På den sociala tryggheten för personer som åker till Storbritannien tillämpas Storbritanniens utträdesavtal och via det EU-förordningen om social trygghet eller handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien, beroende på när personens vistelse eller arbete har inletts i Storbritannien.

Handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien trädde i kraft 1.1.2021

Från och med 1.1.2021 tillämpas handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien på arbetstagare som åker till Storbritannien. I avtalet finns bestämmelser gällande bland annat  

  •     utsända arbetstagare
  •     utsända egenföretagare
  •     i flera länder arbetande personer
  •     flygpersonal
  •     offentligt anställda samt
  •     sjömän

För de ovan nämnda persongrupperna finns det i avtalet bestämmelser över vilket lands socialförsäkringslagstiftning som ska tillämpas på arbete i andra länder i olika situationer. Utgångspunkten är att på personer som sänds från Finland till Storbritannien tillämpas bestämmelserna i handels- och samarbetsavtalet fr.o.m. 1.1.2021.

Mera


Avtalet om handel och samarbete mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, å andra sidan har publicerats på webbplatsen Eurlex.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:22020A1231(01)&from=FI

 

Till exempel en utsänd arbetstagare som arbetar högst 2 år i Storbritannien för en finländsk arbetsgivare kan fortfarande omfattas av den finländska sociala tryggheten. För en utsänd arbetstagare till Storbritannien söks A1-intyget fortfarande från Pensionsskyddscentralen med en e-ansökan så som tidigare. Om villkoren i avtalet uppfylls, beviljar Pensionsskyddscentralen den som åker till Storbritannien ett intyg om att den finländska socialförsäkringslagstiftningen tillämpas.

I handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien finns delvis samma lagvalsbestämmelser för olika persongrupper som i EU-förordningen om social trygghet.

I handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien finns däremot inte bestämmelser   om dispens. Om t.ex. en utsänd arbetstagares arbete i Storbritannien fortgår mer än 2 år, kan man inte ansöka om dispens, utan då tillämpas arbetslandet Storbritanniens lagstiftning om social trygghet på arbetstagaren.

Storbritanniens utträdesavtal tillämpas fortfarande

Under övergångsperioden 1.2.2020 – 31.12.2020 enligt utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU följde länderna bestämmelserna i EU-förordningarna om social trygghet. Det här innebär att på en person som sänds ut från Finland till Storbritannien? tillämpas under den här tiden bestämmelserna i EU-förordningarna om social trygghet. ?

Efter övergångsperioden, från och med 1.1.2021, kan bestämmelserna i utträdesavtalet som gäller för koordineringen av den sociala tryggheten följas under vissa förutsättningar. Utifrån utträdesavtalet tillämpas reglerna i EU-förordningarna om social trygghet om tillämplig lagstiftning på en person som omfattas av utträdesavtalet så länge som personens situation är oavbruten i enlighet med utträdesavtalet och hen fortfarande befinner sig i en gränsöverskridande situation, dvs. i en situation med anknytning till både Storbritannien och EU.

Mera

Avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen har publicerats i Europeiska unionens officiella tidning nummer C 384 I.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2019:384I:FULL&from=FI

 

A1-intyg till Storbritannien

På personer som åker till Storbritannien tillämpas Storbritanniens utträdesavtal och via det EU-förordningen om social trygghet eller handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien, beroende på när personens vistelse eller arbete har inletts i Storbritannien. Det beror på avtalet hurudant A1-intyg som kan beviljas till Storbritannien och för hur länge.

A1-intyg som beviljats före 1.1.2021

Med stöd av Storbritanniens och EU:s utträdesavtal är de A1-intyg som beviljats före övergångsperiodens slut i kraft den tid som antecknats på A1-intygen.
Till en arbetstagare som blir utsänd till Storbritannien kan ett A1-intyg som visar tillämplig lagstiftning fortfarande beviljas på ansökan efter övergångsperioden om villkoren uppfylls. Ett A1-intyg kan beviljas att fortsätta även för tiden efter övergångsperioden.

Om det har ansökts om intyg för arbete som börjar före 31.12.2020, kan ett A1-intyg beviljas om kraven uppfylls och intyget är då i kraft till och med slutdatumet. Det går också att ansöka om A1-intyg retroaktivt, även om arbetet har börjat före 31.12.2020.

Om det sker förändringar i utlandsarbetet (t.ex. anställningen eller utlandsarbetet upphör) ska de meddelas till Pensionsskyddscentralen eftersom förändringarna kan inverka på A1-intygets giltighet.

A1-intyg som beviljas efter 1.1.2021

Om A1-intyg söks för arbete som börjar efter 1.1.2021 beror avgörandet på om utträdesavtalet eller handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien ska tillämpas. På arbete som inleds för första gången i Storbritannien efter 1.1.2021 tillämpas handels- och samarbetsavtalet och dess lagvalsbestämmelser.

Exempel: En utsänd arbetstagares utsändning i Storbritannien fortsätter år 2021

En finländsk arbetstagare har varit en utsänd arbetstagare i Storbritannien från och med 1.8.2019. A1-intyget går ut 31.7.2021. A1-intyget kan med stöd av utträdesavtalet vara i kraft till och med 31.7.2021. Arbetstagaren fortsätter ändå att arbeta i Storbritannien och dispens ansöks om ända till och med 31.12.2022. Om kraven i EU-förordningen om social trygghet uppfylls och myndigheterna i Storbritannien samtycker till dispens, beviljas arbetstagaren ett A1-intyg till och med 31.12.2022. Arbetstagaren kan få ett nytt intyg på basis av utträdesavtalet eftersom hen utan avbrott befunnit sig i en gränsöverskridande situation mellan Storbritannien och Finland när övergångsperioden upphörde.

Exempel: En utsänd arbetstagare inleder arbete i flera EU-länder

Personen har varit en utsänd arbetstagare från Finland till Storbritannien men börjar efter övergångsperioden arbeta i både Storbritannien och Frankrike. EU-bestämmelserna om social trygghet kan fortfarande tillämpas på personens arbete även om arbetsländerna ändras, eftersom personen oavbrutet befunnit sig i en gränsöverskridande situation.

Exempel: En gränsöverskridande situation avbryts

En arbetstagare utsänd från Finland till Storbritannien återvänder till Finland för att arbeta efter övergångsperioden. Om arbetstagaren efter det här sänds på nytt till Storbritannien, tillämpas inte EU-förordningarna om social trygghet på arbetstagaren längre utifrån utträdesavtalet utan handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien, eftersom arbetstagaren inte befunnit sig i en gränsöverskridande situation oavbrutet. För en ny utsändning kan ett intyg för utsänd arbetstagare beviljas om villkoren i handels- och samarbetsavtalet uppfylls.  

Exempel: A1-intyg beviljat från Storbritannien

A1-intyg som beviljats från Storbritannien till Finland är i kraft den tid som antecknats på intyget. Hör ändå med den behöriga myndigheten i Storbritannien, HM Revenue and Customs, vad som gäller för giltigheten av de A1-intyg som Storbritannien beviljat.