Maasta toiseen siirtyviä työntekijöitä voidaan työskentelymaan vaihtumisesta huolimatta pitää Suomesta lähetettyinä työntekijöinä, jos lähettämistä koskevat edellytykset edelleen täyttyvät.

Sopimusmaalla tarkoitetaan tässä ohjeessa EU/ETA-maita ja Sveitsiä sekä niitä maita, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus.

Työntekijä siirtyy sopimusmaasta toiseen sopimusmaahan

Alkutilanne: Työntekijä on vakuutettuna Suomessa

Jos työntekijä on lähetetty ulkomaantyöhön sopimusmaahan A ja työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, kuuluu työntekijä edelleen Suomen sosiaaliturvaan kun työntekijä siirtyy työskentelemään suomalaisen työnantajan palveluksessa toiseen sopimusmaahan B sosiaaliturvaa säätelevien sopimusten aikarajojen puitteissa. Jos työskentely ulkomailla ylittää sosiaaliturvasopimuksessa säädetyn aikarajan, haetaan työntekijälle poikkeuslupaa Suomen sosiaaliturvaan kuulumiseksi normaalin poikkeuslupamenettelyn mukaisesti. Katso tarkemmin ohjeistosta Poikkeuslupa.

Suomessa oleva työnantaja saa vaihtua

Suomessa olevan työnantajan vaihtumisella ei ole merkitystä Suomen sosiaaliturvassa säilymisen kannalta, kunhan koko ulkomailla työskentelyn ajan kiinteät siteet Suomessa toimivaan työnantajaan säilyvät. Työnantajana voi olla tietyissä tilanteissa myös suomalaisen yhtiön konserniyhtiö.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työskentelymaa vaihtuu sosiaaliturvasopimusmaasta EU-maaksi, Suomen sosiaaliturva säilyy

Työntekijä työskentelee 5 vuotta lähetettynä työntekijänä Yhdysvalloissa ja hänellä on todistus FI/ USA1A Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Tämän jälkeen hänelle voidaan myöntää todistus Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta Ranskaan 24 kuukaudeksi ja edelleen vielä Saksaan tai muuhun EU/ETA-maahan enintään 24 kuukaudeksi.

Alkutilanne: Työntekijä on vakuutettuna sopimusmaassa

Työntekijä on vakuutettu sopimusmaassa A (esimerkiksi työntekijä on lähetetty toistaiseksi ulkomaantyöhön, tai työntekijä on ollut jo yli 5 vuotta lähetettynä työntekijänä sopimusmaassa). Jos työntekijä lähetetään suoraan sopimusmaasta A sopimusmaahan B, työntekijä ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan työntekijän työskennellessä sopimusmaassa B.

Työntekijälle ei voida myöntää todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta sopimusmaassa B, koska Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen on jo katkennut kun työntekijä on vakuutettu sopimusmaassa A.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Ei Suomen sosiaaliturvaa, koska yhteys Suomen sosiaaliturvaan on katkennut ennen työskentelymaan vaihtumista


Työntekijä on työskennellyt Suomessa toimivan työnantajansa X Oy:n lukuun Saksassa 7 vuotta. Työntekijä kuuluu työskentelymaansa Saksan sosiaaliturvaan. X Oy lähettää työntekijän työskentelemään Ruotsiin 2 vuodeksi. Työntekijä ei voi kuulua Ruotsissa X Oy:n lukuun tekemänsä työn osalta Suomen sosiaaliturvaan, koska hän ei kuulunut Suomen sosiaaliturvaan kun työskentely Ruotsissa alkoi. Sosiaalivakuutusmaksut Ruotsissa tehtävän työn osalta on tällöin maksettava Ruotsiin.
 

Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus

Työnantajan on mahdollista ottaa työntekijälle Ruotsissa työskentelyn osalta vapaaehtoinen TyEL-vakuutus, jos työntekijälle oli järjestetty Saksan työskentelyn osalta Saksan sosiaaliturvan rinnalle vapaaehtoinen TyEL-vakuutus. Vapaaehtoinen TyEL-vakuutus ei kuitenkaan riitä pitämään yllä Suomen sosiaaliturvaan kuulumista silloin kun tarkastellaan edellytyksiä sille, voiko työntekijä kuulua uudessa maassa Suomen sosiaaliturvaan ja saada lähetetyn työntekijän todistuksen Suomesta.

Työntekijä siirtyy sopimusmaasta maahan, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta

Alkutilanne: Työntekijä on vakuutettuna Suomessa

Jos työntekijä on suomalaisen työnantajan lähettämänä sopimusmaassa ja sama työnantaja lähettää työntekijän edelleen ei-sopimusmaahan, kyseessä on edelleen TyEL 5 §:n tarkoittama Suomesta lähetetty työntekijä. Työntekijää ei pidetä paikalta palkattuna, koska työsuhde suomalaiseen työnantajaa on jatkunut keskeytymättä. Kun työnantaja ei-sopimusmaassa työskentelyn aikana on suomalainen, on TyEL-vakuutus pakollinen.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: EU-maahan lähetetty työntekijä lähetetään edelleen ei-sopimusmaahan, vakuutetaan pakollisesti TyEL:ssä

Espanjassa suomalaisen työnantajan lähettämänä työskentelevä Suomen sosiaaliturvaan kuuluva työntekijä siirtyy saman työnantajan palveluksessa Meksikoon. Suomalaisen työnantajan on vakuutettava Meksikoon lähettämänsä työntekijä pakollisesti TyEL:n mukaan.

Vapaaehtoinen TyEL

Sopimusmaahan lähetettyä Suomessa vakuutettua työntekijää, joka palkataan ei-sopimusmaahan toisen suomalaisen yrityksen tai suomalaisen yrityksen konserni- tai osakkuusyhtiön palvelukseen, ei pakollinen TyEL koske. Työnantaja voi kuitenkin halutessaan ottaa työntekijälle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Sopimusmaahan lähetetty työntekijä palkataan ei-sopimusmaahan suomalaisen yrityksen osakkuusyhtiön palvelukseen, vapaaehtoinen TyEL on mahdollinen

Työntekijä on työskennellyt lähetettynä työntekijänä 2 vuotta Itävallassa. Työntekijä kuuluu työskentelyn aikana Suomen sosiaaliturvaan. Työntekijä palkataan Venäjälle toisen suomalaisen yrityksen venäläisen tytäryrityksen palvelukseen. Suomalainen emoyhtiö voi tällöin halutessaan ottaa hänelle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen.

Alkutilanne: Työntekijä on vakuutettuna sopimusmaassa

Kun suomalaisen työnantajan sopimusmaahan lähettämä ja sopimusmaassa vakuutettu työntekijä siirtyy työsuhteen katkeamatta työskentelemään saman työnantajan palveluksessa ei-sopimusmaahan, on edelleen kyse Suomesta lähetetystä työntekijästä. Työsuhde jatkuu keskeytyksettä eikä voida katsoa, että kyseessä olisi niin sanottu paikalta palkattu työntekijä. Näin siitäkin huolimatta, että työntekijä on EU-asetuksen tai sosiaaliturvasopimuksen perusteella vakuutettu välillä sopimusmaan lakien mukaan.

Vakuuttamisvelvollisuuteen ei vaikuta se, kuinka pitkän ajan työntekijä on työskennellyt ulkomailla. Työnantajalla on kuitenkin mahdollisuus hakea vapautusta vakuuttamisvelvollisuudesta kun ulkomaantyöskentely ei-sopimusmaassa on jatkunut vähintään 2 vuotta.


Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Sopimusmaassa vakuutettu lähetetty työntekijä siirtyy saman työnantajan palveluksessa ei-sopimusmaahan, vakuutetaan pakollisesti TyEL:ssä

Espanjassa suomalaisen työnantajan lähettämänä 7 vuotta työskennellyt työntekijä, joka on vakuutettu Espanjassa, siirtyy saman työnantajan palveluksessa Meksikoon. Suomalaisen työnantajan on vakuutettava Meksikoon lähettämänsä työntekijä pakollisesti TyEL:n mukaan, koska työsuhde kyseiseen suomalaiseen työnantajaan ei ole missään vaiheessa katkennut.

Esimerkki: Työntekijä työskentelee suomalaiselle työnantajalle, mutta ei ole Suomesta lähetetty, vapaaehtoinen TyEL on tietyin edellytyksin mahdollinen

Espanjassa vakuutettu suomalaisen työnantajan paikalta palkkaama työntekijä ei kuulu pakollisen TyEL:n piiriin kun työntekijä siirtyy saman työnantajan palveluksessa työskentelemään Meksikoon. Vapaaehtoinen TyEL on kuitenkin mahdollinen, jos ei-sopimusmaata edeltävä Espanjassa työskentely oli Espanjan sosiaaliturvan lisäksi vakuutettu vapaaehtoisessa TyEL:ssä.

Esimerkki: Side Suomen sosiaaliturvaan ei ole katkennut, vapaaehtoinen TyEL on mahdollinen

Alankomaissa vakuutettu Suomesta lähetetty työntekijä palkataan toisen suomalaisen työnantajan palveluksessa Etelä-Afrikkaan. Alankomaissa työskennellessään työntekijälle oli järjestetty vapaaehtoinen TyEL-vakuutus Alankomaiden lakisääteisen sosiaaliturvan rinnalle. Uusi suomalainen työnantaja voi järjestää työntekijälle uuden vapaaehtoisen TyEL- vakuutuksen, koska työntekijällä on katkeamaton TyEL- historia (pakollinen-vapaaehtoinen-vapaaehtoinen).
 

Ei-sopimusmaasta sopimusmaahan

Alkutilanne: Työntekijä on vakuutettuna Suomessa

Jos Suomesta ei-sopimusmaahan lähetetty työntekijä siirtyy ei-sopimusmaasta sopimusmaahan, työntekijää voidaan hakemuksesta pitää sopimusmaassa edelleen lähetettynä työntekijänä edellyttäen että, työntekijä on kuulunut ei-sopimusmaassa työskennellessään

• pakollisen TyEL:n tai
• Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvalainsäädännön piiriin (esimerkiksi vapaaehtoinen TyEL, opiskelijana).

A1-todistuksen saamiseen ei vaikuta ei-sopimusmaassa työskennelty aika. Myöskään työnantajan vaihdoksella ei välttämättä ole merkitystä. 

Esimerkki 1: Henkilö on työskennellyt Brasiliassa Suomesta lähetettynä työntekijänä 5 vuotta ja hän on kuulunut tänä aikana pakollisen TyEL:n piiriin. Hänelle voidaan hakemuksesta myöntää Espanjaan lähetetyn työntekijän todistus enintään 5 vuodeksi (poikkeuslupa). Tämänkin jälkeen hänelle voidaan hakemuksesta myöntää lähetetyn työntekijän todistus Yhdysvaltoihin 5 vuodeksi. Henkilö voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan, vaikka Yhdysvalloissa työnantajana toimisi suomalaisen yrityksen paikallinen tytäryritys.

Esimerkki 2: Työntekijä on työskennellyt suomalaisen A Oy:n lähettämänä 6 vuotta Venäjällä ja työntekijä on vakuutettuna pakollisessa TyEL:ssä. Suomalainen B Oy palkkaa hänet suoraan Venäjältä työskentelemään Saksassa 16 kuukautta. Työntekijä voi saada A1-todistuksen Saksan työskentelyä varten. Jos työskentely Saksassa kestää yli 24 kuukautta, mahdollisuuteen kuulua Suomen sosiaaliturvaan käytetään normaalia poikkeuslupaharkintaa.

Alkutilanne: Työntekijä ei kuulu Suomen sosiaaliturvaan ei-sopimusmaassa työskentelyn aikana

Suomalaisen työnantajan palveluksessa ei-sopimusmaassa työskennellyt työntekijä ei ulkomaantyön aikana kuulunut pakollisen TyEL:n piiriin eikä Kelan asumisperusteiseen sosiaaliturvaan. Vaikka työnantaja olisi ottanut työntekijälle vapaaehtoisen TyEL-vakuutuksen, ei se riitä siihen, että työntekijää voitaisiin pitää Suomesta lähetettynä työntekijänä hänen siirtyessään työskentelemään saman työnantajan palveluksessa sopimusmaahan.

Tarkemmat tiedot

Esimerkki: Työntekijä ei voi kuulua sopimusmaassa työskentelynkään aikana Suomen sosiaaliturvaan, vapaaehtoinen TyEL mahdollinen tietyin edellytyksin

Työntekijä työskentelee suomalaisen A Oy:n paikalta palkattuna työntekijänä Saudi-Arabiassa. A Oy lähettää työntekijän suoraan Saudi-Arabiasta Saksaan 2 vuodeksi. Työntekijä ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan Saksassa työskentelyn aikana, koska työntekijä ei kuulunut Saudi-Arabiassa työskentelyn aikana pakollisen TyEL:n piiriin eikä hänellä ollut oikeutta Kelan asumisperusteiseen sosiaaliturvaan. Jos työntekijälle oli järjestetty vapaaehtoinen TyEL-vakuutus Saudi-Arabiassa työskentelyn aikana, työntekijälle voidaan järjestää vapaaehtoinen TyEL-vakuutus myös Saksassa työskentelyn ajalle.