Pensionsanstalterna och Pensionsskyddscentralen som utlämnare och mottagare av uppgifter
Pensionsanstalterna, Pensionsskyddscentralen och besvärsinstanserna har rätt att från
- arbetsgivare eller annan som betalar ersättning
- försäkrings- och pensionsanstalter som verkställer lagstadgad försäkring
- en ersättningsskyldig enligt lagen om ansvar i spårtrafik
- Patientförsäkringscentralen
- myndigheterna och
- annan aktör som omfattas av offentlighetslagen
få uppgifter som är nödvändiga för att verkställa arbetspensionslagarna, lagen om Pensionsskyddscentralen, överenskommelserna om social trygghet eller EU-förordningarna om social trygghet.
Med de ovan nämnda pensionsanstalterna avses privata arbetspensionsbolag, pensionsstiftelser och -kassor som verkställer den lagstadgade arbetspensionsförsäkringen, Keva, LPA och Ålands landskapsregering. Försäkringsanstalter är bland annat försäkringsbolag som verkställer den lagstadgade olycksfalls- och trafikförsäkringen.
Med ersättningsskyldiga enligt lagen om ansvar i spårtrafik avses alla aktörer enligt lagen om ansvar i spårtrafik som till exempel VR, HST, materielägare, trafikstyrningen (Finrail Oy) och innehavare av privata spårvägsanläggningar.
FPA och Skatteförvaltningen är centrala myndigheter till vilka uppgifter förmedlas och från vilka nödvändiga uppgifter mottas när arbetspensionsskyddet verkställs.
Med aktörer som omfattas av offentlighetslagen avses alla de på vars lagstadgade verksamhet offentlighetslagen tillämpas, som till exempel Patientförsäkringscentralen, Olycksfallsförsäkringscentralen och Sysselsättningsfonden.
Mottagande av uppgifter med hjälp av teknisk anslutning
De uppgifter som avses ovan kan hämtas genom en teknisk anslutning utan samtycke av den vars rättigheter man vill skydda genom att föreskriva sekretessplikten.
Vidareutlämnande av uppgifter
Pensionsanstalterna och Pensionsskyddscentralen har rätt att vidareutlämna uppgifter som den fått från andra till sådana aktörer som skulle ha rätt att få dessa uppgifter direkt från den som ursprungligen lämnat ut uppgifterna.
Pensionsskyddscentralen har rätt att använda uppgifter som ägs av pensionsanstalterna i inkomstregistret för skötseln av sina egna uppdrag. Pensionsskyddscentralen får överlåta uppgifter i inkomstregistret som ägs av pensionsanstalterna till andra pensionsanstalter och övriga aktörer om pensionsanstalterna och de övriga aktörerna har rätt att få dessa uppgifter direkt från den pensionsanstalt som äger uppgifterna.
Vidareutlämnande av uppgifter som mottagits från Keva
Innan uppgifter utlämnas ska pensionsanstalterna inom den privata sektorn och Pensionsskyddscentralen komma överens med Keva om vilka uppgifter från Keva som kan lämnas ut och till vem. Skyldigheten att komma överens gäller ändå inte utlämning av uppgifter för statistik- och forskningsändamål från och med 1.1.2017.
Uppgiftsutlämnarens ansvar när uppgifter lämnas vidare
Den som vidareutlämnar uppgifter ansvarar för att innehållet i uppgifterna är detsamma som då uppgifterna mottogs. Den som vidareutlämnar uppgifterna ska försäkra sig om att den som tar emot uppgifterna har rätt att få uppgifterna också direkt från den ursprungliga uppgiftsutlämnaren.
Utlämnande av uppgifter på eget initiativ
Pensionsanstalterna och Pensionsskyddscentralen kan utan hinder av sekretessbestämmelserna lämna ut uppgifter till
- behöriga myndigheter och organ om uppgifterna är nödvändiga i verkställigheten av uppgifter enligt EU:s grundförordning om social trygghet eller överenskommelserna om social trygghet,
- Skatteförvaltningen, om det finns skäl att misstänka att arbetsgivaren har försummat sin förskottsinnehållningsskyldighet
- en registeransvarig som bedriver kreditupplysningsverksamhet sådana uppgifter om en enligt denna lag utsökningsbar arbetspensionsförsäkringsavgiftsfordran hos arbetsgivaren som den registeransvarige enligt lag har rätt att föra in i kreditupplysningsregistret
- arbetarskyddsmyndigheten, när det finns skäl att misstänka att en beställare har försummat sin utredningsskyldighet enligt lagen om beställarens utredningsskyldighet och ansvar vid anlitande av utomstående arbetskraft, eller det finns skäl att misstänka att beställarens avtalspart har lämnat felaktiga intyg över att försäkringsskyldigheten har uppfyllts eller försäkringsavgifter betalts.
- Sysselsättningsfonden, när det finns skäl att misstänka att en arbetsgivare har försummat sin skyldighet att betala arbetslöshetsförsäkringsavgifter
- Olycksfallsförsäkringscentralen och försäkringsbolag som verkställer den lagstadgade olycksfallsförsäkringen, när det finns skäl att misstänka att en arbetsgivare inte har uppfyllt sin laggrundande betalnings- eller försäkringsskyldighet
- en aktör enligt lagen om ansvar i spårtrafik sådana uppgifter som är nödvändiga för utövande av pensionsanstaltens regressrätt
- Patientförsäkringscentralen sådana uppgifter som är nödvändiga för utövande av pensionsanstaltens regressrätt.
Sådana misstankar som beskrivs ovan kommer fram bland annat i samband med övervakningen av försäkringstagande. Det finns ingen skyldighet att lämna ut uppgifter, utan uppgiftslämnaren överväger det från fall till.
Mottagande av uppgifter i form av massinformation
Pensionsskyddscentralen har rätt att få massinformation om arbetsgivare och företagare från Skatteförvaltningen för övervakningen av arbetspensionsförsäkringen.
Utlämning av uppgifter per e-post
Lagen om informationshantering inom den offentliga förvaltningen (906/2019) trädde i kraft 1.1.2020. Lagens syfte är bland annat att säkerställa en informationssäker behandling av myndigheternas informationsmaterial så att offentlighetsprincipen förverkligas. Lagen tillämpas till vissa delar också på arbetspensionssektorns verksamhet.
I lagen bestäms också om informationsöverföring i datanät. Om en myndighet överför sekretessbelagd information i det allmänna datanätet ska informationen överföras i ett krypterat eller på annat sätt skyddat format. Överföringen ska ordnas så att mottagaren verifieras eller identifieras på ett tillräckligt informationssäkert sätt, innan mottagaren kommer åt att behandla den överförda sekretessbelagda informationen.
I arbetspensionsbranschens verksamhetsprocess, i vilken sekretessbelagd information förmedlas per e-post mellan arbetspensionsbranschens aktörer, är användning av parternas vedertagna, skyddade e-postförbindelser ett tillräckligt informationssäkert sätt.
Mottagaradresserna är vanligtvis begränsade endast för behandling av vissa specifika ärenden. Som tillräckligt informationssäkert identifieringssätt betraktas att avsändaren och mottagaren loggar in i sin organisations datasystem informationssäkert.
Uppgifternas avgiftsfrihet
Huvudregeln är att man har rätt att få uppgifterna avgiftsfritt. Om uppgifterna behövs i en viss form och det förorsakar den som lämnar ut uppgifterna betydande tilläggskostnader, ska kostnaderna ersättas.
Pensionsskyddscentralen har enligt lagen om Pensionsskyddscentralen rätt att ta ut verksamhetsbaserade serviceavgifter för tjänster som den producerar.
Administrativt bistånd från myndigheter och institutioner i EU- och EES-stater är i regel avgiftsfritt.