• Ansökan om pension
  • Försäkring

Ansökan om pension

Den som ansöker om pension är vanligtvis myndig. Hen handlar helt självständigt i sitt eget pensionsärende. Ansökan om pension kan göras på en annans vägnar av den som med stöd av lag eller på annan grund har rätt att föra talan i huvudmannens pensionsärende.

När intressebevakare har förordnats

Om sökanden har blivit förordnad en intressebevakare, men hens handlingsbehörighet inte har begränsats, kan antingen huvudmannen själv eller intressebevakaren göra ansökan och underteckna den.

Om sökandens behörighet att handla i ekonomiska ärenden (t.ex. pensionsärenden) har begränsats, får endast intressebevakaren göra och underteckna pensionsansökan.

En omyndig person ansöker om pension

Omyndiga som fyllt 18 år

Det är i regel intressebevakaren som ansöker om pension för en omyndigförklarad i myndig ålder, eftersom pensionen i sådana fall i allmänhet inte helt och hållet baserar sig på lön som tjänats in under omyndigheten.

Omyndiga 15–17-åringar

Familjepension i form av barnpension söks vanligen av den omyndiges intressebevakare (vårdnadshavaren). En omyndig person i åldern 15–17 år kan emellertid också själv upprätta och underteckna en ansökan om barnpension.

För utbetalning av pension krävs dock samtycke av vårdnadshavaren eller någon annan intressebevakare.

Omyndiga under 15 år

Den som inte fyllt 15 år kan inte själv ansöka om pension, utan ansökan ska göras och undertecknas av vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare.

Om en minderårigs pensionsansökan har undertecknats av föräldrarna, kan pensionsanstalten i princip utgå från att ingen annan intressebevakare förordnats. Av registret över förmynderskapsärenden framgår om den minderårige blivit förordnat någon annan intressebevakare.

Fullmäktig

Om sökanden har gett någon annan fullmakt att sköta sina pensionsärenden kan fullmäktigen upprätta pensionsansökan och underteckna den.

En nära anhörig eller någon annan

En nära anhörig eller någon annan som har haft hand om en arbetstagare kan ansöka om pension på arbetstagarens vägnar, om denne på grund av ålder, skada, sjukdom eller av någon annan orsak är oförmögen att själv ansöka om pension och inte har en intressebevakare.

En nära anhörig eller annan person kan i en sådan situation upprätta och underteckna pensionsansökan utan att behöva förete fullmakt. För att någon annan ska kunna föra sökandens talan förutsätts dock att

  • personen är godkänd av pensionsanstalten
  • pensionsanstalten bedömer att det finns tillräckliga bevis på sökandens sjukdom eller andra giltiga orsaker.

Familjepension i form av barnpension

En nära anhörig eller någon annan som har haft hand om ett barn kan inte ansöka om familjepension i form av barnpension på barnets vägnar, utan ansökan ska undertecknas av en vårdnadshavare, intressebevakare eller någon annan laglig företrädare för barnet. Vid behov ska barnets nära anhöriga vidta åtgärder för att få ett intressebevakarförordnande.

Mera

Ett barn kan t.ex. bo stadigvarande hos sina mor- eller farföräldrar, fastän de inte formellt har vårdnad om barnet. Om det skulle bli aktuellt att ansöka om familjepension är det viktigt att man vidtar åtgärder för att få en intressebevakare förordnad. Om det är klarlagt att barnet har rätt till familjepension kan pensionsanstalten emellertid på ansökan av mor- eller farföräldrarna bevilja pension genom ett interimistiskt beslut, tills intressebevakningsfrågan är avgjor

Socialnämnden

Socialnämnden eller kommunens socialvårdsorgan kan på barnets vägnar upprätta och underteckna en ansökan om familjepension, om barnet har omhändertagits av socialnämnden.  (förvaltningslagen 14 §)

Om socialnämnden eller socialvårdsorganet har ansökt om familjepension på barnets vägnar och vårdnadshavaren fortfarande har giltig vårdnad om barnet sänds pensionsbeslutet för kännedom också till vårdnadshavaren.

Person med intressebevakningsfullmakt

Om en person har utfärdat en intressebevakningsfullmakt och fullmakten har blivit fastställtd kan fullmäktigen upprätta och underteckna pensionsansökan på fullmaktsgivarens vägnar.

Om fullmäktigen har undertecknat pensionsansökan ska pensionsanstalten begära en kopia av intressebevakningsfullmakten och dess fastställelse att bifoga ansökan.

För att fullmäktigen ska kunna föra sökandens talan krävs att

  • intressebevakningsfullmakten gäller skötseln av sökandens ekonomiska angelägenheter eller
  • fullmakten för övrigt visar att fullmäktigen har rätt att föra fullmaktsgivarens talan i ärenden som gäller dennes pension.

Fullmäktigen kan inte ansöka om familjepension på fullmaktsgivarens barns vägnar i en situation där det krävs underskrift av vårdnadshavaren vid ansökan om pension. Fullmakten berättigar fullmäktigen att sköta fullmaktsgivarens egna ärenden. Däremot ger fullmakten inte rätt att agera ”vårdnadshavare” i stället för fullmaktsgivaren.

Behandlingen av pensionansökan

Pensionsansökan inleds

Huvudregeln är att pension söks skriftligen. Pensionsansökan inleds den dag då den inlämnats till ett ställe som tar emot pensionsansökningar, även om pensionsansökan saknar behörig underskrift. Pensionen söks från en pensionsanstalt med en ansökan som innehåller information kontrollerad av Pensionsskyddscentralen som behövs för att saken ska kunna avgöras. Till sin ansökan ska pensionssökanden foga den utredning som behövs för avgörande av rätten till arbetslivspension.

Arbetspensionslagstiftningen förutsätter inte uttryckligen att en pensionsansökan undertecknas. Enligt lagen behöver en handling som har kommit in till en myndighet inte heller kompletteras med en underskrift, om handlingen innehåller uppgifter om avsändaren och det inte finns anledning att betvivla handlingens autenticitet och integritet.

Allmän tolkningspraxis har dock varit att pensionssökanden eller dennes representant ska underteckna ansökningsblanketten. Det kan behövas för att pensionsanstalten ska få betalningsskydd. Således har pensionsanstalten rätt att kräva att en pensionsansökan undertecknas.

Klarläggande av vem som har rätt att föra talan

Det är viktigt att på ett så tidigt stadium som möjligt klarlägga vem som har rätt att föra pensionssökandens talan.

På ansökningsblanketterna tillfrågas pensionssökanden

  • om en intressebevakare förordnats för sökanden. Om det av pensionsansökan eller på annat sätt framgår att sökanden har blivit förordnad en intressebevakare ska en kopia av intressebevakningsförordnandet bifogas pensionsansökan.
  • om sökanden har utfärdat en intressebevakningsfullmakt. I så fall ombeds sökanden att till pensionsansökan bifoga kopia av fullmakten och fastställelsen av den.

Av ett intressebevakningsförordnande framgår bl.a. om huvudmannens handlingsbehörighet eventuellt har begränsats och i så fall på vilket sätt.

Av en intressebevakningsfullmakt framgår vad fullmakten gäller, t.ex. de rättshandlingar som fullmäktigen är behörig att företa.

Mera

Mera

Om sökanden inte själv i ansökan har lämnat uppgifter om intressebevakningen behöver pensionsanstalten inte särskilt för varje handläggning kontrollera personens rättsliga handlingsförmåga. Bara när det finns skäl att anta att en person inte har rätt att själv sköta sina angelägenheter eller inte förmår sköta dem, ska handläggaren ur registret över förmynderskapsärenden kontrollera om sökanden blivit förordnad en intressebevakare.

Skäl som påkallar kontroll kan vara t.ex. uppgifter i pensionsansökan, personens höga ålder eller uppgifter om sökandens hälsotillstånd.

Försäkring

I försäkringsärenden tillämpas allmänna principer om förande av talan och hörande av parter.

ArPL-försäkring

Arbetspensionsförsäkring enligt ArPL för en arbetstagare kan i företagets namn sökas av en person,

  • som är omyndigförklarad
  • som har begränsad handlingsbehörighet eller
  • som har blivit förordnad en intressebevakare.

När man då ska avgöra vem som har rätt att handla i företagets namn iakttar man de bolagsrättsliga bestämmelserna för företagets bolagsform.

Enligt huvudregeln har en omyndig person inte rätt att teckna bolagets namn. Dessutom måste man utreda om ens intressebevakaren har denna rätt. Om en persons handlingsbehörighet har begränsats, kan även denna omständighet hindra honom från att handla i bolagets namn.

FöPL- och LFöPL-försäkring

Ärenden som gäller arbetspensionsförsäkring enligt FöPL och LFöPL är bl.a.

  • tecknande av försäkring (obligatorisk resp. frivillig)
  • minskning eller höjning av arbetsinkomst samt
  • avslutande av försäkringen.

I arbetspensionsförsäkringsärenden enligt FöPL och LFöPL tillämpas allmänna principer om förande av talan och hörande av parter.

Utredning av anställningsförhållande och Pensionsskyddscentralens tillämpningsavgörande

Vid anställningsutredningar tillämpas allmänna principer om förande av talan och hörande av parter. På samma sätt går man till väga i ärenden som gäller begäran om Pensionsskyddscentralens tillämpningsavgörande om enligt vilken arbetspensionslag en persons förvärvsarbete ska försäkras.

Även vid begäran om utredning beträffande arbetspensionsutdraget tillämpas allmänna principer om förande av talan och hörande av parter.