Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen määrä

Voit tarkastella tätä asiakokonaisuutta voimassaolopäivän perusteella.
Syötä päivämäärä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 31.5.2017 – toistaiseksiJulkaistu 31.5.2017
Muutokset edelliseen versioon

Ohjeeseen on tarkennettu julkisten alojen osalta tietoa osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnettävän eläkkeen laskennassa käytettävästä pohjaeläkkeestä.

Osittaisen vanhuuseläkkeen perusteena oleva pohjaeläke on eläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun mennessä ansaittu eläke. Pohjaeläkkeessä ei ole mukana mahdollista varhennusvähennystä tai lykkäyskorotusta. Pohjaeläke muodostuu

  • työntekijän kunkin vuoden eläkkeen perusteena olevista työansioista (vuosiansiosta) karttuneesta eläkkeestä
  • yrittäjän vakuutetusta kokonaistyötulosta karttuneesta eläkkeestä
  • palkattomien aikojen etuusajoilta karttuneesta eläkkeestä
  • tutkintoon johtaneen opiskelun ja alle kolmivuotiaan lapsen hoidon ajalta karttuneesta etuudesta
  • päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen ajalta (eläkesuhteesta) karttuneesta eläkkeestä
  • ennen vuotta 2005 muodostetuista vapaakirjoista
  • ennen vuotta 2005 karttuneen työeläkelisän määrästä
  • osa-aikaeläkkeen ansionalenemasta karttuneesta eläkkeestä 1952 tai aiemmin syntyneillä.

Pohjaeläkkeessä on mukana kaikkien yksityisten ja julkisten alojen työeläkelakien mukaan ansaittu eläke.

Tarkemmat tiedot

Pohjaeläkkeessä on mukana TyEL:n, YEL:n, MyEL:n, JuEL:n, OrtKL:n, SPELAS:n ja Ahvenanmaan maakuntaL:n mukaan ansaittu eläke. Osittainen vanhuuseläke myönnetään alkamaan samaan aikaan ja samansuuruisena prosenttiosuutena kaikkien työeläkelakien mukaan. Eläke myönnetään mahdollisista eri eläkelaitoksista samasta ajankohdasta ja samansuuruisena prosenttiosuutena. Myös SPELAS:n ja Ahvenanmaan maakuntaL:n mukaiset eläkkeet myönnetään samasta ajankohdasta, vaikka SPELAS:n ja Ahvenanmaan maakuntaL:n mukaiset eläkkeet eivät ole mukana Vilma-menettelyssä.

Yksityisten alojen rekisteröityä lisäeläkettä ei myönnetä osittaisen vanhuuseläkkeen yhteydessä.

Julkisen alan lisäeläkeosuutta on mukana osittaisessa vanhuuseläkkeessä, jos henkilö on täyttänyt ammatillisen tai henkilökohtaisen eläkeikänsä.

Ansiot tarkistetaan palkkakertoimella, kun pohjaeläkettä lasketaan

Kultakin vuodelta eläkkeen perusteena olevat vuosiansiot ja ennen vuotta 2005 ansaitut vapaakirjat tarkistetaan palkkakertoimella osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Ennen vuotta 2004 ansaitut vapaakirjat tarkistetaan ensin puoliväli-indeksillä vuoden 2004 tasoon ja siitä palkkakertoimella osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuoden tasoon.

Jos ensimmäisen osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetään toinen 25 prosentin osittainen vanhuuseläke, tarkistetaan ensimmäisen myönnön yhteydessä laskettu pohjaeläke palkkakertoimella toisen eläkeosuuden alkamisvuoden tasoon.

Julkisten alojen pohjaeläke

Julkisilla aloilla osittainen vanhuuseläke määräytyy eri tavalla riippuen siitä, onko henkilö täyttänyt henkilökohtaisen vanhuuseläkeikänsä ja onko henkilö syntynyt ennen vuotta 1960 vai sen jälkeen.

Ennen vuotta 1960 syntyneille lasketaan kaksi pohjaeläkettä

Julkisilla aloilla ennen vuotta 1960 syntyneille lasketaan kaksi pohjaeläkettä, normeeraamaton ja normeerattu pohjaeläke.

Pohjaeläkkeen laskeminen, kun osittainen vanhuuseläke alkaa ennen henkilökohtaisen eläkeiän täyttämistä

Jos ensimmäinen osittainen vanhuuseläke alkaa ennen henkilökohtaisen eläkeiän täyttämistä, osittainen vanhuuseläke lasketaan normeeratusta pohjaeläkkeestä. Myös toinen osittainen vanhuuseläke lasketaan normeeratusta pohjaeläkkeestä, vaikka henkilökohtainen eläkeikä olisi täyttynyt toisen osittaisen vanhuuseläkkeen alkaessa.

Pohjaeläkkeen laskeminen, kun osittainen vanhuuseläke alkaa henkilökohtaisen eläkeiän täyttämisen jälkeen

Jos ensimmäinen osittainen vanhuuseläke alkaa henkilökohtaisen eläkeiän täytyttyä, osittainen vanhuuseläke lasketaan normeeraamattomasta pohjaeläkkeestä ja osittaisessa vanhuuseläkkeessä on myös lisäeläkeosuutta mukana.

Pohjaeläkkeen laskeminen, kun henkilöllä ei ole henkilökohtaista eläkeikää

Jos henkilöllä ei ole lisäeläkeoikeutta eikä henkilökohtaista eläkeikää ja osittainen vanhuuseläke alkaa ennen 65 vuoden ikää, osittainen vanhuuseläke lasketaan normeeratusta pohjaeläkkeestä.

Vuonna 1960 ja sen jälkeen syntyneille lasketaan vain normeeraamaton pohjaeläke

Vuonna 1960 ja sen jälkeen syntyneillä osittainen vanhuuseläke lasketaan aina normeeraamattomasta pohjaeläkkeestä ja eläkkeessä voi olla myös lisäeläkeosuutta.

Pohjaeläke ensimmäisen osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen

Yksityisillä aloilla samaa ensimmäisen myönnön yhteydessä laskettua pohjaeläkettä käytetään palkkakertoimella tarkistettuna, jos osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisen jälkeen myönnetään toinen 25 prosentin eläkeosuus, ja kun myönnetään muu eläke osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen.

Julkisilla aloilla toinen 25 prosentin eläkeosuus lasketaan samasta palkkakertoimella tarkistetusta pohjaeläkkeestä kuin ensimmäinen osittainen vanhuuseläke. Osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnettävässä muussa eläkkeessä voi kuitenkin tulla käytettäväksi normeeraamaton pohjaeläke, vaikka osittaisessa vanhuuseläkkeessä on käytetty normeerattua pohjaeläkettä.

Osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnettävässä eläkkeessä säästöosuus lasketaan normeeraamattomasta pohjaeläkkeestä, jos työsuhde on jatkunut yhdenjaksoisesti henkilökohtaiseen eläkeikään tai työkyvyttömyyden alkamiseen saakka. Tällöin eläkkeessä on myös säästöosuutta vastaava osuus lisäeläkeosuudesta. Jos henkilökohtaista eläkeikää ei ole, normeeraamatonta säästöosuutta käytetään silloin, kun vanhuuseläke alkaa 65 vuoden iän täyttämisen jälkeen.

Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.

Vaihda voimassaolopäivää.

Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017

Osittaisen vanhuuseläkkeen osuudet ovat 25 tai 50 prosenttia

Osittaisena vanhuuseläkkeenä voidaan myöntää 25 tai 50 prosenttia eläkkeen alkamista edeltäneen vuoden loppuun mennessä ansaitusta eläkeestä (pohjaeläkkeestä).

Jos osittainen vanhuuseläke on myönnetty 25 prosentin suuruisena, eläkelaitos voi myöntää myöhemmin toisen 25 prosentin eläkeosuuden. Eläkeosuutta ei ole mahdollista muuttaa muulla tavalla.

Esimerkki: Osittainen vanhuuseläke 25 % + 25 % ja vanhuuseläke alimmassa vanhuuseläkeiässä

  • Syntymävuosi 1958
  • Ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 64 vuotta
  • Osittainen vanhuuseläke 25 % 61-vuotiaana
  • Toinen osittainen vanhuuseläke 25 % 62-vuotiaana

Osittainen vanhuuseläke voi olla varhennettu tai lykätty

Osittainen vanhuuseläke voi olla varhennettu tai lykätty sen mukaan, alkaako osittainen vanhuuseläke ennen ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää vai sen jälkeen. Ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä alkavaan osittaiseen vanhuuseläkkeeseen ei tule varhennusvähennystä eikä lykkäyskorotusta.

Osittaisena vanhuuseläkkeenä on mahdollista myöntää kaksi 25 prosentin osuutta eri aikaan, joten osittaisessa vanhuuseläkkeessä voi olla yhtäaikaa varhennettua ja lykättyä osuutta.

Varhennusvähennyksen laskeminen osittaiseen vanhuuseläkkeeseen

Jos osittainen vanhuuseläke alkaa ennen ikäluokan alinta vanhuuseläkeikää, osittaista vanhuuseläkettä vähennetään pysyvästi. Osittaista vanhuuseläkettä vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisesta ikäluokan alimman vanhuuseläkkeen täyttämistä seuraavan kuukauden alkuun.

Osittaisen vanhuuseläkkeen varhennusvähennys säilyy, kun henkilölle myönnetään osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen vanhuuseläke tai muu etuus kuten kuntoutusraha, työkyvyttömyyseläke tai työuraeläke.

Jokainen osittaisen vanhuuseläkkeen osuus varhennetaan sen hetken mukaan, jolloin kyseinen eläkeosuus myönnetään. Jos henkilö ottaa ensin 25 prosentin osittaisen vanhuuseläkkeen ja esimerkiksi vuoden päästä toisen 25 prosentin eläkeosuuden, toisen eläkeosuuden varhennusaika lasketaan ikäluokan alimmasta eläkeiästä toisen eläkeosuuden ottamisen alkamishetkeen.

Varhennusaika lasketaan aina ikäluokan alimmasta vanhuuseläkeiästä, vaikka henkilöllä olisi oikeus vanhuuseläkkeeseen jossain muussa iässä.

Esimerkki: Osittainen vanhuuseläke varhennettuna

  • Syntymävuosi 1956
  • Alin vanhuuseläkeikä 63 vuotta 6 kuukautta
  • Osittainen vanhuuseläke 50 % 61-vuotiaana vuonna 2017
  • Pohjaeläke 2 200 euroa/kk

Varhennus 30 kk x 0,4 % = 12 %
50 % x 2 200 euroa/kk x (1 – 0,12) = 968 euroa/kk
Tarkistettuna vuodelle 2017 vahvistetulla elinaikakertoimella (arvio):
0,962 x 968 euroa/kk = 931,22 euroa/kk

Lykkäyskorotuksen laskeminen osittaiseen vanhuuseläkkeeseen

Jos osittainen vanhuuseläke alkaa ikäluokan alimman vanhuuseläkeiän täyttämisen jälkeen, osittaista vanhuuseläkettä korotetaan pysyvästi. Osittaista vanhuuseläkettä korotetaan 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta ikäluokan alimman vanhuuseläkkeen täyttämistä seuraavan kuukauden alusta osittaisen vanhuuseläkkeen alkamiseen.

Lykkäyskorotusaika lasketaan aikaisintaan vuoden 2017 alusta alkaen.

Ennen vuotta 1949 syntyneillä ei ole oikeutta osittaiseen vanhuuseläkkeeseen. Siten ennen vuotta 1949 syntyneitä koskevat säännökset lykkäyskorotuksen laskemisesta vanhuuseläketilanteessa eivät tule sovellettavaksi osittaisen vanhuuseläkkeen laskennassa.

Henkilöllä ei ole oikeutta lykkäyskorotukseen samalta ajalta, jolta henkilö on saanut työttömyysetuutta eli

  • ansiopäivärahaa
  • peruspäivärahaa
  • työmarkkinatukea.

Oikeutta lykkäyskorotukseen ei ole myöskään ajalta, jolta on maksettu soviteltua työttömyyspäivärahaa. Ulkomailta maksettu työttömyysetuus ei estä lykkäyskorotusta.

Työttömyysajat vähennetään lykkäysajasta vastaavasti kuin vanhuuseläkkeessä.

Jokainen osittaisen vanhuuseläkkeen osuus lykätään sen hetken mukaan, jolloin kyseinen eläkeosuus myönnetään. Jos henkilö ottaa 25 prosentin osittaisen vanhuuseläkkeen ikäluokan alimman eläkeiän jälkeen, lykkäysaika lasketaan ikäluokan alimmasta eläkeiästä osittaisen vanhuuseläkkeen alkamishetkeen. Jos henkilö myöhemmin ottaa toisen 25 prosentin eläkeosuuden, toisen eläkeosuuden lykkäysaika lasketaan ikäluokan alimmasta eläkeiästä toisen eläkeosuuden ottamisen alkamishetkeen.

Lykkäysaika lasketaan aina ikäluokan alimmasta vanhuuseläkeiästä, vaikka henkilöllä olisi oikeus vanhuuseläkkeeseen jossain muussa iässä.

Esimerkki: Osittainen vanhuuseläke lykättynä

  • Syntymävuosi 1954
  • Ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 63 vuotta (täyttänyt vuonna 2017)
  • Osittainen vanhuuseläke 50 % 63 v 6 kk ikäisenä vuonna 2017
  • Pohjaeläke 2 500 euroa/kk

Lykkäyskorotus 6 kk x 0,4 % = 2,4 %
50 % x 2 500 euroa/kk x (1 + 0,024) = 1 280 euroa/kk
Tarkistettuna ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella:
0,96800 x 1 280 euroa/kk = 1 239,04 euroa/kk

Esimerkki: Osittainen vanhuuseläke lykättynä, lykkäyskorotus vuoden 2017 alusta

  • Syntymävuosi 1952
  • Ikäluokan alin vanhuuseläkeikä 63 vuotta (täyttänyt vuonna 2015)
  • Osittainen vanhuuseläke 50 % 1.5.2017 alkaen
  • Pohjaeläke 2 000 euroa/kk

Lykkäyskorotus 4 kk x 0,4 % = 1,6 %
50 % x 2 000 euroa/kk x (1 + 0,016) = 1 016 euroa/kk
Tarkistettuna ikäluokalle vahvistetulla elinaikakertoimella:
0,97552 x 1 016 euroa/kk = 991,13 euroa/kk

Osittainen vanhuuseläke ennen vuotta 1958 syntyneelle pitkäaikaistyöttömälle

Työttömyysturvan lisäpäivillä olevan henkilön osittaiseen vanhuuseläkkeeseen tehdään varhennusvähennys normaalisti ikäluokan alimmasta vanhuuseläkeiästä. Henkilö voi kuitenkin saada vanhuuseläkkeen vähentämättömänä 62 vuoden iässä.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017

Elinaikakerroin, kun osittainen vanhuuseläke alkaa ennen 62 ikävuoden täyttämisvuotta

Jos osittainen vanhuuseläke alkaa ennen 62 ikävuoden täyttämisvuotta, ei henkilön oman ikäluokan elinaikakerroin ole vielä käytössä. Tällöin käytetään osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuodelle vahvistettua elinaikakerrointa.

Elinaikakerroin säilyy tässä osittaisen vanhuuseläkkeen osassa myöntövuoden mukaisena.

Elinaikakerroin, kun osittainen vanhuuseläke alkaa alkaa 62 ikävuoden täyttämisvuonna tai sen jälkeen

Jos osittainen vanhuuseläke alkaa 62 ikävuoden täyttämisvuonna tai sen jälkeen, on oman ikäluokan elinaikakerroin vahvistettu. Tällöin käytetään oman ikäluokan elinaikakerrointa.

Elinaikakerroin, kun myönnetään toinen osittainen vanhuuseläke

Jos ennen 62 ikävuoden täyttämisvuotta alkaneen 25 prosentin osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetään toinen 25 prosentin eläkeosuus 62 ikävuoden täyttämisvuonna tai sen jälkeen,

  • säilyy ensimmäisessä eläkeosuudessa myöntövuoden elinaikakerroin
  • toisessa eläkeosuudessa käytetään oman ikäluokan kerrointa.

Elinaikakerroin, kun osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetään vanhuuseläke

Kun osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetään vanhuuseläke, aiemmin osittaisena myönnettyjen eläkeosuuksien elinaikakertoimet säilyvät alkamisajankohdan mukaisina.

SoveltamisohjeVoimassaoloaika 1.1.2017 – toistaiseksiJulkaistu 1.1.2017

Osittainen vanhuuseläke työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen

Osittainen vanhuuseläke päättyneen työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen

Toistaiseksi myönnetyltä työkyvyttömyyseläkkeeltä (täydeltä työkyvyttömyyseläkkeeltä tai osatyökyvyttömyyseläkkeeltä) ei voi siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle. Toistaiseksi myönnetyn työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen voi siirtyä osittaiselle vanhuuseläkkeelle vain, jos työkyvyttömyyseläke on lakkautettu.

Kuntoutustuen (täyden kuntoutustuen tai osakuntoutustuen) tulee päättyä tai kuntoutustuki pitää lakkauttaa ennen kuin osittainen vanhuuseläke voi alkaa.

Osittainen vanhuuseläke lasketaan aina uusin perustein. Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä lasketaan eläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun mennessä ansaitusta eläkkeestä (pohjaeläkkeestä).

Pohjaeläkkeessä on mukana päättyneiltä työkyvyttömyysajoilta (eläkesuhteesta) karttunut eläke osittaisen vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun asti. Jos työkyvyttömyyseläke on jatkunut osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna, karttuma eläkesuhteesta vuoden alusta alkaen voidaan myöntää vasta, kun osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetään muu eläke-etuus.

Pohjaeläkkeessä on mukana myös työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla työskentelystä karttunut eläke osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuotta edeltävän vuoden loppuun asti.

Osittaisen vanhuuseläkkeen jatkuminen työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen

Jos osittaisella vanhuuseläkkeellä oleva henkilö alkaa saada työkyvyttömyyseläkettä, osittainen vanhuuseläke jatkuu osana työkyvyttömyyseläkettä saman suuruisena kuin aiemmin. Tällöin etuus on kuitenkin kokonaisuudessaan työkyvyttömyyseläkettä.

Osittainen vanhuuseläke jatkuu aiemmin myönnetyn suuruisena, jos osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetty työkyvyttömyyseläke lakkaa, jätetään lepäämään tai työkyvyttömyyseläkkeen maksaminen keskeytetään.

Esimerkki: Osittaisen vanhuuseläkkeen jatkuminen työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen

  • Osittainen vanhuuseläke 50 % 61-vuotiaana
  • Työkyvyttömyyseläke 62-vuotiaana
  • Työkyvyttömyyseläke lepäämään 63-vuotiaana, osittainen vanhuuseläke jatkuu
  • Työkyvyttömyyseläke maksuun 63 v 6 kk ikäisenä
  • Vanhuuseläke 64-vuotiaana

Osittainen vanhuuseläke kuntoutusrahan jälkeen

Osittainen vanhuuseläke päättyneen kuntoutusrahan jälkeen

Kuntoutusrahan, osakuntoutusrahan tai kuntoutusavustuksen täytyy päättyä ennen kuin osittainen vanhuuseläke voi alkaa.

Osittainen vanhuuseläke lasketaan aina uusin perustein. Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä lasketaan eläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun mennessä ansaitusta eläkkeestä (pohjaeläkkeestä).

Pohjaeläkkeeseen lasketaan mukaan kuntoutusraha-ajalta palkattomien aikojen mukaan karttunut eläke osittaisen vanhuuseläkkeen alkamista edeltävän vuoden loppuun asti. Jos kuntoutusraha on jatkunut osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuonna, kuntoutusraha-ajalta karttunut eläke voidaan myöntää vasta, kun osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetään muu eläke-etuus.

Pohjaeläkkeessä on mukana myös kuntoutusrahan aikaisesta työskentelystä karttunut eläke osittaisen vanhuuseläkkeen alkamisvuotta edeltävän vuoden loppuun asti. Kuntoutusrahan rinnalla työskentelystä eläkettä karttuu iän mukaisten karttumien mukaisesti. Vuoden 2017 alusta siirtymäajan korotettu karttuma koskee myös kuntoutusrahan rinnalla työskentelyä.

Osittaisen vanhuuseläkkeen jatkuminen kuntoutusrahan jälkeen

Jos osittaisella vanhuuseläkkeellä oleva henkilö alkaa saada kuntoutusrahaa, osittainen vanhuuseläke jatkuu osana kuntoutusrahaa saman suuruisena kuin aiemmin. Tällöin etuus on kuitenkin kokonaisuudessaan kuntoutusrahaa.

Osittainen vanhuuseläke jatkuu aiemmin myönnetyn suuruisena, jos osittaisen vanhuuseläkkeen jälkeen myönnetty kuntoutusraha päättyy.

Esimerkki: Osittaisen vanhuuseläkkeen jatkuminen kuntoutusrahan jälkeen

  • Osittainen vanhuuseläke 61-vuotiaana
  • Kuntoutusraha 63-vuotiaana
  • Kuntoutusraha päättyy 63 v 8 kk ikäisenä, osittainen vanhuuseläke jatkuu
  • Vanhuuseläke 64-vuotiaana

Osittaisen vanhuuseläkkeen jatkuminen työuraeläkkeen jälkeen

Työuraeläkkeensaajalle ei voida myöntää osittaista vanhuuseläkettä. Koska työuraeläke ei voi päättyä, ei ole myöskään mahdollista, että osittainen vanhuuseläke voitaisiin myöntää työuraeläkkeen päättymisen jälkeen.

Jos osittaista vanhuuseläkettä saanut henkilö alkaa saada työuraeläkettä, jatkuu osittainen vanhuuseläke saman suuruisena osana työuraeläkettä. Jos työuraeläke jätetään lepäämään, osittainen vanhuuseläke jatkuu aiemman suuruisena.

Esimerkki: Osittaisen vanhuuseläkkeen jatkuminen työuraeläkkeen jälkeen

  • Osittainen vanhuuseläke 50 % 61-vuotiaana
  • Työuraeläke 63-vuotiaana
  • Työuraeläke lepäämään 63 v 2 kk ikäisenä
  • Työuraeläke maksuun 63 v 6 kk ikäisenä
  • Vanhuuseläke 64-vuotiaana

Osittainen vanhuuseläke kertasuoritetun eläkkeen jälkeen

Jos henkilölle on karttunut uutta eläkettä kertasuoritetun eläkkeen jälkeen, osittainen vanhuuseläke lasketaan kertasuoritetun eläkkeen jälkeen karttuneen eläkkeen perusteella.

Osittainen vanhuuseläke myönnetään kertasuoritetun eläkkeen jälkeen myös silloin, kun kertasuoritettu eläke on myönnetty vain vilmalaitosten tai ei-vilmalaitosten osalta. Tällöin osittainen vanhuuseläke lasketaan vielä myöntämättä olevan eläkkeen perusteella.

Jos koko vanhuuseläke on maksettu kertasuorituksena eikä uutta eläkettä ole karttunut kertasuorituksen jälkeen, osittaista vanhuuseläkettä ei jää maksettavaksi.