TyEL:n 4 § 6 momentin mukaan TyEL:a ei 1.1.2017 alkaen sovelleta kolmannesta valtiosta Suomeen tulevan työntekijän työhön, jos kysymyksessä on maanteitse tapahtuvan kuljetusliikenteen työ, jonka työntekijä tekee pääosin muualla kuin Suomessa. Lisäksi edellytetään, että
- työntekijä ei asu Suomessa
- työnantajan kotipaikka ei ole Suomessa
- työhön ei sovelleta Suomen lainsäädäntöä EU:n sosiaaliturva-asetusten tai Suomea sitovien sosiaaliturvasopimusten määräysten perusteella.
Kaikkien edellä mainittujen edellytysten on toteuduttava yhtä aikaa.
VakO on 8.11.2018 antamallaan päätöksellä ottanut kantaa siihen, onko työntekijä kuulunut välittömästi ennen Suomen työskentelyn alkamista Suomen sosiaaliturvan piiriin. Kyseinen päätös koskee aikaa ennen 1.1.2017, jolloin nykyinen TyEL 4 §:n 6 momentti ei ollut vielä voimassa. Tällöin työnantajan täytyi hakea vapautusta kolmannesta valtiosta tuleville ja kuljetuslikkeen palveluksessa oleville työntekijöille välttyäkseen TyEL:n mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta. Vapautuksen myöntämisen yhtenä edellytyksenä on se, että työntekijä ei ole kuulunut Suomen sosiaaliturvan piiriin välittömästi ennen Suomen työskentelyn alkamista.
Milloin kolmannesta valtiosta Suomeen tulevan kuljetusliikenteen palveluksessa olevan työntekijän työskentely vakuutetaan Suomessa?
TyEL:n kuljetusliikennettä koskevaa erityisäännöstä sovelletaan lähinnä Suomen alueen kautta säännöllisesti kulkevan kuljetusliikenteen palveluksessa oleviin työntekijöihin. Säännöksen soveltaminen edellyttää, että työntekijä tekee työtään pääosin Suomen ulkopuolella. Tällöin työskentelyä ei vakuuteta TyEL:n mukaan, jos muutkin säännöksen soveltamisen edellytykset täyttyvät.
Jos kuljetusliikenteen palveluksessa oleva kolmannen valtion työntekijä työskentelee pääasiassa Suomessa, kuljetusliikkeen on vakuutettava hänet TyEL:n mukaan. Se, milloin työ voidaan katsoa tehdyksi pääosin Suomen ulkopuolella, on tarvittaessa arvioitava tapauskohtaisesti. Jos selvitysten perusteella tai muutoin voidaan varmuudella todeta, että yli puolet työstä on tehty Suomessa, työntekijä on vakuutettava Suomessa.
Mitä kuljetusliikenteellä tarkoitetaan?
Kuljetusliikenteellä tarkoitetaan tiekuljetuksia sekä rahti- että henkilöliikenteen osalta.
Mitä kolmannella valtiolla tarkoitetaan?
Kolmannella valtiolla tarkoitetaan sopimuksetonta maata eli muuta kuin EU/ETA-maata, Sveitsiä tai valtiota, jonka kanssa Suomi on solminut kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen.
Milloin työntekijän katsotaan asuvan Suomessa?
Työntekijää pidetään Suomessa asuvana, jos
- työntekijällä on Suomessa varsinainen asunto ja koti ja
- työntekijä jatkuvasti pääasiallisesti oleskelee Suomessa.
Kun työntekijällä on henkilökohtaisia tai ammatillisia siteitä kahteen tai useampaan maahan, asuminen arvioidaan työntekijän kokonaistilanteen perusteella.
Työntekijän asuminen ratkaistaan laissa asumisperusteisesta sosiaaliturvasta rajat ylittävissä tilanteissa (AspSotuL) esitettyjen kriteerien mukaan.
Työnantajan kotipaikan on oltava Suomen ulkopuolella
Työnantajana toimivan kuljetusliikenteen kotipaikan on oltava Suomen ulkopuolella ja muu kuin EU/ETA-maa, Sveitsi tai valtion, jonka kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeeseen on lisätty liitos ja viittaus VakOn päätökseen, jossa on otettu kantaa siihen, onko työntekijä kuulunut ennen Suomessa työskentelyn alkamista Suomen sosiaaliturvan piiriin.