Uruguayn sosiaaliturvasopimusneuvottelut etenevät vauhdilla   

Suomen ja Uruguayn työeläkejärjestelmiä koskevat sosiaaliturvasopimusneuvottelut etenevät ripeästi. Maaliskuussa käynnistyneet neuvottelut jatkuivat marraskuussa Suomessa, missä keskityttiin toimeenpanosopimuksen valmisteluun. Sopimus helpottaa suomalaisyritysten toimintaa ja vahvistaa työntekijöiden eläkeoikeuksia Uruguayssa. 

Suomen ja Uruguayn maaliskuussa käynnistyneet sosiaaliturvasopimusneuvottelut saivat jatkoa, kun Suomi ja Uruguay tapasivat toisen kerran marraskuun puolivälissä, tällä kertaa Suomessa. Ensimmäisissä neuvotteluissa sovittiin pääsopimuksesta ja sen sisällöistä.  

Marraskuisessa tapaamisessa vuorossa oli toimeenpanosopimuksen valmistelu. Neuvotteluissa käytiin onnistuneesti läpi koko toimeenpanosopimus sekä sosiaaliturvasopimuksen toimeenpanossa käytettävät lomakkeet. Eläketurvakeskus sekä Uruguayn Sosiaaliturvapankki BPS jatkavat vielä sosiaaliturvasopimuksen toimeenpanossa käytettävien lomakkeiden viimeistelyä.  

– Neuvottelut ovat edenneet erittäin sujuvasti ja olemme saavuttaneet merkittäviä edistysaskeleita. Tämä sopimus tulee helpottamaan maiden välistä yhteistyötä ja parantamaan Suomen ja Uruguayn välillä liikkuneiden henkilöiden asemaa ja sosiaaliturvaa. Odotamme innolla sopimuksen tuomia hyötyjä molemmille maille, sanoo Eläketurvakeskuksen ulkomaanpalvelujen yksikön päällikkö Mirva Laitinen

Suomesta neuvotteluihin osallistuivat sosiaali- ja terveysministeriö, joka on sosiaaliturvasopimusneuvotteluista vastaava toimivaltainen viranomainen, ja Eläketurvakeskus työeläkejärjestelmän toimeenpanon asiantuntijana. Uruguaysta neuvotteluihin osallistuivat Sosiaaliturvapankki Banco de Previsión Social (BPS) edustajat ja Uruguayn suurlähetystö. 

Sosiaaliturvasopimus helpottaa suomalaisyritysten toimintaa ja vahvistaa työntekijöiden eläkeoikeuksia Uruguayssa 

Suomen ja Uruguayn välinen sosiaaliturvasopimus toisi helpotuksia suomalaisyritysten toimintaan Uruguayssa. Uruguayhin työkomennukselle lähetetyistä työntekijöistä joudutaan ilman sopimusta maksamaan kaksinkertaisia eläkevakuutusmaksuja. Sopimus mahdollistaisi ulkomaille lähetetyn työntekijän ja yrittäjän pysyvän Suomen lainsäädännön alaisuudessa tietyn ajan, jolloin vältyttäisiin kaksinkertaisilta vakuutusmaksuilta.   

Sopimus toisi helpotuksia myös eläkeoikeuteen. Tällä hetkellä Uruguay edellyttää vanhuuseläkeoikeuteen 30 vuoden työuraa maassa. Tämä tarkoittaa, että Uruguayssa työntekijän täytyy työskennellä 30 vuotta, jotta voi saada oikeuden Uruguayn eläkkeeseen. Sopimuksen myötä Uruguayssa otettaisiin huomioon myös Suomen työskentelykaudet, joten henkilö voisi saada oikeuden Uruguayn eläkkeeseen, vaikka ei olisikaan kuulunut Uruguayn eläkejärjestelmään tarpeeksi pitkään.   

Kohti sopimusten allekirjoittamista 

Kun pääsopimus ja nyt neuvoteltu toimenpanosopimus on saatu viimeisteltyä, on vuorossa sosiaaliturvasopimuksen virallinen allekirjoitus. 

– Sopimus on tärkeä molemmille osapuolille. Neuvottelut ovat edenneet vauhdilla, joten toivottavasti jo ensi vuonna sopimus voitaisiin allekirjoittaa.    Ensi vuosi on myös merkityksellinen maidemme väliselle suhteelle, sillä silloin tulee kuluneeksi tasan 90 vuotta Suomen ja Uruguayn välisten diplomaattisuhteiden luomisesta ja myös siksi tämä voisi olla sopimuksen allekirjoitukselle sopiva ajankohta Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Minna Levander kuvailee. 

Sosiaaliturvasopimukset saatetaan Suomessa lailla voimaan, joten allekirjoitusten jälkeen sopimuksesta laaditaan hallituksen esitys, joka etenee eduskunnalle ja lopulta presidentin vahvistettavaksi. Myös Uruguayssa sopimus edellyttää vastaavaa lainsäädäntömenettelyä. Voidaan arvioida, että Suomen ja Uruguayn sopimus voisi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2026. Sopimus tulee kattamaan Suomen ja Uruguayn työeläkejärjestelmät.