YEL:ssä tarkoitettuna yrittäjänä pidetään henkilöä, joka harjoittaa yrittäjätoimintaa ammatinharjoittajana tai siten, että hänellä on yksityinen toiminimi.
Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus, jos hänen yrittäjänä työskentelyssään täyttyvät YEL:n vakuuttamista koskevat edellytykset.
Yrittäjätoiminnassa mukana työskentelevän perheenjäsenen vakuuttaminen
Yrittäjänä pidetään myös yrittäjätoiminnassa mukana palkatta työskentelevää
- puolisoa ja
- samassa taloudessa asuvaa yrittäjän tai puolison lasta.
Yrittäjätoiminnassa mukana palkatta työskentelevä perheenjäsen vakuutetaan YEL:n mukaan
Yrittäjätoiminnassa palkatta työskenteleville perheenjäsenille on otettava YEL-vakuutus, mikäli YEL:n muutkin vakuuttamista koskevat edellytykset täyttyvät.
Perheen katsotaan näissä tilanteissa työskentelevän yhteiseen lukuun eikä minkään yhtiön lukuun.
Yksityinen ammatinharjoittaja tai toiminimenhaltija ei voi maksaa verotuksessa vähennyskelpoista palkkaa
- itselleen eikä
- aviopuolisolleen taikka
- avopuolisolleen, jonka kanssa yrittäjällä on yhteinen lapsi.
Yrittäjätoiminnassa mukana työskentelevä ja palkkaa saava avopuoliso vakuutetaan YEL:n mukaan
Työeläketurvan toimeenpanossa sekä perheenjäsenen ja puolison määrittelyssä avopuolisoilta ei edellytetä yhteistä lasta. Myös avopuolisoiden, joilla ei ole yhteistä lasta, katsotaan työskentelevän perheen yhteiseen lukuun. Yhdenmukaisuuden vuoksi tällainen yrittäjätoiminnassa mukana työskentelevä avopuoliso vakuutetaan YEL:n mukaan, vaikka hänelle maksettaisiin palkkaa.
Jos yksityisellä ammatinharjoittajalla tai toiminimenhaltijalla ja hänen avopuolisollaan ei ole yhteistä lasta, voi yrittäjä maksaa yrittäjätoiminnassa mukana työskentelevälle avopuolisolleen verotuksessa vähennyskelpoista palkkaa.
Avopuolison määrittely työeläkelainsäädännössä
Työeläkelainsäädännössä puolisona pidetään avopuolisoa, vaikka avopuolisoilla ei olisi yhteistä lasta, jos avopuolisot asuvat yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa. Avopuolisoina pidetään myös samaa sukupuolta olevia henkilöitä. Perheenjäsenen käsite on tältä osin yhtenäinen osakeyhtiössä työskentelevän yrittäjän perheenjäsenen käsitteen kanssa.
Esimerkki: Yhteiseen lukuun työskentely
Toni työskentelee personal trainer -yrittäjänä ja hänellä on toiminimi. Tonin vaimo työskentelee yrityksessä Tonin apuna toimistotöissä. Molempien on otettava YEL-vakuutus, jos yrittäjätoiminta jatkuu vähintään neljä kuukautta ja heidän työpanoksensa ovat niin merkittäviä, että YEL:ssä säädetty työtulon alaraja ylittyy.
Esimerkki: Avoparin työskentely perheen yhteiseen lukuun
Ollilla on toiminimi ja hänen samassa taloudessa asuva avopuolisonsa avustaa Ollia tämän yritystoiminnassa. Ollilla ja hänen avopuolisollaan ei ole yhteistä lasta. Olli maksaa avopuolisolleen työskentelystä palkkaa. Olli ja hänen avopuolisonsa vakuutetaan YEL:n mukaan, jos YEL:n piiriin kuulumisen edellytykset muutoin täyttyvät.
Yrittäjätoiminnassa mukaan työskentelevä ja palkkaa saava lapsi vakuutetaan TyEL:n mukaan
Jos lapsi saa perheen yrittäjätoiminnassa mukana työskentelystään palkkaa, hänet vakuutetaan TyEL:n mukaan.
Jakamattoman kuolinpesän osakkaan vakuuttaminen
Toiminimen haltijan tai elinkeinonharjoittajan jakamattoman kuolinpesän osakas vakuutetaan TyEL:n mukaan, jos
- osakas työskentelee jakamattomaan kuolinpesään liittyvässä yrittäjätoiminnassa ja
- osakas saa työskentelystään palkkaa.
Kuolinpesän osakkaiden kuuluminen TyEL:n soveltamisalaan arvioidaan kuolinpäivää seuraavasta päivästä lukien.
Jos kuolinpesän osakas on jo ennestään samasta yrittäjätoiminnasta YEL-vakuutettu, jatkuu hänen YEL-vakuutuksensa, eikä häntä vakuuteta TyEL:n mukaan.
Ennen perintökaaren muutosta 1.11.2004 kuolinpesän osakas oli selvemmin vastuussa kuolinpesän veloista ja hänet vakuutettiin sen vuoksi YEL:n mukaan.
Jos tällaisella kuolinpesän osakkaalla on edelleen YEL-vakuutus, vakuuttamista ei korjata takautuvasti, ellei asianomainen sitä vaadi. Jos vakuuttaminen korjataan takautuvasti, se voidaan tehdä enintään kulumassa olevalle ja sitä edeltävälle kolmelle vuodelle.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Vakuuttamisvelvollisena yrittäjänä pidetään YEL:n mukaan:
- avoimen yhtiön yhtiömiestä ja
- kommandiittiyhtiön vastuunalaista yhtiömiestä, jotka
- ovat henkilökohtaisessa vastuussa yhtiön velvoitteista ja sitoumuksista.
Yhtiömiehen perheenjäsenen vakuuttaminen
Avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä työskentelevää yhtiömiehen perheenjäsentä ei pidetä YEL:n mukaisena yrittäjänä, ellei hän itse ole avoimen yhtiön yhtiömies tai kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies.
Jos perheenjäsenelle maksetaan palkkaa, hänet vakuutetaan TyEL:n mukaisesti. Jos perheenjäsen työskentelee palkatta tai nostaa vain pääomatuloa, hän jää työeläketurvan ulkopuolelle.
Äänettömän yhtiömiehen vakuuttamien
Kommandiittiyhtiön äänetöntä yhtiömiestä ei pidetä YEL:n mukaisena yrittäjänä. Jos kommandiittiyhtiön äänettömälle yhtiömiehelle maksetaan palkkaa, hänet vakuutetaan TyEL:n mukaisesti. Palkatta työskentelevä tai vain pääomatuloa nostava äänetön yhtiömies jää työeläketurvan ulkopuolelle.
Vastuunalaisen yhtiömiehen jakamattoman kuolinpesän osakkaan vakuuttaminen
Kommandiittiyhtiön vastuunalaisen yhtiömiehen tai avoimen yhtiön yhtiömiehen jakamattoman kuolinpesän osakas vakuutetaan TyEL:n mukaan, jos:
- osakas työskentelee yritystoiminnassa ja
- osakas saa työskentelystään palkkaa.
Jos kuolinpesän osakas on jo ennestään YEL-vakuutettu samasta yrittäjätoiminnasta, jatkuu hänen YEL-vakuutuksensa, eikä häntä vakuuteta TyEL:n mukaan.
Ennen perintökaaren muutosta 1.11.2004 kuolinpesän osakas oli selvemmin vastuussa kuolinpesän veloista ja hänet vakuutettiin sen vuoksi YEL:n mukaan.
Jos tällaisella kuolinpesän osakkaalla on edelleen YEL-vakuutus, vakuuttamista ei korjata takautuvasti, ellei asianomainen sitä vaadi. Jos vakuuttaminen korjataan takautuvasti, se voidaan tehdä enintään kulumassa olevalle ja sitä edeltävälle kolmelle vuodelle.
Vakuuttamisvelvollisuus välillisen määräämisvallan kautta
YEL:n mukainen vakuuttamisvelvollisuus voi tulla myös välillisen määräämisvallan kautta.
YEL:n mukaan yrittäjäksi katsotaan myös henkilö, jonka yksin tai yhdessä perheenjäsenensä kanssa yli puoliksi omistama tai vastaavan määräämisvallan omaava yhteisö tai yhtymä on vastuunalaisena yhtiömiehenä kommandiittiyhtiössä tai yhtiömiehenä avoimessa yhtiössä, jossa henkilö työskentelee.
Välillinen määräämisvalta voi toteutua myös muun kuin osakeyhtiön kautta.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeeseen on lisätty kohta, jossa kerrotaan osakeyhtiön perheenjäsenen YEL:n mukaisesta vakuuttamisesta. Lisäksi ohjeeseen on lisätty tarkentaviin tietoihin, että osakassopimukseen perustuva määräämisvalta otetaan huomioon arvioitaessa sitä, ylittyykö YEL:ssa asetettu (30 % / 50 %) omistusosuusvaatimus.
Osakeyhtiön osakkaan vakuuttamisvelvollisuus
YEL:n mukaan vakuuttamisvelvollisena yrittäjänä pidetään osakeyhtiön osakasta, joka
- työskentelee yrityksessä johtavassa asemassa ja
- omistaa yksin yli 30 prosenttia osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai
- omistaa yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä.
Viimeksi mainitussa tilanteessa yrityksessä johtavassa asemassa työskentelevän henkilön tulee lisäksi itse omistaa vähintään yksi työskentely-yhtiön osake.
Osakeomistuksen edellytys voi toteutua myös välillisen, toisten yhteisöjen ja yhtymien kautta tapahtuvan omistuksen perusteella. Osakeyhtiön välillisen omistuksen kautta määräytyvästä vakuuttamisesta on kerrottu tarkemmin ohjeessa Osakeyhtiön välillinen omistus ja vakuuttaminen.
Milloin henkilö on johtavassa asemassa
Johtavassa asemassa olevana pidetään esimerkiksi:
• toimitusjohtajaa
• hallituksen jäsentä
• hallinto- tai toimialajohtajaa
• henkilöä, jolla on asemansa perusteella nimenkirjoitusoikeus
• henkilöä, joka omistaa kaikki yhtiön osakkeet tai käyttää vastaavaa tosiasiallista määräämisvaltaa yrityksessä.
Yrityksessä työskentelevää henkilöä, joka tosiasiallisesti määrää yhtiön toiminnasta, pidetään johtavassa asemassa olevana, vaikka hänellä ei muodollisesti ole johtavaa asemaa yrityksessä.
Hallituksen varajäsen ei yleensä ole johtavassa asemassa
Hallituksen varajäsenen ei pelkän asemansa perusteella ole osakeyhtiössä johtavassa asemassa. Yhtiössä työskentelevä hallituksen varajäsen kuuluu pääsääntöisesti TyEL:n soveltamisalaan. Tästä voidaan poiketa, jos hallituksen varajäsen toimii yli vuoden ajan hallituksen varsinaisen jäsenen tilalla tai jos hänellä muutoin on johtava asema yhtiössä.
Pienen perheyrityksen omistaja on yleensä johtavassa asemassa
Pienessä perheyrityksessä työskentelevä omistajaperheenjäsen on yleensä muodollisesta asemasta riippumatta yrityksessä johtavassa asemassa. Tällainen omistajaperheenjäsen vakuutetaan YEL:n mukaan kuitenkin lähinnä vain sellaisessa tilanteessa, jossa yrityksessä ei perheenjäsenten lisäksi ole palkattua, työsuhteessa työskentelevää henkilökuntaa. Yleensä tällöin on kysymys puolison yritystoimintaan osallistumisesta.
Omistusosuusvaatimus 30 / 50 prosenttia
Henkilön on vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, kun hän omistaa yhtiön osakkeista tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä
- yksin yli 30 prosenttia tai
- yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia ja hän omistaa itse vähintään yhden osakkeen.
Omistusosuutta laskettaessa riittää, että henkilö omistaa yli 30 prosenttia joko osakkeista tai niiden tuottamasta äänimäärästä. Vaikka henkilö siis omistaisi alle 30 prosenttia yrityksen osakkeista, mutta hänen omistamiensa osakkeiden tuottama äänimäärä on enemmän kuin 30 prosenttia yhtiön kaikkien osakkeiden äänimäärästä, on hänen otettava YEL-vakuutus itselleen.
Osakassopimukseen perustuva määräämisvalta otetaan huomioon arvioitaessa sitä, ylittyykö laissa asetettu 30 prosentin raja (tietyissä tilanteissa 50 prosenttia), ellei osakassopimukseen perustuvat määräämisvalta ole aivan lyhytaikainen. Määräämisvallan siirron pitää olla myös kaikki asiat kattava eikä vain tiettyjä nimettyjä asioita koskeva.
Osakkaan perheenjäsen
Perheenjäsenellä tarkoitetaan YEL:n mukaan osakeyhtiössä tai muussa yhteisössä johtavassa asemassa työskentelevän henkilön
- aviopuolisoa,
- rekisteröidyn parisuhteen osapuolta,
- avopuolisoa, jos avopuolisot (myös samaa sukupuolta olevat henkilöt) asuvat yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa,
- henkilöä, joka on osakeyhtiössä tai muussa yhteisössä johtavassa asemassa työskentelevälle henkilölle sukua suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa ja asuu henkilön kanssa samassa taloudessa
- eri ositteessa asuvaa aviopuolisoa
- ottolapsia ja ottovanhempia.
Esimerkki: Perheenjäsenten vakuuttaminen
Villellä ja Kallella on rekisteröity parisuhde ja he työskentelevät elintarvikekauppaa pyörittävässä osakeyhtiössä. Ville on toimitusjohtaja ja omistaa yhtiön osakkeista 5 prosenttia. Kalle on hallituksen puheenjohtaja ja omistaa yhtiön osakkeista 75 prosenttia. Loput osakkeista omistaa ulkopuolinen taho. Sekä Villen että Kallen on otettava YEL-vakuutus, koska he omistavat osakeyhtiön osakkeista yhdessä yli puolet.
Osakkaan perheenjäsen YEL:n mukainen vakuuttaminen edellyttää myös perheenjäseneltä osakkeen omistusta ja johtavaa asemaa osakeyhtiössä
Osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevän osakkaan kanssa samassa yhtiössä työskentelevä perheenjäsen voi olla YEL-vakuuttamisvelvollinen vain, jos perheenjäsen omistaa myös itse vähintään yhden työskentely-yhtiön osakkeen.
Osakeomistuksen edellytys voi toteutua myös välillisen, toisten yhteisöjen ja yhtymien kautta tapahtuvan omistuksen perusteella.
Lisäksi perheenjäsen vakuuttaminen YEL:n mukaan edellyttää, että hän työskentelee osakeyhtiössä johtavassa asemassa.
Esimerkki: Perheenjäsen vakuuttaminen
Aila omistaa B Oy:n osakkeista 100 prosenttia, hänen puolisonsa Tuure työskentelee samassa B Oy:ssä johtavassa asemassa, mutta ei omista yhtään B Oy:n osaketta. Tuure ei voi kuulua YEL:n piiriin pelkästään Ailan osakeomistuksen perusteella.
Jos Tuure omistasi yhden B Oy:n osakkeen, voisi hän olla YEL-vakuuttamisvelvollinen, jos muutkin YEL-vakuuttamista koskevat edellytykset täyttyisivät.
Sisarukset, sedät, tädit ja enot eivät ole perheenjäseniä
Sisaruksia ei pidetä YEL:ssa tarkoitettuina perheenjäseninä, vaikka sisarukset asuisivat samassa taloudessa ja harjoittaisivat yhdessä yrittäjätoimintaa.
Myöskään sedät, enot ja tädit taikka kaukaisemmat sukulaiset eivät ole perheenjäseniä, vaikka he asuisivat tarkasteltavan henkilön kanssa samassa taloudessa.
Yhtiön hallussa olevia osakkeita ei oteta mukaan omistusosuutta laskettaessa
Yhtiöllä itsellään hallussa olevia omia osakkeita tai niiden tuottamaa äänimäärää ei lasketa mukaan kun ratkaistaan osakkaan tosiasiallista omistusosuutta tai äänivaltaa kyseisessä yhtiössä.
Sen sijaan samaan konserniin kuuluvan muun yhtiön hallussa olevat osakkeet otetaan huomioon osakkaan omistusoikeutta laskettaessa.
Esimerkki: Yhtiöllä itsellään hallussa olevat osakkeet YEL-vakuuttamisvelvollisuutta ratkaistaessa
Johtavassa asemassa oleva A omistaa 20 prosenttia osakeyhtiön osakepääomasta ja niiden tuottamista äänistä. Yhtiöllä on itsellään hallussa 50 prosenttia sen omista osakkeista. Koska yhtiön hallussa olevia osakkeita ei lasketa mukaan, on A:n omistusosuus yhtiön ulkopuolella olevasta osakepääomasta enemmän kuin 30 prosenttia ja hän kuuluu YEL:n piiriin.
Sen sijaan, jos 50 prosenttia yhtiön osakkeista on samaan konserniin kuuluvan muun yhtiön halussa, A kuulusi vakuutta TyEL:n mukaan.
Osakeyhtiössä voi olla ns. etuosakkeita/osakesarjoja, jotka tuottavat äänioikeuden vain tietyissä asioissa. YEL:iä sovellettaessa lähtökohtana on, että kaikki osakkeet sisältävän yhtäläiset oikeudet, ellei yrittäjä esitä muuta.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeen kohdan 1, Tarkemmat tiedot esimerkkiin on 21.3.2022 lisätty kuvan selostusteksti.
Henkilön omistusosuuksia laskettaessa otetaan huomioon myös välillinen, toisten yhteisöjen ja yhtymien kautta tapahtuva omistus.
Yhteisöllä tarkoitetaan yritystä kuten osakeyhtiötä ja osuuskuntaa. Yhtymällä taas tarkoitetaan esimerkiksi avointa yhtiötä ja kommandiittiyhtiötä. Käsitteet ovat samat verotuksessa.
Välillinen omistus voi siis muodostua osakeyhtiöiden lisäksi myös avointen yhtiöiden, kommandiittiyhtiöiden, osuuskuntien tai niitä vastaavien ulkomaalaisten yhteisöjen ja yhtymien kautta.
Tällaisen väliyhtiön kautta tapahtuva omistuksen huomioon ottaminen edellyttää, että osakeyhtiössä tai muussa yhteisössä johtavassa asemassa työskentelevä henkilö
- omistaa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa väliyhtiöstä yli puolet tai heillä on tätä vastaava määräämisvalta väliyhtiössä
- omistaa itse vähintään yhden väliyhtiön osakkeen tai sitä vastaavan määräämisvallan, mutta tällöin ei vaadita, että hänen olisi lisäksi omistettava yksi osake yrityksestä, jossa hän työskentelee johtavassa asemassa.
Yrittäjän välillinen omistus työskentely-yhtiöstä yksin yli 30 prosenttia
Henkilö kuuluu YEL:n piiriin, kun hänellä on yksin yli 50 prosentin omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta väliyhtiössä ja kyseinen väliyhtiö omistaa yli 30 prosenttia siitä yrityksestä, jossa henkilö työskentelee johtavassa asemassa.
Kalle omistaa 20 A Oy:n osaketta yhtiön 50 osakkeesta. Timo omistaa myös 20 A Oy:n osaketta. Loput 10 osaketta A Oy omistaa itse. Henkilön omistusosuuksia osakeyhtiöstä laskettaessa yhtiön itsensä omistamia osakkeita ei oteta huomioon. Näin ollen Kalle ja Timo omistavat molemmat 50 % muista kuin A Oy:n itsenä omistuksessa olevista osakkeista. Jos Timo ja Kalle työskentelevät A Oy:ssä johtavassa asemassa, kuuluvat molemmat YEL:n piiriin.
A Oy omistaa B Oy:n koko osakekannan (100 osaketta). Jos Kalle ja Timo työskentelevät B Oy:ssä johtavassa asemassa, kuuluvat molemmat TyEL:n piiriin, koska kumpikaan ei yksin omista väliyhtiö A Oy:n osakkeista yli 50 prosenttia eikä kummallakaan olen sitä vastaavaa määräämisvaltaa A Oy:ssä.
A Oy omistaa 20 C Oy:n osaketta yhtiön 50 osakkeesta. Loput 30 osaketta omistaa C Oy itse. Eli A Oy:n omistus muista kuin C Oy:n itsensä omistuksessa olevista osakkeista on yli 50 %. Jos Kalle ja Timo työskentelevät johtavassa asemassa C Oy:ssä, kuuluvat molemmat TyEL:n piiriin, koska kumpikaan ei yksin omista väliyhtiö A Oy:n osakkeista yli 50 prosenttia eikä kummallakaan ole sitä vastaavaa määräämisvaltaa A Oy:ssä.
Yrittäjän välillinen omistus työskentely-yhtiöstä yhdessä perheenjäsenten kanssa yli 50 prosenttia
Henkilö kuuluu YEL:n piiriin, kun hänellä on yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosentin omistusosuus tai vastaava määräämisvalta väliyhtiössä ja kyseinen väliyhtiö omistaa yli 50 prosenttia siitä yrityksestä, jossa henkilö työskentelee johtavassa asemassa.
Esimerkki: Välillinen omistus työskentely-yhtiöstä yhdessä perheenjäsenen kanssa yli 50 prosenttia
Antin ja hänen vaimonsa yhteinen omistus väliyhtiöstä A Oy ylittää 50 % ja väliyhtiö A Oy omistaa Antin työskentely-yhtiö B Oy:n osakkeista yli 50 %. Antin on vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli YEL:n muutkin edellytykset täyttyvät.
Välillisen yhtiön ja työskentely-yhtiön omistusosuudet lasketaan yhteen
Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus myös silloin, kun hänen omistusosuutensa työskentely-yhtiöstä, mukaan lukien omistusosuus väliyhtiön kautta, on yhteensä yli 30 prosenttia. Tällöin yrittäjän omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta väliyhtiöstä on oltava aina kuitenkin yli 50 prosenttia.
Esimerkki: Väliyhtiön ja työskentely-yhtiön omistusosuuksien yhteenlaskeminen
Antti työskentelee A Oy:ssä johtavassa asemassa. A Oy:n omistus jakautuu siten, että Antti omistaa yhtiöstä suoraa 20 %, B Oy 20 % ja C Oy 60 %. Antti omistaa B Oy:stä yli 50 % eli hänellä on kyseisessä väliyhtiössä määräämisvalta. Antti ei omista C Oy:n osakkeita.
Koska Antti omistaa väliyhtiö B Oy:stä yli 50 %, otetaan se omistusosuuksien laskennassa huomioon. Kun väliyhtiö B Oy:n 20 %:n omistusosuus ja Antin suora 20 %:n omistusosuus työskentely-yhtiö A Oy:stä on yhteensä yli 30 %, Antin on vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli muutkin YEL:n edellytykset täyttyvät.
Yrittäjän on otettava itselleen YEL-vakuutus myös silloin, kun hänen ja hänen perheenjäsentensä omistusosuus työskentely-yhtiöstä, mukaan lukien omistusosuus väliyhtiön tai väliyhtiöiden kautta, on yhteensä yli 50 prosenttia. Yrittäjän ja hänen perheenjäsentensä yhteinen omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta väliyhtiöstä on oltava myös aina yli 50 prosenttia.
Esimerkki: Väliyhtiön ja työskentely-yhtiön omistusosuuksien yhteenlaskeminen, kun väliyhtiön omistajana myös perheenjäsen
Antti ei omista yksin tai yhdessä vaimonsa kanssa väliyhtiöiden B Oy ja C Oy osakkeita vaan Antin vaimo omistaa yksin väliyhtiöt kokonaan.
Jos Antille maksetaan A Oy:ssä työskentelystä palkkaa, hänet vakuutetaan TyEL:n mukaan, koska Antti ei omista väliyhtiöistä (B Oy ja C Oy) mitään. Huom! Näin vaikka Antti ja hänen vaimonsa käytännössä omistavat yhdessä kokonaan A Oy:n osakekannan.
YEL:n välillistä omistusta koskevan säännöksen sanamuodon mukaan sen henkilön, jonka työskentelyn vakuuttamista arvioidaan, tulee olla omistajana myös väliyhtiössä. Edellytyksenä on, että henkilö omistaa itse vähintään yhden väliyhtiön osakkeen.
Useamman väliyhtiön omistusosuudet lasketaan yhteen
YEL:ssä tarkoitettu välillinen omistus voi toteutua useamman väliyhtiön kautta. Yrittäjän omistusosuutta työskentely-yhtiöstä laskettaessa väliyhtiöiden omistusosuudet lasketaan yhteen edellyttäen, että yrittäjällä on yli 50 prosentin omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta kaikissa väliyhtiöissä.
Esimerkki: Omistus työskentely-yhtiöstä usean väliyhtiön kautta
Liisa työskentelee A Oy:ssä johtavassa asemassa. A Oy:n omistavat B Oy (10 %), C Oy (10 %) D Oy (10 %), E Oy (10 %) ja F Oy (60 %). Liisa omistaa B -, C -, D – ja E Oy:stä kustakin 10 %. Liisa ei ole omistajana F Oy:ssä.
Koska Liisan omistusosuus A Oy:stä väliyhtiöiden kautta on yli 30 %, on Liisan vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli YEL:n muut edellytykset täyttyvät.
Välillinen omistus voi toteuta usean yhtiön peräkkäisen omistuksen kautta
YEL:ssä tarkoitettu välillinen omistus voi toteutua useamman peräkkäisen yhtiön omistuksen kautta. Näissä niin sanotuissa ketjutustilanteissakin yrittäjän omistusosuutta työskentely-yhtiöstä laskettaessa edellytetään, että yrittäjällä on yli 50 prosentin omistusosuus tai sitä vastaava määräämisvalta kaikissa peräkkäin olevissa väliyhtiöissä.
Antilla on määräämisvalta (yli 50 % osakkeista) B Oy:ssä, jonka omistus A Oy:stä ylittää 30%. Antin työskentelyyn A Oy:ssä sovelletaan YEL:a, mikäli YEL:n muutkin edellytykset täyttyvät.
Koska Antilla ei ole yli 50 %:n omistusosuutta tai määräämisvaltaa A Oy:ssä (tässä nyt väliyhtiö), Antin työskentelyyn C Oy:ssä ja D Oy:ssä ei sovelleta YEL:a.
Yhtymien välillinen omistusosuus otetaan huomioon omistusosuutta laskettaessa
YEL:n mukaista omistusosuutta väliyhtiötilanteessa laskettaessa otetaan huomioon myös yhtymien eli kommandiittiyhtiön ja avoimen yhtiön kautta tapahtuva omistaminen.
Kommandiittiyhtiössä yksi vastuunalainen yhtiömies
Jos kommandiittiyhtiössä on vain yksi vastuunalainen yhtiömies, on hänellä yhtiössä yksin määräämisvalta. Tällöin YEL:n omistusosuutta laskettaessa kommandiittiyhtiön välillinen omistusosuus on yleensä helposti määriteltävissä.
Kommandiittiyhtiössä on useita vastuunalaisia yhtiömiehiä
Jos kommandiittiyhtiössä on kaksi tai useampia vastuunalaisia yhtiömiehiä, on jokaisella heistä yksin oikeus käyttää täysimääräisesti määräämisvaltaa kommandiittiyhtiössä, ellei toisin ole sovittu. Näin ollen YEL:n omistusosuutta laskettaessa jokaisen kommandiittiyhtiön vastuunalaisen yhtiönmiehen välillinen omistusosuus ja määräämisvalta otetaan huomioon täysimääräisenä, ellei asiassa ole muuta esitetty.
Lähtökohta siis on, että eläkelaitos ei erikseen selvitä vastuunalaisen yhtiömiehen mahdollista muunlaista oikeuksien ja velvollisuuksien jakaantumista kommandiittiyhtiössä.
Esimerkki: Kommandiittiyhtiö väliyhtiönä
YEL:n mukaista välillistä omistusosuutta laskettaessa (esimerkin henkilöillä) Martilla ja Liisalla katsotaan molemmilla erikseen olevan oikeus käyttää Ky:ssä määräämisvaltaa täysimääräisesti. He molemmat omaistavat A Oy:stä välillinen Ky:n omistusosuus huomioon ottaen yli 30 %. Näin ollen Martin ja Liisan on vakuutettava itsensä YEL:n mukaan, mikäli YEL:n muutkin edellytykset täyttyvät.
Välillinen omistus ja kuolinpesän hallussa olevat osakkeet
Kuolinpesään kuuluvat osakkeet ovat lesken ja perillisten yhteishallinnossa ja osakkeiden yhteisomistus on jaotonta pesän ositukseen ja/tai jakamiseen saakka. Ennen osituksen ja/tai perinnönjaon tekemistä ei voida tietää, kuinka suuri osuus kuolinpesään kuuluvista osakkeista tulee kullekin kuolinpesän osakkaalle tai leskelle.
Näin ollen kuolinpesän osakkaiden eläkevakuutusjärjestelyä ei voida muuttaa ennen ositusta ja/tai perinnönjakoa ellei heidän omistusosuuksissaan tapahdu muutoksia muusta syystä.
Esimerkki:
Oy:ssä on työskennellyt Kalle ja hänen poikansa Ville, jotka eivät asuneet samassa taloudessa. Molemmat olivat yhtiössä johtavassa asemassa. Kalle omisti yhtiön osakekannasta 50 prosenttia ja Ville 25 prosenttia. Loput 25 prosenttia olivat Kallen toisen pojan Eeron omistuksessa. Eero ei työskennellyt yhtiössä.
Kallen kuoltua Ville jatkoi edelleen työskentelyään yhtiössä johtavassa asemassa. Ville vakuutetaan TyEL:n mukaan ainakin siihen saakka, kun Kallen kuolinpesän osakkaat eli Ville itse ja Eero tekevät perinnönjaon. Vasta silloin selviää, kenen omistukseen Kallelta perittävät osakkeet siirtyvät. Pelkästään Kallen kuolemalla ei siis ole merkitystä Villen työskentelystä tehtävään vakuuttamisratkaisuun.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Ennen 1.1.2011 voimassa olleen YEL:n mukaan osakeyhtiössä tai muussa yhteisössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas kuului YEL:n piiriin, jos osakas
- yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa omisti yli 50 prosenttia osakeyhtiön osakepääomasta tai
- osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai
- muutoin vastaavasta määräämisvallasta ja
- osakas omisti itse vähintään yhden osakkeen.
Jos omistusosuus osakkeista tai äänimäärästä oli enintään puolet, palkallinen työ vakuutettiin TyEL:n tai MEL:n mukaan.
Yrittäjän vakuuttamisvelvollisuus väliyhtiön kautta ennen vuotta 2011
Ennen vuotta 2011 voimassa olleen YEL:n mukaan johtavassa asemassa työskentelevä henkilö kuului YEL:n piiriin välillisen omistuksen perusteella, jos hän
- yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa omisti yli 50 prosenttia väliyhtiön osakepääomasta tai
- väliyhtiön osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai
- muutoin vastaavasta määräämisvallasta.
Lisäksi edellyttettiin, että myös väliyhtiön omistusosuus työskentely-yhtiön
- osakepääomasta tai
- osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai
- muutoin vastaavasta määräämisvallasta oli yli 50 prosenttia.
Osuuskunnassa tai muussa yhteisössä johtavassa asemassa työskentelevä henkilö voi olla vakuuttamisvelvollinen yrittäjä
YEL:n vakuuttamisvelvollisuus koskee osuuskunnassa ja muussa yhteisössä johtavassa asemassa työskentelevää henkilöä edellyttäen, että
- johtavassa asemassa työskentelevällä henkilöllä on yksin yli 30 prosentin tai
- yhdessä perheenjäsenensä kanssa yli 50 prosentin määräämisvalta yhteisössä.
Tällainen osuuskunnassa johtavassa asemassa työskentelevä henkilö, joka tosiasiallisesti on yrittäjäasemassa, vaikka hänellä ei ole yhteisössä määräämisvallan osalta enemmistöasemaa, voi kuulua YEL:n piirin.
1.1.2014 voimaan tulleen osuuskuntalain mukaan osuuskunnan voi perustaa yksi henkilö. Jos henkilö on osuuskunnnan ainoa jäsen, hänellä katsotaan olevan määräämisvalta osuuskunnassa. Näin ollen henkilö vakuutetaan YEL:n mukaan, jos YEL:n muutkin edellytykset täyttyvät. Ennen vuotta 2014 voimassa olleen osuuskuntalain mukaan osuuskunnan voi perustaa vähintään kolme henkilöä. Myös tällaisen osuuskunnan jäsenet voivat kuulua YEL:n piiriin, jos kaikilla kolmella henkilöllä on yhtä suuri määräämisvalta osuuskunnassa ja muut YEL:n edellytykset täytyvät. Osuuskunnan voi perustaa myös yhteisö, säätiö tai muu oikeushenkilö.
Vakuuttamisvelvollisen yrittäjän määritelmä oli suppeampi ennen vuotta 2011
Ennen vuotta 2011 voimassa olleen YEL:n mukaan vakuuttaminen edellytti yli 50 prosentin määräämisvaltaa yhteisössä. Vuoden 2011 alusta yrittäjämääritelmää laajennettiin koskemaan myös sellaista osuuskunnassa tai muussa yhteisössä työskentelevää henkilöä, jolla on yli 30 prosentin määräämisvalta kyseisessä yhteisössä. Tällaisen TyEL:n ta MEL:n mukaan vakuutetun henkilön oli siirryttävä YEL:n piiriin viimeistään 1.1.2014 lukien.
Osuuskunnan jäsenen vakuutusjärjestelyn muuttaminen vuoden 2011 yrittäjämääritelmän laajennuksen vuoksi
YEL:n yrittäjämääritelmän laajennus merkitsee sitä, että sellaisen osuuskunnassa tai muussa yhteisössä työskentelevän henkilön, joka on vakuutettu aikaisemmin TyEL:n mukaan, on otettava itselleen YEL-vakuutus, jos
- henkilö työskentelee osuuskunnassa tai muussa yhteisössä johtavassa asemassa ja
- henkilöllä on osuuskunnassa tai muussa yhteisössä yli 30 (mutta enintään 50) prosentin määräämisvalta ja
- henkilö täyttää 1.1.2011 voimaan tulleen YEL:n vakuuttamisen edellytykset ja
- henkilön sama ennen 1.1.2011 alkanut työskentely osuuskunnassa jatkuu edelleen.
Tällaisen TyEL-vakuutetetun osuuskunnassa tai muussa yhteisössä työskentelevän yrittäjän oli YEL:n yrittäjämääritelmää koskevan siirtymäsäännöksen mukaan vakuutettava itsensä YEL:n mukaan viimeistään 1.1.2014 lukien. Yrittäjän oli otettava itselleen vakuutus YEL:n normaalin 6 kuukauden järjestelyajan puitteissa eli 30.6.2014 mennessä.
Osuuskunnan tai muun yhteisön sitoumuksista henkilökohtaisessa vastuussa olevan jäsenen vakuuttamisvelvollisuus
YEL:ssä tarkoitettuna yrittäjänä pidetään myös osuuskunnassa tai muussa yhteisössä työskentelevää henkilöä, jos henkilö on henkilökohtaisessa vastuussa yhteisön sitoumuksista.
Osuuskunnan jäsen ei osuuskuntalain mukaan yleensä ole vastuussa osuuskunnan velvoitteista. Osuuskunnan säännöissä voidaan kuitenkin määrätä jäsenen lisämaksuvelvollisuudesta osuuskunnan velkojia kohtaan. Maksuvelvollisuus voi olla rajaton tai rajoitettu. Jos jäsen on määrätty rajattomaan vastuuseen, on hänen vakuutettava itsensä YEL:n mukaan.
Yleensä osuuskunnassa työskentelevä henkilö vakuutetaan kuitenkin TyEL:n mukaan.
Yrittäjänä pidetään myös henkilöä, joka tosiasiallisesti harjoittaa yrittäjätoimintaa, vaikka toimintaa muodollisesti harjoitettaisiin toisen henkilön nimissä taikka sellaisessa yhteisössä tai yhtymässä, jossa määräysvalta on muodollisesti toisen henkilön nimissä.
Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun yrityksen omistaa alaikäiset lapset, mutta vanhemmat käytännössä harjoittavat yrittäjätoimintaa.
Yrittäjätoiminnan vakuuttaminen lain kiertämistilanteissa
Tosiasiallinen yrittäjä voi tulla vakuutettavaksi YEL:n mukaan myös suoranaisissa lain kiertämistilanteissa.
Tällaisesta voi olla kysymys esimerkiksi silloin, kun liiketoimintakiellossa oleva henkilö harjoittaa ns. bulvaanin kautta YEL-toimintaa. Näissä tilanteissa on selvitettävä, kumpi yrittäjätoimintaa tosiasiallisesti harjoittaa: bulvaani vai liiketoimintakiellossa oleva henkilö. Jos liiketoimintakiellossa oleva henkilö harjoittaa tosiasiallisesti yrittäjätoimintaa, hänet vakuutetaan YEL:n mukaan. Asiasta ilmoitetaan poliisille, koska henkilö on rikkonut liiketoimintakieltoa.
Yhtiössä määräävässä asemassa oleva henkilö voi tulla YEL:n mukaan vakuutettavaksi myös tilanteessa, jossa hän harjoittaa yritystoimintaa ulkoisesti ja näennäisesti jonkin yhtiön nimissä, mutta
- yhtiöllä ei käytännössä ole erillistä kirjanpitoa eikä
- yhtiön varallisuuspiiriä eikä sen tekemiä oikeustoimia ole käytännössä mahdollista erottaa määräävässä asemassa olevan henkilön varallisuuspiiristä ja oikeustoimista.
Tällainen tilanne voi syntyä myös omistajayrittäjän ja yrityksen välisen vastuun samastamisen kautta.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjetta on tarkennettu avopuolison vakuuttamisen osalta. Jos yrittäjä maksaa palkkaa yrittäjätoiminnassaan mukana työskentelevälle avopuolisolleen, vakuutetaan avopuoliso YEL:n mukaan, vaikka yrittäjällä ja hänen avopuolisollaan ei olisi yhteistä lasta. Lisäksi YEL:n muiden edellytysten on täytyttävä.