Arviot elinaikakertoimen ja eläkeikien kehityksestä on päivitetty Tilastokeskuksen vuoden 2024 väestöennusteen mukaisiksi. Aiempaan ennusteeseen verrattuna alimmat vanhuuseläkeiät ovat hieman matalampia ja elinaikakerroin leikkaa vähemmän.
Ennusteet elinaikakertoimista sekä vuonna 1965 syntyneiden ja tätä nuorempien ikäluokkien eläkei’istä on päivitetty Työeläkelakipalvelun ohjeisiin, Työeläke.fi -laskureihin sekä arviolaskentaan.
Edellinen ennuste perustui Tilastokeskuksen vuoden 2021 väestöennusteeseen, jota on vuosittain päivitetty ETK:ssa toteutuneiden kuolevuustietojen perusteella. Vuoden 2024 väestöennusteessa kuolleisuus on korkeammalla tasolla eli elinajanodote on lyhyempi kuin edellisessä ennusteessa.
Alin vanhuuseläkeikä on sidottu elinajanodotteen muutokseen vuonna 1965 syntyneistä alkaen. Vuosina 1965–1968 syntyneillä ennuste ei muuttunut edellisestä ennusteesta. Vuosina 1969–2007 syntyneiden vanhuuseläkeikäennusteet laskivat 1–4 kuukautta. Ennusteet osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen ja työuraeläkkeen ikärajoista muuttuivat vastaavasti.
Myös elinaikakerroinennusteet muuttuivat. Uuden ennusteen mukaiset elinaikakertoimet leikkaavat syntymävuodesta riippuen enimmillään 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin aiemmassa ennusteessa.
Esimerkiksi vuonna 1985 syntyneen henkilön uuden ennusteen mukainen elinaikakerroin (0,911) leikkaa kuukausieläkettä 8,9 prosenttia, kun aiemman ennusteen (0,905) mukaan leikkaus olisi ollut 9,5 prosenttia. Samalla syntymävuosiluokalla arvio vanhuuseläkeiästä laski 67 vuodesta ja 4 kuukaudesta 67 vuoteen ja 1 kuukauteen.