenvaltiossaan syntyneitä samanlaisia saatavia
  • tiedot paljastaisivat kaupallisen, teollisen tai ammattisalaisuuden
  • tietojen paljastaminen saattaisi vaarantaa pyynnön vastaanottaneen jäsenvaltion turvallisuuden tai olla vastoin sen yleistä järjestystä
  • perinnän mahdollistava asiakirja on yli 5 vuotta vanha tai velka on alle 350 euroa.

Muutoin toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdissa 4–9 saatavillaan olevat tiedot, joita siltä on pyydetty. EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tulee myös antaa tarvittaessa sellaisia lisätietoja, joilla oikaistaan eläkelaitoksen R012 SED:llä antamia tietoja.

R014 SED:llä EU-maan sosiaaliturvalaitos voi muun muassa

  • antaa lisätietoja kuolleesta henkilöstä, kuten perillisten ja pesänjakajan tiedot
  • ilmoittaa lisätietoja asianomaisen henkilön tai työnantajan maksukyvyttömyydestä tai konkurssista ja antaa lisätietoja, kuten pesänhoitajan tai selvitysmiehen yhteystiedot
  • vahvistaa asianomaisen henkilön tai työnantajan tiedot ja/tai osoitteen
  • antaa lisätietoja asianomaisen henkilön tai työnantajan taloudellisesta tilanteesta, kuten henkilön tulot tai/ja etuuksien määrä ja laatu tai yrityksen arvioitu liikevaihto
  • antaa muita mahdollisia lisätietoja.

R_BUC_05 päättyy toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen vastaukseen.

Jos eläkelaitos tarvitsee toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta edelleen lisätietoja perintää varten, eläkelaitos aloittaa uuden tietopyyntö R_BUC_05:n.

Rajat ylittävä tietopyyntö toisesta EU-maasta Suomeen

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää

  • Suomen eläkelaitoksilta tai
  • Eläketurvakeskukselta 

perinnän suorittamisessa tarvitsemiaan tietoja Suomessa asuvasta tai toimivasta velallisesta. Tietopyyntö voi koskea henkilöä tai työnantajaa.

Tietopyyntö voi liittyä liikaa maksettuihin sosiaaliturvaetuuksiin tai maksamattomiin sosiaalivakuutusmaksuihin.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos valitsee R_BUC_05:n toimivaltaisen vastaanottajalaitoksen Suomessa ja täyttää R012 SED:in tiedot.

Tietopyyntö ohjautuu

  • Suomen eläkelaitokselle, jos tietopyyntö liittyy liikaa maksettuihin eläkkeisiin ja
  • Eläketurvakeskukseen, jos tietopyyntö liittyy maksamattomiin sosiaalivakuutusmaksuihin.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tietopyyntö (R012 SED) eläkelaitokselle tai Eläketurvakeskukselle

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää tietoja eläkelaitokselta tai Eläketurvakeskukselta R012 SED:llä. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R012 SED:llä kohdassa 2

  • onko kyseessä etuuden takaisinperintä vai maksamattoman vakuutusmaksun perintä ja
  • mitä sektoria perintäasia koskee.

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 3. Kohdassa 4 ilmoitetaan, täyttääkö perintä sille asetetut yleiset edellytykset.

Kohdassa 5 toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa, mitä tietoja eläkelaitokselta tai Eläketurvakeskukselta pyydetään. Tietopyyntö voi koskea

  • asianomaisen luonnollisen tai oikeushenkilön identiteettiä koskevia tietoja,
  • osoitetta,
  • tuloja,
  • saatuja etuuksia,
  • tietoja varoista takaisinperintää varten ja
  • tietoja kuolleen velallisen tai etuudensaajan perillisistä.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi myös pyytää muita velan perintää edesauttavia tietoja, joista ilmoitetaan yksityiskohtaiset tiedot kohdassa 5.2.1.

Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen vastaus tietopyyntöön (R014 SED)

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus vastaa tietopyyntöön R014 SED:llä (Vastaus tietopyyntöön).

Jos tietopyyntöön ei pysty vastaamaan R012 SED:llä ilmoitettujen tietojen perusteella, eläkelaitos tai Eläketurvakeskus pyytää lisätietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta.

Tarkemmat tiedot

Lisätietoja pyydetään lähtökohtaisesti H_BUC_01 -aliprosessissa.

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 2.

Jos pyydettyjä tietoja ei voi antaa, eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa tästä kohdassa 3. Perusteena tietojen antamatta jättämiselle voi olla se, että

  • tietoja velallisesta ei ole saatavilla
  • Eläketurvakeskus tai eläkelaitos ei voi saada haltuunsa kyseisiä tietoja periäkseen Suomessa syntyneitä samanlaisia saatavia
  • tiedot paljastaisivat kaupallisen, teollisen tai ammattisalaisuudentietojen paljastaminen saattaisi vaarantaa Suomen turvallisuuden tai olla vastoin sen yleistä järjestystä
  • perinnän mahdollistava asiakirja on yli 5 vuotta vanha tai velka on alle 350 euroa.

Muutoin eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa kohdissa 4–9 saatavillaan olevat tiedot, joita siltä on pyydetty. Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen tulee myös antaa tarvittaessa sellaisia lisätietoja, joilla oikaistaan toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen R012 SED:llä antamia tietoja.

R014 SED:llä Eläketurvakeskus tai eläkelaitos voi muun muassa

  • antaa lisätietoja kuolleesta henkilöstä, kuten perillisten ja pesänjakajan tiedot
  • ilmoittaa asianomaisen henkilön tai työnantajan maksukyvyttömyydestä tai konkurssista ja antaa lisätietoja, kuten pesänhoitajan tai selvitysmiehen yhteystiedot
  • vahvistaa asianomaisen henkilön tai työnantajan tiedot ja/tai osoitteenantaa lisätietoja asianomaisen henkilön tai työnantajan taloudellisesta tilanteesta, kuten henkilön tulot tai/ja etuuksien määrä ja laatu tai yrityksen arvioitu liikevaihto tai
  • antaa muita mahdollisia lisätietoja.

R_BUC_05 päättyy Eläketurvakeskuksen tai eläkelaitoksen vastaukseen.

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos tarvitsee Eläketurvakeskukselta tai eläkelaitokselta edelleen lisätietoja perintää varten, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos aloittaa uuden tietopyyntö R_BUC_05:n.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

Tiedoksiantopyynnöllä perintään liittyvät asiakirjat ja päätökset voidaan antaa tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle henkilölle tai työnantajalle toisen EU-maan laitoksen välityksellä. Tiedoksiantopyynnöstä säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 77 artiklassa.

Tiedoksiantopyyntöä käytetään silloin, kun pyynnön esittäneen EU-maan lainsäädännössä edellytetään asiakirjan tai päätöksen toimittamista asianomaiselle vastaanottajalle ennen kuin vaatimus voidaan panna täytäntöön. Tiedoksianto tapahtuu pyynnön vastaanottaneen laitoksen kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää tiedoksiantoa 

  • suoraan vastaanottajalle henkilökohtaisesti tai
  • muutoin.

Tiedoksiantopyyntöä käytetään muun muassa silloin, kun

  • pyytäjämaan lainsäädäntö edellyttää perinnän mahdollistavan asiakirjan tai velkaa koskevan perintäpäätöksen/vaateen toimittamista velalliselle ennen perintätoimiin ryhtymistä,
  • pyytäjämaan lainsäädäntö edellyttää perinnän mahdollistavan asiakirjan tai velkaa koskevan perintäpäätöksen/vaateen tiedoksi antamista velalliselle henkilökohtaisesti eikä vain postitse tai kirjatulla kirjeellä tai
  • tilanteissa, joissa ilmenee, ettei kirjattua kirjettä ole noudettu/kuitattu vastaanotetuksi määräajassa, voi olla tarpeen toimittaa asiakirjat velallisen tietoon muulla tavalla eli velallisen sen hetkisen asuin-/toimintamaan sosiaaliturvalaitoksen avustuksella.

Tiedoksiantopyynnön tulee täyttää virka-avun yleiset edellytykset eli

  • saatava on yli 350 euroa ja
  • perinnän mahdollistava asiakirja on alle 5 vuotta vanha.

Jos EU-maan sosiaaliturvalaitos tarvitsee virka-apua toisesta EU-maasta päätöksen tai muun asiakirjan tiedoksiantamiseksi velalliselle, laitos käynnistää R_BUC_06:n (Tiedoksiantopyyntö).

Tiedoksiannossa käytetään sähköisiä asiakirjoja R015 ja R016.

Rajat ylittävä tiedoksiantopyyntö Suomesta toiseen EU-maahan

Suomen eläkelaitos voi pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta saattamaan kyseisessä maassa asuvan tai toimivan velallisen tai muun asianosaisen tietoon

  • perinnän mahdollistavan asiakirjan tai
  • velkaa koskevan perintäpäätöksen/vaateen.

Pyyntö voi koskea henkilöä tai työnantajaa (yritystä).

Eläkelaitos lähettää tiedoksiantopyynnön toisen EU-maan toimivaltaiselle laitokselle. Oikean vastaanottajalaitoksen toisessa EU-maassa löytää EESSI-laitoshakemistosta CAI-näkymästä. Mikäli oikeaa vastaanottajaa ei löydy hakukriteereillä, R015 SED voidaan lähettää kyseisen maan yhteys- tai ns. oletuslaitokselle (Default Institution).

Tarkemmat tiedot

Kukin maa on ohjeistettu määrittämään EESSI-laitoshakemistoon jokaiselle BUCille vähintään yksi yhteys- tai oletuslaitos, joka ohjaa EESSI-asian kansallisesti oikealle vastaanottajalle. Yhteys- tai oletuslaitosta tulisi kuitenkin käyttää vastaanottajalaitoksena vain niissä tilanteissa, joissa lopullinen vastaanottajalaitos ei ole Suomen eläkelaitoksen tiedossa entuudestaan.

R_BUC:it eivät ole multilateraalisia. Jokaiselle osapuolelle on avattava oma EESSI-asia.

Eläkelaitoksen tiedoksiantopyyntö (R015 SED) toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle

Eläkelaitos pyytää päätöksen tai muun asiakirjan tiedoksiantoa toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta R015 SED:llä.

Kohdassa 2 ilmoitetaan,

  • onko kyseessä etuuden takaisinperintä vai maksamattoman vakuutusmaksun perintä ja
  • mitä sektoria perintäasia koskee

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 3. Kohdassa 4 ilmoitetaan, täyttääkö perintä sille asetetut yleiset edellytykset.

Tarkemmat tiedot

R015 SED:llä voidaan ilmoittaa usean henkilön tietoja. Jos kyse on esimerkiksi liikaa maksetun perhe-eläkkeen takaisinperinnästä, ilmoitetaan erikseen tiedot edunjättäjästä ja perhe-eläkkeen edunsaajasta.

Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 5, onko tiedoksiannettava asiakirja

  • hallinnollinen päätös
  • oikeuden päätös vai
  • muu asiakirja.

Jos valitaan muu-kohta, asiakirjasta annetaan tarkemmat tiedot.

Tiedoksiantotapa ilmoitetaan kohdassa 6. Tiedoksiantoa voi pyytää

  • henkilökohtaisesti vastaanottajalle tai
  • muuten.

Jos valitaan muuten-kohta, tulee ilmoittaa tarkemmin, täsmällisemmät tiedot muusta pyydetystä tiedoksiantotavasta ilmoitetaan kohdassa 6.2.1.

Tiedoksiannon määräaika ilmoitetaan kohdassa 7.

R015 SED:iin liitetään asiakirjat, jotka tulee antaa velalliselle tiedoksi. Jos tiedoksi annettavien asiakirjojen tulee olla alkuperäisiä, asiakirjat lähetetään toisen EU-maan vastaanottajalaitokselle erikseen postitse.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen vastaus tiedoksiantopyyntöön (R016 SED)

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa tiedoksiantopyyntöön R016 SED:llä.

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 2.

Jos tiedoksianto on toimitettu, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 3 tarkemmat tiedot tiedoksiannosta. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa, onko tiedoksianto toimitettu

  • henkilökohtaisesti vastaanottajalle vai
  • muutoin.

Jos tiedoksianto on toimitettu muutoin kuin henkilökohtaisesti vastaanottajalle, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa tarkemmat tiedot tiedoksiantotavasta.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa myös tiedoksiannon päivämäärän. Jos tiedoksiantopäivämäärä on myöhemmin kuin eläkelaitoksen tiedoksiantopyynnössä (R015 SED) ilmoittama tiedoksiannon määräpäivä, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa syyn myöhemmälle tiedoksiannolle.

Jos tiedoksiantoa ei ole toimitettu, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 4 syyn tiedoksiannon toimittamatta jättämiselle. Syynä voi ilmoittaa

  • Tiedoksianto vastaanottajalle henkilökohtaisesti ei ole mahdollista
  • Tiedoksiantoa ei tehdä, koska alkuperäinen pyyntö koskee yli viisi vuotta vanhoja saatavia tai
  • Muu syy.

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa tiedoksiannon toimittamatta jättämiselle muun syyn, annetaan tästä tarkemmat tiedot. 

R_BUC_06 päättyy toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen R016-vastaussanomaan. 

Rajat ylittävä tiedoksiantopyyntö toisesta EU-maasta Suomeen

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää

  • Suomen eläkelaitosta tai
  • Eläketurvakeskusta 

antamaan tiedoksi velalliselle tai muulle asianosaiselle perinnän mahdollistavan asiakirjan taikka velkaa koskevan perintäpäätöksen tai vaateen.

Tiedoksiantopyyntö voi liittyä liikaa maksettuihin sosiaaliturvaetuuksiin tai maksamattomiin sosiaalivakuutusmaksuihin.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos valitsee R_BUC_06:n toimivaltaisen vastaanottajalaitoksen Suomessa ja täyttää R015 SED:in tiedot.

Tiedoksiantopyyntö ohjautuu

  • Suomen eläkelaitokselle, jos tiedoksiantopyyntö liittyy liikaa maksettuihin eläkkeisiin ja
  • Eläketurvakeskukseen, jos tiedoksiantopyyntö liittyy maksamattomiin sosiaalivakuutusmaksuihin.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tiedoksiantopyyntö (R015 SED) eläkelaitokselle tai Eläketurvakeskukselle

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää päätöksen tai muun asiakirjan tiedoksiantoa eläkelaitokselta tai Eläketurvakeskukselta R015 SED:llä.

Kohdassa 2 ilmoitetaan,

  • onko kyseessä etuuden takaisinperintä vai maksamattoman vakuutusmaksun perintä ja
  • mitä sektoria perintäasia koskee.

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 3. Kohdassa 4 ilmoitetaan, täyttääkö perintä sille asetetut yleiset edellytykset.

Tarkemmat tiedot

R015 SED:llä voidaan ilmoittaa usean henkilön tietoja. Jos kyse on esimerkiksi liikaa maksetun perhe-eläkkeen takaisinperinnästä, ilmoitetaan erikseen tiedot edunjättäjästä ja perhe-eläkkeen edunsaajasta.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 5, onko tiedoksiannettava asiakirja

  • hallinnollinen päätös
  • oikeuden päätös
  • muu asiakirja.

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on valinnut muu-kohdan, asiakirjasta annetaan tarkemmat tiedot.

Tiedoksiantotapa ilmoitetaan kohdassa 6. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää tiedoksiantoa

  • henkilökohtaisesti vastaanottajalle tai
  • muuten.

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on valinnut muuten-kohdan, täsmällisemmät tiedot muusta pyydetystä tiedoksiantotavasta ilmoitetaan kohdassa 5.2.1.

Tiedoksiannon määräaika ilmoitetaan kohdassa 7.

Tarkemmat tiedot

Ilmoitettu määräaika voi perustua toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen kansalliseen lainsäädäntöön tai, jos kansallisessa lainsäädännössä ei ole asetettu tällaista määräaikaa, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohtuullisen määräajan tiedoksiannon tekemiselle.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos liittää R015 SED:iin asiakirjat, jotka tulee antaa velalliselle tiedoksi. Jos tiedoksi annettavien asiakirjojen tulee olla alkuperäisiä, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää asiakirjat Eläketurvakeskukselle tai Suomen eläkelaitokselle postitse.

Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen vastaus tiedoksiantopyyntöön (R016 SED)

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus vastaa tiedoksiantopyyntöön R016 SED:llä (Vastaus tiedoksiantopyyntöön).

Velallista (henkilöä tai työnantajaa) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 2.

Jos tiedoksianto on toimitettu, eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa kohdassa 3 tarkemmat tiedot tiedoksiannosta. Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa, onko tiedoksianto toimitettu

  • henkilökohtaisesti vastaanottajalle vai
  • muutoin.

Jos tiedoksianto on toimitettu muutoin kuin henkilökohtaisesti vastaanottajalle, Suomen eläkelaitos tai Eläketurvakeskus antaa tarkemmat tiedot tiedoksiantotavasta.

Tiedoksiannon päivämäärä tulee myös ilmoittaa. Jos tiedoksiantopäivämäärä on myöhemmin kuin toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tiedoksiantopyynnössä (R015 SED) ilmoittama tiedoksiannon määräpäivä, Suomen eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa syyn myöhemmälle tiedoksiannolle.

Jos tiedoksiantoa ei ole toimitettu, Suomen eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa syyn tiedoksiannon toimittamatta jättämiselle kohdassa 4. Syyksi voi ilmoittaa

  • Tiedoksianto vastaanottajalle henkilökohtaisesti ei ole mahdollista
  • Tiedoksiantoa ei tehdä, koska alkuperäinen pyyntö koskee yli viisi vuotta vanhoja saatavia tai
  • Muu syy

Jos Suomen eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa tiedoksiannon toimittamatta jättämiselle muun syyn, annetaan tästä tarkemmat tiedot.

R_BUC_06 päättyy eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen R016-vastaussanomaan. 

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

EU-maan laitos voi pyytää toisen EU-maan laitosta toteuttamaan turvaamistoimenpiteitä saatavan suojaamiseksi, esimerkiksi takavarikoimaan velallisen omaisuutta. Turvaamistoimenpiteistä säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 84 artiklassa.

Turvaamistoimenpiteiden toteuttaminen on mahdollista

  • pyynnön esittäneen laitoksen perustellusta pyynnöstä ja
  • jos turvaamistoimenpiteet ovat mahdollisia pyynnön vastaanottavan laitoksen kansallisen lainsäädännön mukaan.

Turvaamistoimenpiteet ovat mahdollisia, jos

  • saatava/perintäasiakirja on riitautettu,
  • perintävaltio niin päättää,
  • jos ne ovat tarpeellisia ja
  • kansallisen lainsäädännön mukaan mahdollisia. 

Jos velallinen on riitauttanut saatavan tai perintäasiakirjan, pyynnön vastaanottanut elin voi, saatuaan riitauttamisesta tiedon, toteuttaa turvaamistoimenpiteitä perinnän varmistamiseksi. Turvaamistoimenpiteitä voidaan tehdä riitauttamisesta huolimatta, jos ne ovat mahdollisia pyynnön vastaanottaneen elimen kansallisen lainsäädännön mukaan.

Velallinen voi myös kesken turvaamistoimenpidettä koskevan EESSI-prosessin aikana riitauttaa saatavan, perinnän mahdollistavan asiakirjan tai turvaamistoimenpiteen. Perintäprosessin aikana tapahtuva riitauttaminen käsitellään omassa erillisessä ohjeessaan.

Turvaamistoimenpiteiden osalta sovelletaan soveltuvin osin perintäpyyntöä, perinnän mahdollistavaa asiakirjaa ja riitauttamista ja avunantoon liittyviä rajoituksia koskevia säännöksiä.

Rajat ylittävä turvaamistoimenpidepyyntö Suomesta toiseen EU-maahan

Eläkelaitos lähettää turvaamistoimenpidepyynnön toisen EU-maan toimivaltaiselle laitokselle. Toimivaltainen laitos valitaan R_BUC_07 osapuoli EESSI-laitoshakemistosta CAI-näkymästä. Jos laitoshakemistosta ei löydy oikeaa osapuolta tai eläkelaitos ei tunnistanut toimivaltaista laitosta, lähetetään pyyntö ilmoitetulle yhteyslaitokselle tai ns. oletuslaitokselle (Default Institution).

Tarkemmat tiedot

Kukin maa on ohjeistettu määrittämään EESSI-laitoshakemistoon jokaiselle BUC:ille vähintään yksi yhteys- tai oletuslaitos, joka ohjaa EESSI-asian kansallisesti oikealle vastaanottajalle. Yhteys- tai oletuslaitosta tulisi kuitenkin käyttää vastaanottajalaitoksena vain niissä tilanteissa, joissa lopullinen vastaanottajalaitos ei ole Suomen eläkelaitoksen tiedossa entuudestaan.

R_BUCit eivät ole multilateraalisia. Jokaiselle mahdolliselle osapuolelle on avattava oma EESSI asiansa.

Eläkelaitoksen turvaamistoimenpidepyyntö (R017 SED) toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle

Eläkelaitos pyytää turvaamistoimenpiteitä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta R017 SED:llä. Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 2, koskeeko pyyntö:

  • perintää vai
  • turvaamistoimenpiteitä.

Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 3, täyttääkö turvaamistoimenpide sille asetetut vaatimukset. Turvaamistoimenpiteen pyytämisen edellytyksenä on, että

  • saatava on yli 350 euroa ja
  • perinnän mahdollistava asiakirja on alle 5 vuotta vanha,
  • saatavaa tai perinnän mahdollistavaa asiakirjaa ei ole riitautettu
  • kansalliset perintämenettelyt eivät ole johtaneet saatavan maksamiseen kokonaisuudessaan eikä saatava ei ole vanhentunut Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan

Jos saatava on yli 5 vuotta vanha, on eläkelaitoksen esitettävä peruste pyynnölle.

Tarkemmat tiedot

Pyynnölle on esitettävä peruste, koska virka-apua ei ole velvollisuutta antaa, jos saatava on yli 5 vuotta vanha.

Turvaamistoimenpiteitä on mahdollista pyytää saatavan tai perinnän mahdollistavan asiakirjan riitauttamisesta huolimatta, jos riitautetun saatavan turvaamistoimenpiteet ovat mahdollista Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi ryhtyä turvaamistoimenpiteisiin sen kansallisen lainsäädännön asettamissa rajoissa.

Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 4,

  • koskeeko turvaamistoimenpiteet aiheettomasti maksetun etuuden vai maksamattoman vakuutusmaksun perintää ja
  • mitä sektoria perintäasia koskee.

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 5. Jos perintä koskee aiheettomasti maksetun perhe-eläkkeen perintää, annetaan samalla R017 SED:llä erikseen tiedot edunjättäjästä ja edunsaajasta.

Jos velallisen omaisuutta on kolmannen osapuolen hallussa toisessa EU-maassa, eläkelaitos voi antaa kohdassa 6 osapuolesta tietoja turvaamistoimenpiteiden toteuttamisen helpottamiseksi.

Saatavaa koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 7. Saatavan määrässä on eriteltävä

  • pääoma
  • korko
  • sakot
  • hallinnolliset seuraamukset
  • muut maksut ja kustannukset.

Jos perintäpyyntö koskee useampaa erillistä saatavaa, ilmoitetaan tiedot jokaisen saatavan osalta erikseen. Saatava on ilmoitettava sekä pyynnön esittäneen elimen että vastaanottaneen elimen valuutassa.

Tarkemmat tiedot

Hallintotoimikunnan antaman päätöksen H12 mukaan vaihtokurssina käytetään sitä päivää välittömästi edeltävä työpäivän vaihtokurssia, jona pyynnön esittänyt elin lähetti ensimmäisen takaisinperintäpyynnön. Työpäivällä tarkoitetaan Euroopan keskuspankin työpäivää, jona se julkaisee valuutanmuunnossa käytetyn päivittäisen viitekurssin. Vaihtokurssina ilmoitetaan luku 1.0, jos molemmat valuutat ovat euroja.

Saatavan kokonaismäärä ilmoitetaan kohdassa 8.

Perinnän mahdollistavasta asiakirjasta ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 7.1.2.

  • asiakirjan tai päätöksen päivämäärä
  • päivämäärä, jolloin eläkelaitos on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle eläkkeensaajalle tai työnantajalle
  • päivämäärä, josta alkaen perintä voidaan suorittaa Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisestipäivämäärä, johon mennessä perintä tulee suorittaa Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisesti (vanhentumisaika)
  • viittaus perinnän mahdollistavaan asiakirjaan, kuten asiakirjan nimi, päivämäärä tai viitenumero.

Jos perinnän mahdollistava asiakirja on annettu tiedoksi virka-apuna tiedoksiantomenettelyllä, ilmoitetaan tiedoksiannon päivämääränä se päivä, jona tiedoksiantopyynnön vastaanottanut elin on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle eläkkeensaajalle tai työnantajalle.

Pyyntöön tulee liittää alkuperäinen tai oikeaksi todistettu jäljennös virallisesta perinnän mahdollistavasta asiakirjasta. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen kansallisessa lainsäädännössä edellytetään perinnän mahdollistavan asiakirjan paperiversiota, asiakirja on lähetettävä postitse. Postitse lähetettävästä perinnän mahdollistavan asiakirjaan tulee liittää tiedot, joiden perusteella toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi yhdistää asiakirjan sähköisesti aloitettuun menettelyyn, kuten asianumero tai henkilötunnus.

Saatavan perinnän mahdollistavasta asiakirjasta voi esittää myös englanninkielisen käännöksen asian käsittelyn mahdolliseksi nopeuttamiseksi. Käännös ei kuitenkaan ole edellytys asian käsittelylle.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen vastaus turvaamistoimenpidepyyntöön (R018 SED)

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa lähettämällä R018 SED:in – Takaisinperintää/turvaamistoimenpiteitä koskeva vastaus. R018 SED:n määrää ei ole rajoitettu. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen on tarpeen täydentää antamiaan tietoja eläkelaitokselle, se voi lähettää uuden R018 SED:n.

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) koskevat tarkemmat tiedot toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 2.

Jos turvaamistoimenpiteet eivät ole mahdollisia, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa tästä kohdassa 3.

Velallisen muuttuneista tiedoista ilmoitetaan kohdassa 4, jos tiedoissa on tapahtunut muutoksia. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi osoitteen muutos, velallisen kuolema tai velallisyrityksen konkurssi.

Tietoa turvaamistoimenpiteistä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa kohdassa 5, jos turvaamistoimenpiteet ovat mahdollisia. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos liittää R018 SED:iin turvaamistoimenpiteitä koskevat asiakirjat.

Turvaamistoimenpiteen toteuttamiseksi tarvittavia lisätietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää kohdassa 6. Eläkelaitos antaa lisätiedot R036 SED:llä.

R_BUC_07 päättyy, jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa, että

  • turvaamistoimenpiteet eivät ole mahdollisia tai
  • turvaamistoimenpiteet ovat mahdollisia saatavan suojaamiseksi.

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on toteuttanut turvaamistoimenpiteet, saatavan perimiseksi eläkelaitoksen on aloitettava uusi R_BUC_07, jos se haluaa tehdä perintäpyynnön turvaamistoimenpiteiden jälkeen.

Eläkelaitos ilmoittaa perintävaatimuksen muutoksista R025 SED:llä

Eläkelaitos ilmoitta R025 SED:llä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle perintävaatimuksesta luopumisesta tai saatavan määrän pienentymisestä.

R025 SED:iä voidaan käyttää aina sen jälkeen, kun eläkelaitos on lähettänyt R017 SED:n ja ennen kuin R_BUC_07 prosessi on päättynyt.

R025 SED:iä ei käytetä sen jälkeen, kun asia on riitautettu R_BUC_07 perintäprosessin aloittamisen jälkeen.

Kohdassa 3 eläkelaitos ilmoittaa päivämäärän, jona vaatimuksesta on luovuttu tai saatavan määrä on pienentynyt. Lisäksi eläkelaitos ilmoittaa perusteen vaatimuksesta luopumiselle tai saatavan määrän pienentymiselle. Perusteena voidaan ilmoittaa

  • velallinen on maksanut saatavan tai osan siitä suoraan eläkelaitokselle ohi toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen,
  • vanhentumisaika on umpeutunut
  • perintävaatimus peruutetaan tai
  • muu peruste.

Jos perusteeksi valitaan muu peruste, ilmoitetaan tästä perusteesta toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle tarkemmat tiedot.

Kohdassa 4 eläkelaitos ilmoittaa ne toimet, joita se pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta perintävaatimuksesta luopumisen tai saatavan määrän pienentymisen seurauksena. Eläkelaitos voi pyytää

  • päättämään turvaamistoimenpiteet,
  • jatkamaan turvaamistoimenpiteitä tai
  • suorittamaan muita toimenpiteitä.

R_BUC_07 päättyy, jos eläkelaitos ilmoittaa perintävaatimuksen peruuttamista tai pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta päättämään turvaamistoimenpiteet.

Jos turvaamistoimenpiteitä pyydetään jatkamaan määrältään vähennetyn saatavan osalta, ilmoitetaan tarkemmat tiedot muuttuneesta saatavan määrästä. Jos eläkelaitoksen perintäpyynnössä (R017 SED) ilmoittaman useamman erillisen saatavaan määrä on vähentynyt, ilmoitetaan määrässä tapahtuneet muutokset jokaisen saatavan osalta erikseen. Jos jonkin saatava osalta vaatimus peruutetaan kokonaan, ilmoitetaan muuttuneena velan määränä 0 euroa. Jos pyynnön vastaanottaneella toisella EU-maalla on käytössä muu valuutta kuin euro, määrätietoja ilmoittaessa käytetään samaa vaihtokurssia kuin turvaamistoimenpidepyynnössä R017 SED.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa R018 SED:illä, jos eläkelaitos on pyytänyt turvaamistoimenpiteiden jatkamista.

Eläkelaitos antaa lisätietoja R036 SED:llä rajat ylittävän perintäprosessin aikana

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on pyytänyt R018 SED:llä lisätietoja turvaamistoimenpiteitä varten, Suomen eläkelaitos antaa pyydetyt lisätiedot R036 BUC:lla.

Tarkemmat tiedot

Eläkelaitos voi vastata lisätietopyyntöön tai antaa lisätietoja myös

  • aloittamalla H_BUC_01:n (H001 SED),
  • päivittämällä R017 SED:n (AD_BUC_10 aliprosessi) tai
  • keskustelemalla asiasta EESSI:n ulkopuolella.

Rajat ylittävä turvaamistoimenpidepyyntö toisesta EU-maasta Suomeen

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää Eläketurvakeskukselle sellaiset turvaamistoimenpidepyynnöt, jotka koskevat vakuutusmaksujen perintää. 

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää eläkelaitokselle sellaiset turvaamistoimenpidepyynnöt, jotka koskevat perusteetta maksettujen etuuksien perintää. Eläkkeiden osalta virka-avusta Suomessa vastaa se velallisen eläkelaitos, josta tällä on eläkettä maksussa. Jos velallisella ei ole Suomesta eläkettä maksussa, virka-apua antaa Eläketurvakeskus.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen turvaamistoimenpidepyyntö (R017 SED) eläkelaitokselle tai Eläketurvakeskukselle

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää turvaamistoimenpiteitä eläkelaitokselta tai Eläketurvakeskukselta R017 SED:llä. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 2, koskeeko pyyntö:

  • perintää vai
  • turvaamistoimenpiteitä.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 3, täyttääkö turvaamistoimenpide sille asetetut vaatimukset. Turvaamistoimenpiteen pyytämisen edellytyksenä on, että

  • saatava on yli 350 euroa ja
  • perinnän mahdollistava asiakirja on alle 5 vuotta vanha,
  • saatavaa tai perinnän mahdollistavaa asiakirjaa ei ole riitautettu
  • kansalliset perintämenettelyt eivät ole johtaneet saatavan maksamiseen kokonaisuudessaan eikä saatava ei ole vanhentunut Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan

Jos saatava on yli 5 vuotta vanha, on eläkelaitoksen esitettävä peruste pyynnölle.

Tarkemmat tiedot

Pyynnölle on esitettävä peruste, koska virka-apua ei ole velvollisuutta antaa, jos saatava on yli 5 vuotta vanha.

Turvaamistoimenpiteitä on mahdollista pyytää saatavan tai perinnän mahdollistavan asiakirjan riitauttamisesta huolimatta, jos riitautetun saatavan turvaamistoimenpiteet ovat mahdollista pyynnön esittäneen toisen EU-maan kansallisen lainsäädännön mukaan. Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus voi ryhtyä turvaamistoimenpiteisiin Suomen kansallisen lainsäädännön asettamissa rajoissa.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 4,

  • koskeeko turvaamistoimenpiteet aiheettomasti maksetun etuuden vai maksamattoman vakuutusmaksun perintää ja
  • mitä sektoria perintäasia koskee.

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 5. Jos perintä koskee aiheettomasti maksetun perhe-eläkkeen perintää, annetaan samalla R017 SED:llä erikseen tiedot edunjättäjästä ja edunsaajasta.

Jos velallisen omaisuutta on kolmannen osapuolen hallussa Suomessa, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi antaa kohdassa 6 osapuolesta tietoja turvaamistoimenpiteiden toteuttamisen helpottamiseksi.

Saatavaa koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 7. Saatavan määrässä on eriteltävä

  • pääoma
  • korko
  • sakot
  • hallinnolliset seuraamukset
  • muut maksut ja kustannukset.

Jos perintäpyyntö koskee useampaa erillistä saatavaa, ilmoitetaan tiedot jokaisen saatavan osalta erikseen. Saatava on ilmoitettava sekä pyynnön esittäneen elimen että vastaanottaneen elimen valuutassa.

Tarkemmat tiedot

Hallintotoimikunnan antaman päätöksen H12 mukaan vaihtokurssina käytetään sitä päivää välittömästi edeltävä työpäivän vaihtokurssia, jona pyynnön esittänyt elin lähetti ensimmäisen takaisinperintäpyynnön. Työpäivällä tarkoitetaan Euroopan keskuspankin työpäivää, jona se julkaisee valuutanmuunnossa käytetyn päivittäisen viitekurssin. Vaihtokurssina ilmoitetaan luku 1.0, jos molemmat valuutat ovat euroja.

Saatavan kokonaismäärä ilmoitetaan kohdassa 8.

Perinnän mahdollistavasta asiakirjasta ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 7.1.2.

  • asiakirjan tai päätöksen päivämäärä
  • päivämäärä, jolloin eläkelaitos on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle eläkkeensaajalle tai työnantajalle
  • päivämäärä, josta alkaen perintä voidaan suorittaa Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisestipäivämäärä, johon mennessä perintä tulee suorittaa Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisesti (vanhentumisaika)
  • viittaus perinnän mahdollistavaan asiakirjaan, kuten asiakirjan nimi, päivämäärä tai viitenumero.

Jos perinnän mahdollistava asiakirja on annettu tiedoksi virka-apuna tiedoksiantomenettelyllä, ilmoitetaan tiedoksiannon päivämääränä se päivä, jona tiedoksiantopyynnön vastaanottanut elin on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle eläkkeensaajalle tai työnantajalle.

Pyyntöön tulee liittää alkuperäinen tai oikeaksi todistettu jäljennös virallisesta perinnän mahdollistavasta asiakirjasta.

Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen toimet turvaamistoimenpidepyynnön vastaanottamisen jälkeen

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus vastaanottaa SED:in R017

Pyynnön vastaanottaja välittää tarvittaessa sanoman oikealla osapuolelle (AD_BUC_05_Aliprosessi Forward Case, SED X007) ja tiedottaa asian omistajaa eli toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta.

Eläketurvakeskus selvittää tarvittaessa toimivaltaisen tahon.

R_BUCit eivät ole multilateraalisia, joten jos Suomesta löytyy useampi toimivaltainen taho, näistä on tiedotettava EESSI-asian omistajaa. EESSI-asian omistaja avaa tarvittaessa oman EESSI asian ko. osapuolille.

Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen vastaus turvaamistoimenpidepyyntöön (R018 SED)

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus tarkistaa, että turvaamistoimenpiteelle asetetut edellytykset täyttyvät. Vastauksena eläkelaitos tai Eläketurvakeskus lähettää R018 SED:n (Takaisinperintää/turvaamistoimenpiteitä koskeva vastaus) pyynnön tehneelle laitokselle. R018 SED:n määrää ei ole rajoitettu. Jos eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen on tarpeen täydentää antamiaan tietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle, se voi lähettää uuden R018 SED:n.

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 2.

Jos turvaamistoimenpiteet eivät ole mahdollisia, eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa tästä kohdassa 3.

Velallisen muuttuneista tiedoista ilmoitetaan kohdassa 4, jos tiedoissa on tapahtunut muutoksia. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi osoitteen muutos, velallisen kuolema tai velallisyrityksen konkurssi.

Tietoa turvaamistoimenpiteistä eläkelaitos tai Eläketurvakeskus antaa kohdassa 5, jos turvaamistoimenpiteet ovat mahdollisia. R018 SED:iin liitetään turvaamistoimenpiteitä koskevat asiakirjat.

Turvaamistoimenpiteen toteuttamiseksi tarvittavia lisätietoja eläkelaitos tai Eläketurvakeskus voi pyytää kohdassa 6. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa lisätiedot R036 SED:llä.

R_BUC_07 päättyy, jos eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa, että

  • turvaamistoimenpiteet eivät ole mahdollisia tai
  • turvaamistoimenpiteet ovat mahdollisia saatavan suojaamiseksi.

Saatavan perimiseksi toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen on aloitettava uusi R_BUC_07, jos se haluaa tehdä perintäpyynnön turvaamistoimenpiteiden jälkeen.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoitta perintävaatimuksen muutoksista R025 SED:llä

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R025 SED:llä eläkelaitokselle tai Eläketurvakeskukselle perintävaatimuksesta luopumisesta tai saatavan määrän pienentymisestä. Toisen EU-maan perintävaatimuksesta luopuminen tai saatavan määrän pienentäminen voi johtua muun muassa siitä, että

  • velallinen on maksanut saatavan tai osan siitä suoraan toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle ohi eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen tai
  • toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on saanut eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen lähettämästä R018:stä sellaista tietoa, joka on antanut aiheen perintävaatimuksesta luopumiseen tai saatavan määrän pienentämiselle.

Kohdassa 3 toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa päivämäärän, jona vaatimuksesta on luovuttu tai saatavan määrä on pienentynyt. Lisäksi toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa perusteen vaatimuksesta luopumiselle tai saatavan määrän pienentymiselle.

Kohdassa 4 toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa ne toimet, joita se pyytää toisen eläkelaitokselta tai Eläketurvakeskukselta perintävaatimuksesta luopumisen tai saatavan määrän pienentymisen seurauksena. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää

  • päättämään turvaamistoimenpiteet,
  • jatkamaan turvaamistoimenpiteitä tai
  • suorittamaan muita toimenpiteitä.

Jos turvaamistoimenpiteitä pyydetään jatkamaan määrältään vähennetyn saatavan osalta, ilmoitetaan tarkemmat tiedot muuttuneesta saatavan määrästä. Jos perintäpyynnössä (R017 SED) ilmoittaman useamman erillisen saatavaan määrä on vähentynyt, ilmoitetaan määrässä tapahtuneet muutokset jokaisen saatavan osalta erikseen. Jos jonkin saatava osalta vaatimus peruutetaan kokonaan, ilmoitetaan muuttuneena velan määränä 0 euroa. Jos pyynnön vastaanottaneella toisella EU-maalla on käytössä muu valuutta kuin euro, määrätietoja ilmoittaessa käytetään samaa vaihtokurssia kuin turvaamistoimenpidepyynnössä R017 SED.

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus vastaa R018 SED:illä, jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on pyytänyt turvaamistoimenpiteiden jatkamista.

R_BUC_07 päättyy, jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää ilmoituksella eläkelaitosta tai Eläketurvakeskusta päättämään turvaamistoimenpiteet.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa lisätietoja rajat ylittävän perintäprosessin aikana R036 SED:llä

Jos eläkelaitos tai Eläketurvakeskus on pyytänyt R018 SED:llä lisätietoja turvaamistoimenpiteitä varten, EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa pyydetyt lisätiedot R036 BUC:lla.

Tarkemmat tiedot

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi vastata lisätietopyyntöön tai antaa lisätietoja myös

  • aloittamalla H_BUC_01:n (H001 SED),
  • päivittämällä R017 SED:n (AD_BUC_10 aliprosessi) tai
  • keskustelemalla asiasta EESSI:n ulkopuolella.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta perimään maksamattomia vakuutusmaksuja tai liikaa maksettua etuuksia koskevan velan velalliselta puolestaan. Perintäpyyntö perustuu täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 78 artiklaan.

Pyyntöön tulee liittää alkuperäinen tai oikeaksi todistettu jäljennös virallisesta perinnän mahdollistavasta asiakirjasta.

Perintäpyynnön tulee täyttää virka-avun yleiset edellytykset eli

Täytäntöönpanoasetukseen 78 artiklan mukaista perintäapua voi pyytää toisesta EU-maasta vain, jos kaikki seuraavat ehdot toteutuvat:

  • saatavaa ja/tai sen perimisen mahdollistavaa asiakirjaa ei ole riitautettu pyynnön esittäneen elimen jäsenvaltiossa
  • pyynnön esittänyt elin on omassa jäsenvaltiossaan käyttänyt kaikki käytettävissä olevat kansalliset perintämenettelyt eikä saatavaa ole näillä toimenpiteillä saatu täysimääräisesti perittyä
  • saatava ei ole vanhentunut pyynnön esittäneen elimen jäsenvaltion lainsäädännön mukaan.

Jos kyse on aiheettomasti maksetun eläkkeen perinnästä, ensisijaiset keinoja rajat ylittävään perintään nähden ovat myös täytäntöönpanoasetuksen 72 artiklan mukaiset takaisinperintäkeinot toisen EU-maan takautuvasta tai maksussa olevasta eläkkeestä tai etuudesta.

Pyynnön vastaanottanut elin perii saatavat sen mukaisesti, miten pyynnön vastaanottaneessa maassa toimittaisiin vastaavassa kansallisessa perintätilanteessa.

Jos saatava on riitautettu pyynnön esittäneen elimen maassa, voi pyynnön esittänyt laitos kuitenkin pyytää pyynnön vastaanottanutta elintä perimään riitautetun saatavan, jos se on mahdollista pyynnön esittäneen elimen kansallisen lainsäädännön mukaan. Riitautetun saatavan perintä tapahtuu niissä rajoissa, mitä pyynnön vastaanottaneen elimen maan kansallinen lainsäädäntö sallii.

Velallinen voi myös kesken perintää koskevan EESSI-prosessin aikana riitauttaa saatavan, perinnän mahdollistavan asiakirjan tai perintätoimen. Perintäprosessin aikana tapahtuva riitauttaminen käsitellään omassa erillisessä ohjeessaan.

Jos saatavan periminen aiheuttaisi velallisen tilanteen takia vakavia taloudellisia tai sosiaalisia ongelmia pyynnön vastaanottaneen elimen jäsenvaltiossa, voi pyynnön vastaanottanut elin kieltäytyä auttamasta. Avun antamisesta saa kuitenkin kieltäytyä vain, jos perintä ei olisi mahdollista myöskään pyynnön vastaanottaneen elimen valtiossa samanlaisten saatavien perinnässä. Jos apua ei anneta, on perintäpyynnön esittäneelle ilmoitettava syy avun epäämiselle.

Käytännössä pyynnön esittänyt elin vastaa edellä mainittujen 5 ehdon täyttymisen tarkistamisesta ja ilmoittamisesta pyynnön vastaanottavalle elimelle.

Jos EU-maan sosiaaliturvalaitos haluaa pyytää toisen EU-maan laitosta perimään saatavan puolestaan, laitos käynnistää R_BUC_07:n (Perintäpyyntö/Turvaamistoimenpidepyyntö).

R_BUC_07:lla voidaan pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta turvaamistoimenpiteitä saatavan perinnän turvaamiseksi. Turvaamistoimenpiteiden pyytämistä käsitellään omassa ohjeessaan.

Rajat ylittävä perintäpyyntö Suomesta toiseen EU-maahan

Jos eläkelaitos on maksanut perusteetta eläkettä eikä eläkettä ole saatu

  • perittyä takaisin toisen EU-maan takautuvasta eläkkeestä
  • kuitattua Suomen tai toisen EU-maan eläkkeestä tai
  • kansallisin perintäkeinoin perittyä

eläkelaitos voi pyytää virka-apua eläkkeen liikamaksun takaisinperimiseksi.

Eläkelaitos voi pyytää virka-apua toisesta EU-maasta henkilön tai työnantajan (yritys) myös maksamattomien työeläkevakuutusmaksujen perimiseksi.

Näissä tilanteissa virka-apua pyydetään siitä EU-maasta, jossa velallinen asuu.

Eläkelaitos lähettää perintäpyynnön toisen EU-maan toimivaltaiselle laitokselle. Toimivaltainen laitos valitaan R_BUC_07 osapuoleksi EESSI-laitoshakemistosta CAI-näkymästä. Jos laitoshakemistosta ei löydy oikeaa osapuolta tai eläkelaitos ei tunnistanut toimivaltaista laitosta, lähetetään pyyntö ilmoitetulle yhteyslaitokselle tai ns. oletuslaitokselle (Default Institution).

Tarkemmat tiedot

Kukin maa on ohjeistettu määrittämään EESSI-laitoshakemistoon jokaiselle BUC:ille vähintään yksi yhteys- tai oletuslaitos, joka ohjaa EESSI-asian kansallisesti oikealle vastaanottajalle. Yhteys- tai oletuslaitosta tulisi kuitenkin käyttää vastaanottajalaitoksena vain niissä tilanteissa, joissa lopullinen vastaanottajalaitos ei ole Suomen eläkelaitoksen tiedossa entuudestaan.

R_BUCit eivät ole multilateraalisia. Jokaiselle mahdolliselle osapuolelle on avattava oma EESSI asiansa.

Eläkelaitoksen perintäpyyntö (R017 SED) toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle

Eläkelaitos pyytää saatavan perintää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta R017 SED:llä. Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 2, koskeeko pyyntö:

  • perintää vai
  • turvaamistoimenpiteitä.

Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 3, täyttääkö perintä sille asetetut vaatimukset. Perintäpyynnön pyytämisen edellytyksenä on, että

  • saatava on yli 350 euroa
  • perinnän mahdollistava asiakirja on alle 5 vuotta vanha
  • saatavaa tai perinnän mahdollistavaa asiakirjaa ei ole riitautettu
  • kansalliset perintämenettelyt eivät ole johtaneet saatavan maksamiseen kokonaisuudessaan eikä saatava ole vanhentunut Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan.

Jos saatava on yli 5 vuotta vanha, on eläkelaitoksen esitettävä peruste pyynnölle.

Tarkemmat tiedot

Pyynnölle on esitettävä peruste, koska virka-apua ei ole velvollisuutta antaa, jos saatava on yli 5 vuotta vanha.

Perintää on mahdollista pyytää saatavan tai perinnän mahdollistavan asiakirjan riitauttamisesta huolimatta, jos riitautetun saatavan takaisinperintä on mahdollista Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi ryhtyä perintätoimiin sen kansallisen lainsäädännön asettamissa rajoissa.

Eläkelaitos ilmoittaa kohdassa 4,

  • onko kyseessä etuuden takaisinperintä vai maksamattoman vakuutusmaksun perintä ja
  • mitä sektoria perintäasia koskee.

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 5. Jos perintä koskee aiheettomasti maksetun perhe-eläkkeen perintää, annetaan samalla R017 SED:llä erikseen tiedot edunjättäjästä ja edunsaajasta.

Jos velallisen omaisuutta on kolmannen osapuolen hallussa toisessa EU-maassa, eläkelaitos voi antaa kohdassa 6 osapuolesta tietoja perinnän helpottamiseksi.

Saatavaa koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 7. Saatavan määrässä on eriteltävä

  • pääoma
  • korko
  • sakot
  • hallinnolliset seuraamukset
  • muut maksut ja kustannukset.

Jos perintäpyyntö koskee useampaa erillistä saatavaa, ilmoitetaan tiedot jokaisen saatavan osalta erikseen. Saatava on ilmoitettava sekä pyynnön esittäneen elimen että vastaanottaneen elimen valuutassa.

Tarkemmat tiedot

Hallintotoimikunnan antaman päätöksen H12 mukaan vaihtokurssina käytetään sitä päivää välittömästi edeltävä työpäivän vaihtokurssia, jona pyynnön esittänyt elin lähetti ensimmäisen takaisinperintäpyynnön. Työpäivällä tarkoitetaan Euroopan keskuspankin työpäivää, jona se julkaisee valuutanmuunnossa käytetyn päivittäisen viitekurssin. Vaihtokurssina ilmoitetaan luku 1.0, jos molemmat valuutat ovat euroja.

Saatavan kokonaismäärä ilmoitetaan kohdassa 8.

Perinnän mahdollistavasta asiakirjasta ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 7.1.2.

  • asiakirjan tai päätöksen päivämäärä
  • päivämäärä, jolloin eläkelaitos on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle eläkkeensaajalle tai työnantajalle
  • päivämäärä, josta alkaen perintä voidaan suorittaa Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisesti
  • päivämäärä, johon mennessä perintä tulee suorittaa Suomen kansallisen lainsäädännön mukaisesti (vanhentumisaika)
  • viittaus perinnän mahdollistavaan asiakirjaan, kuten asiakirjan nimi, päivämäärä tai viitenumero

Jos perinnän mahdollistava asiakirja on annettu tiedoksi virka-apuna tiedoksiantomenettelyllä, ilmoitetaan tiedoksiannon päivämääränä se päivä, jona tiedoksiantopyynnön vastaanottanut elin on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle eläkkeensaajalle tai työnantajalle.

Pyyntöön tulee liittää alkuperäinen tai oikeaksi todistettu jäljennös virallisesta perinnän mahdollistavasta asiakirjasta. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen kansallisessa lainsäädännössä edellytetään perinnän mahdollistavan asiakirjan paperiversiota, asiakirja on lähetettävä postitse. Postitse lähetettävästä perinnän mahdollistavan asiakirjaan tulee liittää tiedot, joiden perusteella toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi yhdistää asiakirjan sähköisesti aloitettuun menettelyyn, kuten asianumero tai henkilötunnus.

Saatavan perinnän mahdollistavasta asiakirjasta voi esittää myös englanninkielisen käännöksen asian käsittelyn mahdolliseksi nopeuttamiseksi. Käännös ei kuitenkaan ole edellytys asian käsittelylle.

Kohdassa 10 eläkelaitos ilmoittaa tiedon siitä, onko saatavan maksaminen erissä sallittua ja vaatiiko velan erissä maksaminen erikseen Suomen eläkelaitoksen hyväksynnän. Lisäksi ilmoitetaan pankkitiedot maksua varten.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen vastaus perintäpyyntöön (R018 SED)

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa lähettämällä R018 SED:in – Takaisinperintää/turvaamistoimenpiteitä koskeva vastaus. R018 SED:n määrää ei ole rajoitettu. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen on tarpeen täydentää antamiaan tietoja, se voi lähettää uuden R018 SED:n.

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) koskevat tarkemmat tiedot toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 2.

Jos perintäpyyntöä ei voida hyväksyä tai saatavaa ei voida periä, ilmoitetaan tieto kohdassa 3. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen tulee ilmoittaa syy kieltäytymiselle.

R_BUC_07 päättyy, jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa, että saatavan perintä ei ole mahdollista tai perintäpyyntöä ei voida hyväksyä.

Velallisen muuttuneista tiedoista ilmoitetaan kohdassa 4, jos tiedoissa on tapahtunut muutoksia. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi osoitteen muutos, velallisen kuolema tai velallisyrityksen konkurssi. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoitta, voiko se edelleen jatkaa perintätoimia vai päättyvätkö perintätoimet.

Lisätietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi antaa kohdassa 5. Kohdassa voidaan myös täydentää tai tarkentaa muissa R018 SED:n kohdissa annettuja tietoja.

Perinnän toteuttamiseksi tarvittavia lisätietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää kohdassa 6. Eläkelaitos antaa lisätiedot R036 SED:llä.

Jos velallinen on pyytänyt maksuaikaa tai velan maksamista erissä, tarkemmat tiedot pyydetystä maksujärjestelystä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoitta kohdassa 7. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi myöntää velalliselle maksuaikaa tai sallia maksamisen erissä vain, jos se on mahdollista sen oman kansallisen lainsäädännön perusteella. Jos eläkelaitos ei ole antanut ennakollisesti lupaa maksujärjestelylle R017 SED:llä, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää lupaa maksujärjestelylle kohdassa 7. Suomen eläkelaitos vastaa lupapyyntöön R036 SED:llä.

Jos perintä on mahdollista, perintää koskevia tarkempia tietoja ilmoitetaan kohdassa 8. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa, onko saatavia saatu perittyä

  • kokonaan,
  • osittain vai
  • ei ollenkaan.

Jos perintää ei ole suoritettu ollenkaan tai se on suoritettu osittain, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoitta lisäksi,

  • jatkuvatko perintätoimet vai
  • päättyvätkö perintätoimet.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 8 myös, vähennetäänkö perintäkustannukset velalliselta peritystä määrästä vai ei. Jos kustannukset vähennetään peritystä määrästä, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoitta perintäkustannusten määrän ja toimittaa R018 SED:n liitteenä selvityksen perinnän aiheuttamista kustannuksista.

R_BUC_07 päättyy, kun koko saatava on saatu perittyä tai kun osa saatavasta on saatu perittyä, mutta perintätoimia ei jatketa.

Maksuilmoitus (R004 SED)

Jos perintä on mahdollista täysmääräisenä tai osittain, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää R018 SED:in lisäksi maksuilmoitus R004 SED:n, jossa ilmoitetaan, onko kysymys

Toisen EU-maan laitos lähettää R004 SED:illä maksuilmoituksen jokaisesta maksuerästä, kunnes saatava on peritty tai perintä ei enää ole mahdollista. Maksuilmoitus R004 SED lähetetään niin monta kertaa, kunnes kyseessä on viimeinen maksuerä.

Eläkelaitos ilmoittaa perintävaatimuksen muutoksista R025 SED:llä

Eläkelaitos ilmoittaa R025 SED:llä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle

  • perintävaatimuksesta luopumisesta tai
  • saatavan määrän pienentymisestä.

R025 SED:iä voidaan käyttää aina sen jälkeen, kun eläkelaitos on lähettänyt R017 SED:n ja ennen kuin R_BUC_07 prosessi on päättynyt.

R025 SED:iä ei käytetä sen jälkeen, kun asia on riitautettu R_BUC_07 perintäprosessin aloittamisen jälkeen.

Kohdassa 3 eläkelaitos ilmoittaa päivämäärän, jona vaatimuksesta on luovuttu tai saatavan määrä on pienentynyt. Lisäksi eläkelaitos ilmoittaa perusteen vaatimuksesta luopumiselle tai saatavan määrän pienentymiselle. Perusteena voidaan ilmoittaa

  • velan maksu osittain tai kokonaan pyynnön esittäneelle laitokselle
  • vanhentumisajan umpeutuminen
  • velan peruminen tai
  • muu peruste.

Jos perusteeksi valitaan muu peruste, ilmoitetaan tästä perusteesta toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle tarkemmat tiedot.

Kohdassa 4 eläkelaitos ilmoittaa ne toimet, joita se pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselta perintävaatimuksesta luopumisen tai saatavan määrän pienentymisen seurauksena. Eläkelaitos voi pyytää

R_BUC_07 päättyy, jos eläkelaitos ilmoittaa perintävaatimuksesta luopumisesta tai pyytää toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta päättämään perintätoimet.

Jos perintätoimia pyydetään jatkamaan määrältään pienentyneen saatavan osalta, ilmoitetaan kohdassa 5 tarkemmat tiedot muuttuneesta saatavan määrästä. Jos eläkelaitoksen perintäpyynnössä (R017 SED) ilmoittaman useamman erillisen saatavaan määrä on vähentynyt, ilmoitetaan määrässä tapahtuneet muutokset jokaisen saatavan osalta erikseen. Jos jonkin saatava osalta vaatimuksesta luovutaan kokonaan, ilmoitetaan muuttuneena velan määränä 0 euroa. Jos pyynnön vastaanottaneella toisella EU-maalla on käytössä muu valuutta kuin euro, määrätietoja ilmoittaessa käytetään samaa vaihtokurssia kuin perintäpyynnössä R017 SED.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa R018 SED:illä, jos eläkelaitos on pyytänyt perintätoimien jatkamista.

Eläkelaitos antaa lisätietoja R036 SED:llä rajat ylittävän perintäprosessin aikana

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on pyytänyt R018 SED:llä lisätietoja perintätoimia varten, Suomen eläkelaitos antaa pyydetyt lisätiedot R036 BUC:lla.

Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on pyytänyt R018 SED:llä Suomen eläkelaitoksen lupaa maksujärjestelylle, Suomen eläkelaitos vastaa R036 SED:llä. Suomen eläkelaitos voi ilmoitta hyväksyvänsä tai hylkäävänsä ehdotetun maksujärjestelyn. Jos ehdotettu maksujärjestely hylätään, Suomen eläkelaitoksen on mahdollista antaa tiedot sellaisesta maksujärjestelystä, jonka se voi hyväksyä.

Eläkelaitos voi myös oma-aloitteisesti R036 SED:llä tiedottaa toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta sellaisista muuttuneista olosuhteista, jotka vaikuttavat perintään.

Tarkemmat tiedot
Eläkelaitos voi vastata lisätietopyyntöön tai antaa lisätietoja myös

  • aloittamalla H_BUC_01:n (H001 SED),
  • päivittämällä R017 SED:n (AD_BUC_10 aliprosessi) tai
  • keskustelemalla asiasta EESSI:n ulkopuolella.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa tarvittaessa lähettämällä uuden R018 SED:n.

Rajat ylittävä perintäpyyntö toisesta EU-maasta Suomeen

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää vakuutusmaksujen perintäpyynnön Eläketurvakeskukselle.  Eläketurvakeskus välittää perintäpyynnön Ulosottolaitokselle sekä tiedottaa EESSI-asian omistajaa ja velallista perinnän käynnistymisestä. Ulosottolaitos tiedottaa Eläketurvakeskusta perinnän tuloksesta ja Eläketurvakeskus edelleen toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos lähettää perusteetta maksettuja etuuksia koskevan perintäpyynnön eläkelaitokselle. Eläkkeiden osalta virka-avusta Suomessa vastaa se velallisen eläkelaitos, josta tällä on eläkettä maksussa. Jos velallisella ei ole Suomesta eläkettä maksussa, virka-apua antaa Eläketurvakeskus.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen perintäpyyntö (R017 SED) eläkelaitokselle tai Eläketurvakeskukselle

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää saatavan perintää eläkelaitokselta tai Eläketurvakeskukselta R017 SED:llä. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 2, koskeeko pyyntö:

  • perintää vai
  • turvaamistoimenpiteitä.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 3, täyttääkö perintä sille asetetut vaatimukset. Perintäpyynnön pyytämisen edellytyksenä on, että

  • saatava on yli 350 euroa ja
  • perinnän mahdollistava asiakirja on alle 5 vuotta vanha,
  • saatavaa tai perinnän mahdollistavaa asiakirjaa ei ole riitautettu
  • kansalliset perintämenettelyt eivät ole johtaneet saatavan maksamiseen kokonaisuudessaan eikä saatava ei ole vanhentunut toisen EU-maan kansallisen lainsäädännön mukaan

Jos saatava on yli 5 vuotta vanha, on eläkelaitoksen esitettävä peruste pyynnölle.

Tarkemmat tiedot

Pyynnölle on esitettävä peruste, koska virka-apua ei ole velvollisuutta antaa, jos saatava on yli 5 vuotta vanha.

Perintää on mahdollista pyytää saatavan tai perinnän mahdollistavan asiakirjan riitauttamisesta huolimatta, jos riitautetun saatavan takaisinperintä on mahdollista toisen EU-maan kansallisen lainsäädännön mukaan. Suomen eläkelaitos tai Eläketurvakeskus voi ryhtyä perintätoimiin Suomen kansallisen lainsäädännön asettamissa rajoissa.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa kohdassa 4,

  • onko kyseessä etuuden takaisinperintä vai maksamattoman vakuutusmaksun perintä
  • mitä sektoria perintäasia koskee ja

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 5. Jos perintä koskee aiheettomasti maksetun perhe-eläkkeen perintää, annetaan samalla R017 SED:llä erikseen tiedot edunjättäjästä ja edunsaajasta.

Jos velallisen omaisuutta on kolmannen osapuolen hallussa Suomessa, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi antaa kohdassa 6 osapuolesta tietoja perinnän helpottamiseksi.

Saatavaa koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 7. Saatavan määrässä on eriteltävä

  • pääoma
  • korko
  • sakot
  • hallinnolliset seuraamukset
  • muut maksut ja kustannukset.

Jos perintäpyyntö koskee useampaa erillistä saatavaa, ilmoitetaan tiedot jokaisen saatavan osalta erikseen. Saatava on ilmoitettava sekä pyynnön esittäneen elimen että vastaanottaneen elimen valuutassa.

Tarkemmat tiedot

Hallintotoimikunnan antaman päätöksen H12 mukaan vaihtokurssina käytetään sitä päivää välittömästi edeltävä työpäivän vaihtokurssia, jona pyynnön esittänyt elin lähetti ensimmäisen takaisinperintäpyynnön. Työpäivällä tarkoitetaan Euroopan keskuspankin työpäivää, jona se julkaisee valuutanmuunnossa käytetyn päivittäisen viitekurssin. Vaihtokurssina ilmoitetaan luku 1.0, jos molemmat valuutat ovat euroja.

Saatavan kokonaismäärä ilmoitetaan kohdassa 8.

Perinnän mahdollistavasta asiakirjasta ilmoitetaan tarkemmat tiedot kohdassa 7.1.2.

  • asiakirjan tai päätöksen päivämäärä
  • päivämäärä, jolloin eläkelaitos on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle henkilölle tai työnantajalle
  • päivämäärä, josta alkaen perintä voidaan suorittaa toisen EU-maan kansallisen lainsäädännön mukaisestipäivämäärä, johon mennessä perintä tulee suorittaa toisen EU-maan kansallisen lainsäädännön mukaisesti (vanhentumisaika)
  • viittaus perinnän mahdollistavaan asiakirjaan, kuten asiakirjan nimi, päivämäärä tai viitenumero

Jos perinnän mahdollistava asiakirja on annettu tiedoksi virka-apuna tiedoksiantomenettelyllä, ilmoitetaan tiedoksiannon päivämääränä se päivä, jona tiedoksiantopyynnön vastaanottanut elin on antanut asiakirjan tai päätöksen tiedoksi perintävaateen kohteena olevalle henkilölle tai työnantajalle.

Pyyntöön tulee liittää alkuperäinen tai oikeaksi todistettu jäljennös virallisesta perinnän mahdollistavasta asiakirjasta.

Kohdassa 10 toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa tiedon siitä, onko saatavan maksaminen erissä sallittua ja vaatiiko velan erissä maksaminen erikseen toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen hyväksynnän. Lisäksi ilmoitetaan pankkitiedot maksua varten.

Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen toimet perintäpyynnön vastaanottamisen jälkeen

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus vastaanottaa SEDin R017

Pyynnön vastaanottaja välittää tarvittaessa sanoman oikealla osapuolelle (AD_BUC_05_Aliprosessi Forward Case, SED X007) ja tiedottaa asian omistajaa eli toisen EU-maan sosiaaliturvalaitosta.

Eläketurvakeskus selvittää tarvittaessa toimivaltaisen tahon.

R_BUCit eivät ole multilateraalisia, joten jos Suomesta löytyy useampi toimivaltainen taho, näistä on tiedotettava asian omistajaa. EESSI-asian omistaja avaa tarvittaessa oman EESSI asian ko. osapuolille.

Eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen vastaus perintäpyyntöön (R018 SED)

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus tarkistaa, että perintäpyynnölle asetetut edellytykset täyttyvät. Vastauksena eläkelaitos tai Eläketurvakeskus lähettää SED:in R018 (Takaisinperintää/turvaamistoimenpiteitä koskeva vastaus) pyynnön tehneelle laitokselle. R018 SED:n määrää ei ole rajoitettu. Jos eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen on tarpeen täydentää antamiaan tietoja toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle, se voi lähettää uuden R018 SED:n.

R018 SED täytetään tarvittavin osin ja siihen liitetään tarvittavat liitteet.

Velallisesta (henkilö tai työnantaja) koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 2.

Jos perintäpyyntöä ei voida hyväksyä tai saatavaa ei voida periä, ilmoitetaan tieto kohdassa 3.Syy kieltäytymiselle tulee ilmoittaa.

R_BUC_07 päättyy, jos eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa, että saatavan perintä ei ole mahdollista tai perintäpyyntöä ei voida hyväksyä.

Velallisen muuttuneista tiedoista ilmoitetaan kohdassa 4, jos tiedoissa on tapahtunut muutoksia. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi osoitteen muutos, velallisen kuolema tai velallisyrityksen konkurssi. Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa, voiko se edelleen jatkaa perintätoimia vai päättyvätkö perintätoimet.

Lisätietoja Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus voi antaa kohdassa 5. Kohdassa voidaan myös täydentää tai tarkentaa muissa R018 SED:n kohdissa annettuja tietoja.

Perinnän toteuttamiseksi tarvittavia lisätietoja Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus voi pyytää kohdassa 6. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa lisätiedot R036 SED:llä.

Jos velallinen on pyytänyt maksuaikaa tai velan maksamista erissä, tarkemmat tiedot pyydetystä maksujärjestelystä Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa kohdassa 7. Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus voi myöntää velalliselle maksuaikaa tai sallia maksamisen erissä vain, jos se on mahdollista Suomen kansallisen lainsäädännön perusteella. Jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ei ole antanut ennakollisesti lupaa maksujärjestelylle R017 SED:llä, eläkelaitos tai Eläketurvakeskus pyytää kohdassa 7 lupaa maksujärjestelylle. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa lupapyyntöön R036 SED:llä.

Jos perintä on mahdollistaperintää koskevat tarkemmat tiedot ilmoitetaan kohdassa 8. Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa, onko saatavia saatu perittyä

  • kokonaan,
  • osittain vai
  • ei ollenkaan.

Jos perintää ei ole suoritettu ollenkaan tai se on suoritettu osittain, eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa lisäksi,

  • jatkuvatko perintätoimet vai
  • päättyvätkö perintätoimet.

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus ilmoittaa kohdassa 8 myös, vähennetäänkö perintäkustannukset velalliselta peritystä määrästä vai ei. Jos kustannukset vähennetään peritystä määrästä, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa perintäkustannusten määrän ja toimittaa R018 SED:n liitteenä selvityksen perinnän aiheuttamista kustannuksista.

R_BUC_07 päättyy, kun koko saatava on saatu perittyä tai kun osa saatavasta on saatu perittyä, mutta perintätoimia ei jatketa.

Maksuilmoitus (R004 SED)

Jos perintä on mahdollista täysmääräisenä tai osittain, eläkelaitos tai Eläketurvakeskus lähettää R018 SED:in lisäksi maksuilmoitus R004 SED:n, jossa ilmoitetaan, onko kysymys

  • maksusta kokonaisuudessaan (‘Payment in Full’),
  • osittaisesta maksusta (‘Partial payment’),
  • maksuerästä (‘Instalment’) vai
  • viimeisestä maksuerä (‘Final Instalment’).

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus lähettää R004 SED:illä maksuilmoituksen jokaisesta maksuerästä, kunnes saatava on peritty tai perintä ei enää ole mahdollista. Maksuilmoitus R004 SED lähetetään niin monta kertaa, kunnes kyseessä on viimeinen maksuerä.

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoitta perintävaatimuksen muutoksista R025 SED:llä

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa R025 SED:llä eläkelaitokselle tai Eläketurvakeskukselle perintävaatimuksesta luopumisesta tai saatavan määrän pienentymisestä. Toisen EU-maan perintävaatimuksesta luopuminen tai saatavan määrän pienentäminen voi johtua muun muassa siitä, että

  • velallinen on maksanut saatavan tai osan siitä suoraan toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle ohi eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen tai
  • toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on saanut eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen lähettämästä R018:stä sellaista tietoa, joka on antanut aiheen perintävaatimuksesta luopumiseen tai saatavan määrän pienentämiselle.

Kohdassa 3 toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa päivämäärän, jona vaatimuksesta on luovuttu tai saatavan määrä on pienentynyt. Lisäksi toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa perusteen vaatimuksesta luopumiselle tai saatavan määrän pienentymiselle.

Kohdassa 4 toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa ne toimet, joita se pyytää eläkelaitokselta tai Eläketurvakeskukselta perintävaatimuksesta luopumisen tai saatavan määrän pienentymisen seurauksena. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi pyytää

  • päättämään perintätoimet,
  • jatkamaan perintätoimia määrältään vähennetyn saatavan osalta tai
  • suorittamaan muita toimenpiteitä.

R_BUC_07 päättyy, jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos ilmoittaa perintävaatimuksesta luopumisesta tai pyytää eläkelaitosta tai Eläketurvakeskusta päättämään perintätoimet.

Jos perintätoimia pyydetään jatkamaan määrältään pienentyneen saatavan osalta, ilmoitetaan kohdassa 5 tarkemmat tiedot muuttuneesta saatavan määrästä. Jos perintäpyynnössä (R017 SED) ilmoitetun useamman erillisen saatavan määrä on vähentynyt, ilmoitetaan määrässä tapahtuneet muutokset jokaisen saatavan osalta erikseen. Jos jonkin saatavan osalta vaatimuksesta luovutaan kokonaan, ilmoitetaan muuttuneena velan määränä 0 euroa. Jos pyynnön lähettäneellä toisella EU-maalla on käytössä muu valuutta kuin euro, määrätietoja ilmoittaessa käytetään samaa vaihtokurssia kuin perintäpyynnössä R017 SED.

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus vastaa R018 SED:illä, jos toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos on pyytänyt perintätoimien jatkamista.

Velallinen todetaan varattomaksi kesken rajat ylittävän perintäprosessin

On mahdollista, että perintäprosessi katkeaa, jos velallinen todetaan varattomaksi Suomessa ennen kuin kaikki erät on maksettu toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle. Tällöin eläkelaitoksen tai Eläketurvakeskuksen tulisi ilmoittaa perinnän esteellisyydestä lähtökohtaisesti lähettämällä uusi R018 SED.

Tarkemmat tiedot

Perinnän esteellisyydestä on mahdollista ilmoittaa myös

  • päivittämällä SED R018
  • lähettämällä H001 SED tai
  • X001 SED (BUCin sulkemissanoma).

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa lisätietoja rajat ylittävän perintäprosessin aikana R036 SED:llä

Jos eläkelaitos tai Eläketurvakeskus on pyytänyt R018 SED:llä lisätietoja perintätoimien jatkamiseksi, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos antaa lisätiedot R036 BUC:lla.

Jos eläkelaitos tai Eläketurvakeskus on pyytänyt R018 SED:llä toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen lupaa maksujärjestelylle, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos vastaa R036 SED:llä. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi ilmoittaa hyväksyvänsä tai hylkäävänsä ehdotetun maksujärjestelyn. Jos ehdotettu maksujärjestely hylätään, toisen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen on mahdollista antaa tiedot sellaisesta maksujärjestelystä, jonka se voi hyväksyä. Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi myös oma-aloitteisesti R036 SED:llä tiedottaa eläkelaitosta tai Eläketurvakeskusta sellaisista muuttuneista olosuhteista, jotka vaikuttavat perintään.

Tarkemmat tiedot

Toisen EU-maan sosiaaliturvalaitos voi vastata lisätietopyyntöön tai antaa lisätietoja myös

  • aloittamalla H_BUC_01:n (H001 SED),
  • päivittämällä R017 SED:n (AD_BUC_10 aliprosessi) tai
  • keskustelemalla asiasta EESSI:n ulkopuolella.

Eläkelaitos tai Eläketurvakeskus vastaa tarvittaessa lähettämällä uuden R018 SED:n.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

Kulujen korvaamisesta säädetään täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 85 artiklassa.

Pyynnön vastaanottanut elin perii asianomaiselta luonnolliselta henkilöltä tai oikeushenkilöltä kaikki perinnästä sille koituneet kulut kansallisen lainsäädännön mukaisesti. Pääsääntöisesti velallinen maksaa perintäkulut saatavan määrän lisäksi ja pyynnön vastaanottanut elin tilittää saatavan määrän täysimääräisenä pyynnön esittäneelle elimelle.

EU-maiden välisestä keskinäisestä avusta ei pääsääntöisesti peritä maksua. EU-maiden toimielinten on annettava toisilleen hallinnollista apua maksutta. Maksuttomuus koskee kuitenkin ainoastaan pyynnön vastaanottaneen elimen itse suorittamien toimien kustannuksia. Jos perintätoimet toteuttaa pyynnön vastaanottaneen elimen puolesta ulkopuolinen toimija, kuten ulosottoviranomainen, peritään kustannukset velalliselta ja tarvittaessa perintää pyytäneeltä elimeltä. Käytännössä perintää pyytäneelle elimellevoi tulla korvattavaksi ulkopuolisen toimijan perintätoimista aiheutuneita kustannuksia,

  • jos perintätoimilla ei ole saatu perittyä määrää, joka kattaisi vähintään perinnästä aiheutuvat kulut tai
  • jos perintätoimet ovat täysin epäonnistuneet.

Perinnän kustannukset määräytyvät sen valtion kansallisen lainsäädännön mukaisesti, jossa perintätoimenpiteitä suoritetaan.

Kustannuksia koskevan ensisijaisuussäännön mukaisesti perintäkustannukset otetaan aina ensin perityksi saadusta summasta ja vasta toissijaisena tulevat pyynnön esittäneen elimen saatavat. Jos perintäpyynnön vastaanottanut elin ei voi periä perintäkustannuksia suoraan velalliselta kansallisen lainsäädännön vuoksi tai jos perityksi saatu määrä ei riitä kattamaan koko saatavaa (mukaan lukien perintäkustannukset), voidaan tällaiset kustannukset vähentää peritystä määrästä. Tällöin pyynnön vastaanottanut elin tilittää ainoastaan jäljelle jääneen summan. Pyynnön vastaanottaneen elimen on toimitettava pyynnön esittäneelle elimelle todisteet niistä kustannuksista, jotka ovat sille aiheutuneet perintämenettelyn aikana.

Pyynnön vastaanottaneen elimen itse toteuttamien perintätoimien kustannukset voivat tulla korvattavaksi, jos perintä tuottaa erityisiä vaikeuksia tai siitä aiheutuu erityisen suuri määrä kuluja. Tällöin pyynnön esittänyt ja pyynnön vastaanottanut elin voivat sopia näihin tapauksiin liittyvistä erityisistä korvausjärjestelyistä. Erityisistä korvausjärjestelyistä olisi hyvä sopia etukäteen. Jos peritty määrä ei riitä kattamaan edes perintäkustannuksia tai jos perintä oli tulokseton, mutta pyynnön vastaanottaneelle elimelle aiheutui silti muita kuin hallinnollista apua koskevia kustannuksia, tulee pyynnön esittäneen elimen korvata nämä kustannukset. Osapuolet voivat sopia myös erityisistä korvausjärjestelyistä tai korvauksesta luopumisesta.

Kun on selvää, että perintä aiheuttaa erityisen ongelman tai koskee suurta summaa, jota todennäköisesti ei saada perittyä velalliselta, pyynnön esittänyt elin ja pyynnön vastaanottanut elin voivat sopia kyseisessä tapauksessa sovellettavasta erityisestä korvausjärjestelystä. Osapuolten tulisi sopia korvauksesta ennen perintätoimiin liittyvien kulujen syntymistä.

Tarkemmat tiedot

Perintäkulujen korvaamista on käsitelty EU:n sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisen hallintotoimikunnan 20.6.2013 antamassa päätöksessä R1.

Pyynnön esittäneen elimen maa on kuitenkin aina velvollinen korvaamaan pyynnön vastaanottaneelle EU-maalle kaikki sellaisten toimien kulut ja kustannukset, jotka

  • saatavan oikeellisuuden tai
  • pyynnön esittäneen elimen laatiman perinnän mahdollistavan asiakirjan pätevyyden

osalta ovat olleet perusteettomia.

Perintäpyyntöön liittyvien kulujen käsittelyssä toimitaan SED:eillä R028 (Kulujen korvaamista koskeva pyyntö) ja R029 (Vastaus kulujen korvaamista koskevaan pyyntöön). 

Kulujen korvaamista koskeva pyyntö (R028 SED)

Perintäpyynnön vastaanottanut EU-maan sosiaaliturvalaitos pyytää R028 SED:llä perintään liittyvien kulujen korvaamista. R028 SED voidaan lähettää väliaikaisena tai lopullisena.

R028 SED lähetetään väliaikaisena silloin, kun perintäkustannusten korvausvastuusta tulee erikseen sopia perintäpyynnön lähettäneen EU-maan sosiaaliturvalaitoksen kanssa. Väliaikaisessa pyynnössä ilmoitetaan tiedot arvioiduista kustannuksista ja mahdollisista tappioista, jotka syntyvät perintätoimien epäonnistuessa kokonaan tai osittain. Väliaikaisella pyynnöllä pyydetään perintäpyynnön lähettänyttä EU-maan sosiaaliturvalaitosta ottamaan vastuu näistä kustannuksista.

Suomessa muista maksuista kuin ulosoton tilitys- ja käsittelymaksuista tulisi sopia etukäteen ulkomaan sosiaaliturvalaitoksen kanssa. Tällöin on täytettävä SED R028 väliaikaisena.  

R028 SED lähetetään lopullisena, jos pyynnön lähettänyt laitos on etukäteen tietoinen perintään liittyvistä kuluista.

SED R028 edellyttää, että ilmoitetaan

  • velallisen (henkilön tai työnantajan tiedot),
  • pyynnön syy eli mihin artiklan kohtaan pyyntö perustuu ja
  • arvioidut tai tosiasialliset kulut.

Vastaus kulujen korvaamista koskevaan pyyntöön (R029 SED)

Perintäpyynnön lähettänyt EU:n sosiaaliturvalaitos vastaa R029 SED:llä.  

R029 SED:llä ilmoitetaan

  • henkilön tai työnantajan tiedot
  • minkä artiklan kohdan perusteella vastataan
  • suostutaanko pyyntöön 
  • jos ei suostuta pyyntöön, millä perusteella asia hylätään.

Jos perintäpyynnön lähettänyt EU-maan sosiaaliturvalaitos hyväksyy pyynnön kustannusten korvaamisesta, perintäpyynnön lähettänyt EU-maan sosiaaliturvalaitos maksaa kulut ilmoitetulle tilille ja täyttää R029 SED:in lisäksi R004 SED:in (Maksuilmoitus).  

Jos perintäpyynnön lähettänyt laitos hylkää pyynnön, kulujen korvaamista koskevan pyynnön käsittely päättyy R029 SED:iin

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 17.1.2025 – toistaiseksiJulkaistu 17.1.2025

Riitauttaminen perustuu täytäntöönpanoasetuksen 987/2009 81 artiklaan.

Velallinen voi perintä- tai turvaamistoimenpidettä koskevan EESSI-prosessin aikana riitauttaa

  • saatavan,
  • perintätoimen,
  • turvaamistoimenpiteen tai
  • perinnän mahdollistavan asiakirjan.

Velallinen voi ilmoittaa riitauttamisesta EESSI-asian omistajalle tai EESSI-asian vastapuolelle, joko Suomen eläkelaitokselle tai Eläketurvakeskukselle taikka toisen EU-maan sosiaaliturvalaitokselle. Velallisen ilmoituksen vastaanottanut laitos tiedottaa asian toista osapuolta vallitsevasta tilanteesta. Myös asianosainen voi ilmoittaa riitauttamisesta asian toiselle osapuolelle.

Eläkelaitoksen ja Eläketurvakeskuksen toimenpiteet riippuvat siitä, onko se EESSI-asian omistaja vai vastapuoli.

Jos asianosainen riitauttaa perintä- tai turvaamistoimenpidemenettelyn aikana

  • saatavan tai
  • perinnän mahdollistavan asiakirjan

hänen on saatettava asia EESSI-asian omistajan EU-maan toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi kyseisessä EU-maassa voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Jos asianosainen riitauttaa perintä- tai turvaamistoimenpidemenettelyn aikana

  • perintä- tai turvaamistoimenpiteen tai
  • EESSI-asian vastapuolen antaman perinnän mahdollistavan asiakirjan

hänen on saatettava asia EESSI-asian vastapuolen EU-maan toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi kyseisessä EU-maassa voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti.

Tarkemmat tiedot

EESSI-asian vastapuolen jäsenvaltiossa voimassa olevien säännösten mukaisesti perinnän mahdollistavaa asiakirjaa on voitu täydentää tai se on voitu korvata asiakirjana tai asiakirjalla, joka mahdollistaa perinnän ja turvaamistoimet kyseisen EESSI-asian vastapuolen jäsenvaltion alueella.

EESSI-asian omistajan on ilmoitettava riitautuksesta viipymättä EESSI-asian vastapuolelle. Kun EESSI-asian vastapuoli on saanut ilmoituksen asiasta joko EESSI-asian omistajalta tai asianosaiselta, sen on keskeytettävä perintämenettely tai turvaamistoimenpiteet, kunnes asianmukainen viranomainen tekee päätöksen asiassa.

Jos asianosainen riitauttaa Suomessa työeläkevakuutusmaksujen maksuunpanon tai liikaa maksetun eläkkeen takaisinperintää koskevan päätöksen, käsittelee valituksen työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta. Lautakunnan päätöksestä asianosainen voi valittaa vakuutusoikeuteen.

Riitauttamisesta huolimatta perintää voidaan jatkaa, jos EESSI-asian omistaja tätä pyytää. Jatkaminen edellyttää kuitenkin, että se on mahdollista sekä EESSI-asian omistajan että EESSI-asian vastapuolen kansallisen lainsäädännön mukaan.

Tarkemmat tiedot

Työntekijän eläkelain 136 §:n mukaan eläkelaitoksen ja Eläketurvakeskuksen päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, kunnes asia on ratkaistu lainvoimaisella päätöksellä. Lisäksi eläkelaitoksen, Eläketurvakeskuksen ja työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnan lainvoimainen päätös voidaan panna täytäntöön niin kuin riita-asiassa annettu lainvoimainen tuomio.

Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta tai vakuutusoikeus voi valituksen ollessa vireillä kieltää päätöksen täytäntöönpanon tai määrätä täytäntöönpanon keskeytettäväksi välipäätöksellä siitä huolimatta, että päätös on erityissäännöksen nojalla pantavissa välittömästä täytäntöön. Muutoksenhakuelimien oikeus puuttua täytäntöönpanoon perustuu oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 123 §:n yleiseen toimivaltasäännökseen.

EESSI-asian omistaja voi myös pyytää EESSI-asian vastapuolta toteuttamaan turvaamistoimenpiteitä perintäasiassa.

Jos asian riitauttaminen päättyy myönteisesti velallisen kannalta, EESSI-asian omistajan on

  • korvattava peritty summa kokonaisuudessaan
  • maksettava kaikki ne korvaukset, jotka kuuluvat maksettaviksi pyynnön vastaanottaneen maan lainsäädännön mukaisesti.

Jos riitauttamisasian ratkaiseva elin katsoo, että saatava on oikein määrätty, on kyseisen elimen antama päätös uusi perinnän mahdollistava asiakirja ja saatavan perintää jatketaan kyseisen päätöksen perusteella. Velallisen ilmoituksen vastaanottanut laitos tiedottaa R019 SED:llä(riitauttamisilmoitus) toista osapuolta riitauttamisesta. 

Tarkemmat tiedot

Toista osapuolta tiedotetaan R019 SED:llä lähtökohtaisesti vain sellaisesta riitauttamisesta, joka on tehty perintä- tai turvaamistoimenpidepidepyynnön (R017) lähettämisen jälkeen. Jos velallinen on riitauttanut saatavan tai perinnän mahdollistavan asiakirjan ennen R017 SED:n lähettämistä, riitauttamisasia käsitellään lähtökohtaisesti EESSI-asian omistajan jäsenvaltiossa ennen perintätoimien tai turvaamistoimenpiteiden pyytämistä toiselta EU-maalta, ellei perintä- tai turvaamistoimenpiteiden toteuttaminen ole mahdollista riitauttamisesta huolimatta sen kansallisen lainsäädännön mukaan.

Velallinen ilmoittaa riitauttamisesta EESSI-asian vastapuolelle

EESSI-asian vastapuoli ilmoittaa riitauttamisesta EESSI-asian omistajalle R019 SED:llä.

Jos riitauttaminen koskee perintätoimea, turvaamistoimenpidettä tai EESSI-asian vastapuolen antamaa perinnän mahdollistavaa asiakirjaa, EESSI-asian vastapuoli ratkaisee riitauttamisasian. EESSI-asian vastapuoli saattaa asian sen kansallisen lainsäädännön mukaisesti toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi velallisen ilmoituksen perusteella. EESSI-asian vastapuoli saattaa R019 SED:llä riitauttamisasian tiedoksi EESSI-asian omistajalle.

Jos riitauttaminen koskee saatavaa tai perinnän mahdollistavaa asiakirjaa, EESSI-asian omistaja ratkaisee riitauttamisasian. EESSI-asian vastapuoli välittää riitauttamisasian R019 SED:llä EESSI-asian omistajalle, joka saattaa asian käsiteltäväksi sen kansallisen lainsäädännön mukaiselle toimivaltaiselle viranomaiselle.

Tarkemmat tiedot

EESSI-asian vastapuolen on myös mahdollista ilmoittaa velalliselle, että se ei ole toimivaltainen käsittelemään asiaa ja ohjata velallinen esittämään vaatimuksensa EESSI-asian omistajalle. Hyvien tapojen mukaista on kuitenkin välittää riitauttamisasia R019 SED:llä riitauttamisasian ratkaisevalle osapuolelle.

Riitauttamisesta ilmoittaminen EESSI-asian omistajalle

R019 SED:n kohdassa 3 ilmoitetaan riitauttamisen päivämäärä ja se, onko velallinen riitauttanut

Jos riitauttamista koskeva asiakirja ei ole R019 SED:n liitteenä, EESSI-asian vastapuoli voi ilmoittaa kohdassa 3.4. mahdollisesta riitauttamista koskevan asiakirjan muusta toimitustavasta.

EESSI-asian vastapuoli ilmoittaa kohdassa 4.2., jatkaako tai toteuttaako EESSI-asian vastapuoli riitauttamisasian vireilletulon seurauksena perintätoimia tai turvaamistoimenpiteitä. EESSI-asian vastapuoli voi myös ilmoittaa vapaamuotoisesti tarkemmat tiedot toteutetuista toimenpiteistä tai pyytää EESSI-asian omistajalta lisäohjeita toteutettavista toimenpiteistä.

EESSI-asian omistaja vastaa R033 SED:llä, jos

  • EESSI-asian vastapuoli on R019 SED:llä pyytänyt lisäohjeita toteutettavista toimenpiteistä tai
  • EESSI-asian omistaja haluaa EESSI-asian vastapuolen ryhtyvän turvaamistoimenpiteisiin

EESSI-asian omistajan voi pyytää turvaamistoimenpiteitä, jos sen aikaisemmin lähettämän R017 SED on koskenut saatavan perintää. EESSI-asian vastapuoli voi ryhtyä turvaamistoimenpiteisiin, jos turvaamistoimenpiteet ovat mahdollisia sen kansallisen lainsäädännön mukaan. Muutoin vastaamien R033 SED:llä ei ole pakollista.

R_BUC_07 päättyy, jos R017 SED:llä pyydettyjä perintätoimia tai turvaamistoimenpiteitä ei voida jatkaa.

EESSI-asian toisen osapuolen tiedottaminen riitauttamista koskevasta päätöksestä

EESSI-asian vastapuoli lähettää R034 SED:n, kun

  • perintätoimea,
  • turvaamistoimenpidettä tai
  • EESSI-asian vastapuolen antamaa perinnän mahdollistavaa asiakirjaa

koskeva riitauttaminen on ratkaistu sen kansallisen lainsäädännön mukaisesti. EESSI-asian vastapuoli ilmoittaa R034 SED:llä

  • riitauttamisasian ratkaisun ja
  • jatkaako tai toteuttaako se riitauttamisasian ratkaisun seurauksena perintätoimia tai turvaamistoimenpiteitä.

EESSI-asian omistaja lähettää R034 SED:n, kun

  • saatavaa tai
  • perinnän mahdollistavaa asiakirjaa

koskeva riitauttaminen on ratkaistu sen kansallisen lainsäädännön mukaisesti. EESSI-asian omistaja ilmoittaa R034 SED:llä

  • riitauttamisasian ratkaisusta ja
  • ilmoittaa EESSI-asian vastapuolelle ne toimenpiteet, joita se haluaa EESSI-asian vastapuolen toteuttavan riitauttamisasian ratkaisun seurauksena.

Jos EESSI-asian omistaja pyytää jatkamaan perintää riitauttamisen seurauksena muuttuneella saatavan määrällä, ilmoitetaan R034 SED:llä tarkemmat tiedot muuttuneesta saatavan määrästä. Jos EESSI-asian omistajan perintäpyynnössä (R017 SED) ilmoittaman useamman erillisen saatavaan määrä on muuttunut riitauttamisen seurauksena, ilmoitetaan määrässä tapahtuneet muutokset jokaisen saatavan osalta erikseen. Jos jonkin saatava osalta vaatimus perutaan kokonaan, ilmoitetaan muuttuneena velan määränä 0 euroa. Jos EESSI-asian vastapuolella on käytössä muu valuutta kuin euro, määrätietoja ilmoittaessa käytetään samaa vaihtokurssia kuin perintäpyynnössä R017 SED.

R034 SED:n liitteenä voi lähettää riitauttamista koskevan tuomioistuimen päätöksen. Riitauttamista koskeva tuomioistuimen päätös toimii uutena perinnän mahdollistavana asiakirjana. 

Velallinen ilmoittaa riitauttamisesta EESSI-asian omistajalle

EESSI-asian omistaja ilmoittaa riitauttamisesta EESSI-asian vastapuolelle R019 SED:llä.

Jos riitauttaminen koskee saatavaa tai perinnän mahdollistavaa asiakirjaa, EESSI-asian omistaja ratkaisee riitauttamisasian. EESSI-asian omistaja saattaa asian sen kansallisen lainsäädännön mukaisesti toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi velallisen ilmoituksen perusteella. EESSI-asian omistaja saattaa R019 SED:llä riitauttamisasian tiedoksi EESSI-asian vastapuolelle.

Jos riitauttaminen koskee perintätoimea, turvaamistoimenpidettä tai EESSI-asian vastapuolen antamaa perinnän mahdollistavaa asiakirjaa, EESSI-asian vastapuoli ratkaisee riitauttamisasian. EESSI-asian omistaja välittää riitauttamisasian R019 SED:llä EESSI-asian vastapuolelle, jos velallinen ilmoittaa riitauttamisesta EESSI-asian omistajalle. EESSI-asian vastapuoli saattaa asian käsiteltäväksi sen kansallisen lainsäädännön mukaiselle toimivaltaiselle viranomaiselle.

Tarkemmat tiedot

EESSI-asian omistajan on myös mahdollista ilmoittaa velalliselle, että se ole toimivaltainen käsittelemään asiaa ja ohjata velallinen esittämään vaatimuksensa EESSI-asian vastapuolelle. Hyvien tapojen mukaista on kuitenkin välittää riitauttamisasia R019 SED:llä riitauttamisasian ratkaisevalle osapuolelle.

Riitauttamisesta ilmoittaminen EESSI-asian vastapuolelle

R019 SED:n kohdassa 3 ilmoitetaan riitauttamisen päivämäärä ja se, onko velallinen riitauttanut

  • saatavan tai EESSI-asian omistajan laatiman perinnän mahdollistavan asiakirjan
  • EESSI-asian vastapuolen perintätoimen
  • EESSI-asian vastapuolen turvaamistoimenpiteen vai
  • EESSI-asian vastapuolen antaman perinnän mahdollistavan asiakirjan.

Jos riitauttamista koskeva asiakirja ei ole R019 SED:n liitteenä, EESSI-asian omistaja voi ilmoittaa kohdassa 3.4. mahdollisesta riitauttamista koskevan asiakirjan muusta toimitustavasta. EESSI-asian omistaja ilmoittaa kohdassa 4.1., mitä toimenpiteitä se haluaa EESSI-asian vastapuolen toteuttavan riitauttamisasian vireilletulosta huolimatta.

EESSI-asian vastapuoli vastaa R033 SED:llä, voidaanko pyydettyihin mahdollisuus ryhtyä pyydettyihin toimiin vai ei. Muutoin vastaaminen R033 SED:llä on vapaaehtoista.

EESSI-asian toisen osapuolen tiedottaminen riitauttamista koskevasta päätöksestä

EESSI-asian vastapuoli lähettää R034 SED:n, kun

  • perintätoimea,
  • turvaamistoimenpidettä tai
  • EESSI-asian vastapuolen antamaa perinnän mahdollistavaa asiakirjaa

koskeva riitauttaminen on ratkaistu sen kansallisen lainsäädännön mukaisesti. EESSI-asian vastapuoli ilmoittaa R034 SED:llä

  • riitauttamisasian ratkaisun ja
  • jatkaako tai toteuttaako se riitauttamisasian ratkaisun seurauksena perintätoimia tai turvaamistoimenpiteitä.

EESSI-asian omistaja lähettää R034 SED:n, kun

  • saatavaa tai
  • perinnän mahdollistavaa asiakirjaa

koskeva riitauttaminen on ratkaistu sen kansallisen lainsäädännön mukaisesti. EESSI-asian omistaja ilmoittaa R034 SED:llä

  • riitauttamisasian ratkaisusta ja
  • ilmoittaa EESSI-asian vastapuolelle ne toimenpiteet, joita se haluaa EESSI-asian vastapuolen toteuttavan riitauttamisasian ratkaisun seurauksena.

Jos EESSI-asian omistaja pyytää jatkamaan perintää riitauttamisen seurauksena muuttuneella saatavan määrällä, ilmoitetaan R034 SED:llä tarkemmat tiedot muuttuneesta saatavan määrästä. Jos EESSI-asian omistajan perintäpyynnössä (R017 SED) ilmoittaman useamman erillisen saatavaan määrä on muuttunut riitauttamisen seurauksena, ilmoitetaan määrässä tapahtuneet muutokset jokaisen saatavan osalta erikseen. Jos jonkin saatava osalta vaatimus perutaan kokonaan, ilmoitetaan muuttuneena velan määränä 0 euroa. Jos EESSI-asian vastapuolella on käytössä muu valuutta kuin euro, määrätietoja ilmoittaessa käytetään samaa vaihtokurssia kuin perintäpyynnössä R017 SED.

R034 SED:n liitteenä voi lähettää riitauttamista koskevan tuomioistuimen päätöksen. Riitauttamista koskeva tuomioistuimen päätös toimii uutena perinnän mahdollistavana asiakirjana.