Norjan työkyvyttömyyseläkkeistä työkyvyttömyystukia – NAV lähettää eläkkeensaajille lisätietoa

Telp Default Thumbnail Image

Norjan työkyvyttömyyseläkkeistä työkyvyttömyystukiaNorjan työkyvyttömyyseläkkeet muuttuvat työkyvyttömyystuiksi 1.1.2015. Uudistuksen tarkoituksena on helpottaa työntekoa työkyvyttömyystuen rinnalla. Nykyiset eläkkeet muuttuvat tuiksi automaattisesti. Ulkomailla asuvat eläkkeensaajat saavat parhaillaan Norjan eläkelaitokselta tiedotekirjeitä ja laskelmia uudesta työkyvyttömyystuestaan.

Työkyvyttömyystuen rinnalla työskenteleminen tulee jatkossa olemaan kannattavampaa kuin pelkällä työkyvyttömyystuella olo. Työkyvyttömyyttä ei enää arvioida uudelleen työtulojen ylittäessä ansaintarajan. Työnteko voi kuitenkin pienentää maksettavan työkyvyttömyystuen määrää, jos ansaintaraja ylittyy.

Uutta työkyvyttömyystukea (norjaksi uføretrygd, englanniksi disability benefit) ei tulla uudistuksen jälkeen enää verottamaan eläkkeenä, vaan tulona. Työkyvyttömyystuen määrä on korkeampi kuin työkyvyttömyyseläkeen (norjaksi uførepensjon, englanniksi disability pension) nousevan veroasteen kompensoimiseksi. Tuki voi kuitenkin olla veron jälkeen pienempi kuin aiempi eläke, koska yksilölliset tekijät vaikuttavat verotukseen.

Muutokset ja niiden aikataulu

Norjan nykyiset työkyvyttömyyseläkkeet muuttuvat automaattisesti työkyvyttömyystuiksi. Norjan eläkelaitos NAV informoi parhaillaan kirjeellä ulkomailla asuvia nykyisiä työkyvyttömyyseläkkeensaajiaan uudesta työkyvyttömyystuesta. Kirjeessä on yksityiskohtaista tietoa ja laskelma uudesta työkyvyttömyystuesta.

Työkyvyttömyystukea maksetaan ensimmäisen kerran 20.1.2015.

Lisätietoja

Lisätietoa Norjan uudesta työkyvyttömyystuesta löytyy norjaksi Nyuføretrygd-infosivuilta. Neuvontaa saa myös NAVin puhelinpalvelusta numerosta +47 21 05 21 05. Puhelinasiointiin tarvitaan syntymäajan lisäksi Norjan henkilönumero.

NAVin Nyuføretrygd infosivut: www.nyuforetrygd.no