Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/66/EU eli ICT-direktiivi koskee monikansallisten yritysten palveluksessa olevien työntekijöiden siirtymistä työskentelemään tilapäisesti Euroopan unionin ulkopuolelta EU:n alueelle saman työnantajan palvelukseen
- johtajana
- asiantuntijana tai
- työsuhteisena harjoittelijana.
ICT-direktiivin tarkoituksena on välttää kaksinkertainen vakuuttaminen
ICT-direktiivin lähtökohtana on kaksinkertaisen vakuuttamisen välttäminen siten, että monikansallisen yrityksen sisällä siirtyvä työntekijä kuuluu joko alkuperämaan tai vastaanottavan EU-jäsenvaltion sosiaaliturvalainsäädännön piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijän eläketurva järjestetään joko alkuperämaan tai työskentelyvaltion lainsäädännön mukaisesti.
ICT-direktiivin täytäntöönpano työeläkelainsäädännössä
TyEL:n 4 §:ään on lisätty 1.1.2017 voimaan tullut direktiivin täytäntöönpanoon liittyvä 5 momentti. Siinä säädetään TyEL:n soveltamisesta tilanteessa, jossa työntekijä tulee kolmannesta valtiosta työskentelemään Suomeen yrityksen sisäisen siirron yhteydessä.
Kuka kuuluu ICT-direktiivin ja TyEL:n soveltamisalaan?
ICT-direktiiviä sovelletaan kolmansien maiden kansalaisiin, jotka asuvat EU-jäsenvaltion ulkopuolella ja hakevat pääsyä jäsenvaltion alueelle yrityksen sisäisen siirron yhteydessä johtajina, asiantuntijoina tai työsuhteisina harjoittelijoina.
TyEL:iin ei ole tehty työntekijän asemaan liittyvää rajausta, vaan se koskee työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteen mukaisesti kaikkia yrityksen sisällä siirtyviä kolmansien maiden kansalaisia.
ICT-direktiivin mukaisella kolmannen maan kansalaisella tarkoitetaan henkilöä, joka ei ole Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 20 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu unionin kansalainen.
Mitä ICT-direktiivin mukaisella työntekijän sisäisellä siirrolla tarkoitetaan?
ICT-direktiivin mukaan yrityksen työntekijän sisäisellä siirrolla tarkoitetaan kolmannessa maassa asuvan kolmannen maan kansalaisen
- tilapäistä siirtoa työskentelyä tai koulutusta varten
- jäsenvaltion ulkopuolelle sijoittautuneesta yrityksestä
- jäsenvaltion alueelle sijoittautuneeseen samaan yritykseen tai samaan yritysryhmään kuuluvaan yksikköön.
ICT-direktiivin mukaisen sisäisen siirron enimmäiskesto
ICT-direktiivin mukainen työntekijän sisäisen siirto saa kestää enintään kolme vuotta, jos henkilö työskentelee johtajana tai asiantuntijana. Työsuhteisen harjoittelijan siirto saa kestää enintään vuoden.
Työsopimuksen tulee olla voimassa ennen siirtoa ja siirron aikana
ICT-direktiivin tarkoittamalla työntekijällä tulee olla työsopimus jäsenvaltion alueen ulkopuolelle sijoittautuneen yrityksen kanssa ennen siirtoa ja siirron ajan. Koska kysymys on tilapäisestä sisäisestä siirrosta yrityksen sisällä, henkilön tulee pystyä palaamaan takaisin jäsenvaltion ulkopuolelle sijoittautuneeseen yksikköön tilapäisen siirron päätyttyä. Tämä edellytys tulee voida osoittaa työsopimuksen tai komennussopimuksen perusteella.
TyEL:n soveltaminen työntekijään, joka tulee työskentelemään Suomeen yrityksen sisäisen siirron yhteydessä
TyEL:n 4 §:n 5 momentin mukaan TyEL koskee työntekijää, joka
- tulee kolmannesta valtiosta työskentelemään Suomeen tilapäisesti
- yrityksen sisäisen siirron yhteydessä eikä
- työnantaja ole järjestänyt tälle työntekijälleen eläketurvaa.
Kolmannesta valtioista yrityksen sisäisen siirron yhteydessä Suomeen työskentelemään tulleeseen työntekijään sovelletaan TyEL:a myös, jos
- työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin työkomennuksen alkaessa
- häneen sovelletaan EU:n sosiaaliturva-asetusten tai Suomea sitovien sosiaaliturvasopimusten perusteella Suomen lainsäädäntöä.
Kun ICT-direktiivin tarkoittama työnantaja on järjestänyt työntekijälleen eläketurvan muualla kuin Suomessa, työntekijää ei tarvitse vakuuttaa Suomessa
Kolmannesta maasta yrityksen sisäisen siirron yhteydessä Suomeen enintään 2 vuodeksi työskentelemään tulleelle työntekijälle ei tarvitse järjestää TyEL:n mukaista eläketurvaa. Edellytyksenä on, että työnantaja on järjestänyt työntekijälleen eläketurvan alkuperämaassa Suomessa työskentelyn ajaksi.
Esimerkki: Venäläinen ohjelmoija 2 vuotta Suomessa yrityksen sisäisellä siirrolla
Venäläisen tietokonealan yrityksen venäläinen ohjelmoija siirtyy yrityksen sisällä Venäjän yksiköstä saman yrityksen Suomen yksikköön työhön 2 vuodeksi. Vaikka ohjelmoija ei tekisi asiantuntijatyötä ja koska TyEL:ssä ei ole työntekijän asemaan perustuvaa rajausta, voidaan työntekijää pitää TyEL:n 4 §:n 5 momentissa tarkoitettuna yrityksen sisäisen siirron perusteella Suomessa työskentelevänä työntekijänä.
Jos työnantaja on järjestänyt työntekijänsä eläketurvan Venäjän lakisääteisessä eläkejärjestelmässä, työntekijää ei tarvitse vakuuttaa Suomessa.
Monikansallisilla yrityksillä voi olla muuhun kuin alkuperämaahan liittyviä eläkejärjestelyjä kansainvälistä henkilökuntaa koskien. Tarkoitus ei ole se, että tällaisessa tilanteessa työntekijä vakuutettaisiin samanaikaisesti sekä Suomessa että jossain toisessa valtiossa.
ICT-direktiivin tarkoittama työnantaja voi järjestää työntekijälleen TyEL:n mukaisen eläketurvan
ICT-direktiivin lähtökohta on, että työnantaja voi järjestää työntekijälleen eläketurvan joko alkuperämaan tai työskentelyvaltion lainsäädännön mukaisesti. Näin ollen ICT-direktiivin tarkoittama työnantaja voi järjestää työntekijälleen TyEL:n mukaisen eläketurvan, vaikka työntekijän työskentely Suomessa jatkuu enintään 2 vuotta.
Kun työntekijä liikkuu sisäisen siirron perusteella usean EU:n jäsenvaltion alueella, voi työskentelyyn tulla sovellettavaksi EU:n sosiaaliturva-asetusten säännökset
EU:n sosiaaliturva-asetusten säännökset voivat tulla sovellettavaksi esimerkiksi silloin, kun sisäisen siirron perusteella Suomessa työskentelevä henkilö liikkuu useampaan jäsenvaltioon sijoittautuneiden saman yrityksen yksiköiden välillä. EU:n sosiaaliturva-asetusten säännösten ja mahdollinen TyEL:n soveltaminen ratkaistaan tällöin tapauskohtaisesti.
Kun työntekijän työskentely Suomessa sisäisen siirron perusteella jatkuu yli 2 vuotta, Eläketurvakeskus voi myöntää työnantajalle vapautuksen vakuuttamisvelvollisuudesta Suomessa
TyEL:n mukaan ulkomaisen työnantajan on vakuutettava Suomeen lähettämänsä työntekijä TyEL:n mukaisesti, kun työskentely Suomessa jatkuu yli 2 vuotta, ellei työnantaja ole saanut Eläketurvakeskukselta vapautusta TyEL:n mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta.
Myös ICT-direktiivin tarkoittama työnantaja voi saada Eläketurvakeskukselta vapautuksen TyEL:n mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta työntekijän sisäisen siirron perusteella, jos vapauttamista koskevat edellytykset muutoin täyttyvät.
Kolmannesta maasta Suomeen tullut työntekijä voi työskennellä ICT-direktiivin tarkoittaman yrityksen sisäisen siirron perusteella Suomessa pisimmillään kolme vuotta. Kun tällaisen työntekijän työskentely Suomessa jatkuu yli 2 vuotta, on työnantajan joko haettava työntekijälleen Eläketurvakeskukselta vapautusta TyEL:n mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta tai vakuutettava hänet TyEL:n mukaisesti.
Kun työskentely yrityksen sisäisen siirron perusteella Suomessa jatkuu yli kolme vuotta, ei työntekijä enää kolmen vuoden jälkeen ole ICT-direktiivin tarkoittama työntekijä
Jos työntekijän työskentely saman työnantajan palveluksessa Suomessa edelleen 3 vuoden jälkeen jatkuu, ei työntekijää enää 3 vuoden jälkeen voida pitää ICT-direktiivin tarkoittamana yrityksen sisäisen siirron perusteella työskentelevänä työntekijänä. Eläketurvakeskus voi kuitenkin myöntää työnantajalle vapautuksen TyEL:n mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta TyEL:n 149 §:n mukaisesti enintään 5 vuodeksi.