Osa-aikaeläkkeen yhteydessä ei makseta lisäeläketurvan mukaista eläkettä.
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Osa-aikatyön tulee
- olla työeläkelakien mukaan vakuutettua työtä
- täyttää ansion tai työtulon määrää koskevat vaatimukset
- täyttää työntekoa koskevat vaatimukset.
Osa-aikatyötä on kaikki työeläkelakien mukaan vakuutettu työ, jota henkilö tekee osa-aikaeläkkeellä ollessaan. Myös työeläkelakien mukaan vakuutettu luottamustoimi on osa-aikatyötä.
Kansanedustajan työ rinnastetaan soveltamiskäytännössä kokopäiväiseen ansiotyöhön. Vaikka kansanedustajan työ on luottamustoimi, tehtävän hoitaminen estää osa-aikaeläkkeen saamisen. Kansanedustajan työtä ei voi tehdä osa-aikaisesti. Jos osa-aikaeläkkeensaaja valitaan kansanedustajaksi, osa-aikaeläke lakkautetaan.
Eri työeläkelaeissa on erilaisia vaatimuksia osa-aikatyön ansioille ja työnteolle.
Osa-aikatyön yhdenjaksoisuus
Osa-aikatyön pitää olla yhdenjaksoista. Osa-aikatyöstä ei saa olla yhdenjaksoisesti poissa 6 viikkoa pidempää aikaa. Tähän aikaan ei lueta ns. sallittuja poissaoloja.
Mikä on sallittua poissaoloa?
Sallittuja poissaoloja ovat:
- vuosiloma
- sairausvakuutuslain mukaisen päivärahan aika
- sairausajan palkkajakso
- liikennevakuutuslain nojalla myönnetyn ansiomenetyskorvauksen aika
- tapaturmavakuutuslain säännöksiin perustuvan päivärahan aika.
Päivärahojen ja sairausajan palkan ajalta sallittua poissaoloa on enintään 12 kuukautta. Siten nämä etuudet eivät vaikuta osa-aikaeläkkeeseen, jos niitä maksetaan enintään 12 kuukauden ajalta. Päivärahakaudella henkilön työsuhteen tai yrittäjäeläkelakien mukaisen vakuutuksen on kuitenkin oltava voimassa.
Mikä ei ole sallittua poissaoloa?
Sallittua poissaoloa eivät ole:
- lomautus
- palkaton sairausloma-aika
- saldovapaa.
Ulkomaan työ osa-aikatyönä
Osa-aikatyötä voi tehdä Suomen lisäksi
- EU-maassa
- ETA-maassa
- Sveitsissä
- sosiaaliturvasopimusmaassa.
Työ hyväksytään osa-aikatyöksi, jos se on vakuutettu työskentelymaassa. Jos työskentelymaassa ei ole mahdollista vakuuttaa osa-aikatyötä, eläkelaitos voi hyväksyä osa-aikatyöksi vakuuttamattoman työn. Eläkkeenhakijan on esitettävä luotettava selvitys siitä, että osa-aikatyö täyttää sille asetetut edellytykset.
Ulkomaantyö hyväksytään osa-aikatyöksi myös, jos työ on vakuutettu Suomen työeläkelainsäädännön mukaan. Myös kolmannessa maassa tehty työ voi olla osa-aikatyötä, jos se on vakuutettu Suomen työeläkelainsäädännön mukaan.
Suomalaisen työnantajan tilapäiselle ulkomaankomennukselle lähettämä työntekijä voidaan vakuuttaa Suomessa määräajan. Tämä määräaika on EU-säännösten mukaan 2 vuotta. Poikkeusluvalla työntekijä voi olla Suomessa vakuutettu jopa 5 vuotta. Sosiaaliturvasopimusten mukaan ulkomaan työhön lähettämisen määräaika voi olla 1-5 vuotta. Suomessa lähetettyinä työntekijänä tai poikkeusluvalla vakuutettuihin työntekijöihin sovelletaan Suomen työeläkelainsäädäntöä. Tällainen työ rinnastetaan Suomessa tehtyyn työhön.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeeseen on korjattu julkisten alojen osa-aikatyön ansion minimiraja: vähintään 318,57 euroa kuukaudessa (vuoden 2017 tasossa).
Osa-aikaeläkkeen saamisen edellytyksenä on, että hakija siirtyy kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön ja hänen työansionsa ja työaikansa vähentyvät.
Työntekijällä ei ole subjektiivista oikeutta osa-aikatyöhön osa-aikaeläkkeen saamiseksi. Työnantajan tulee kuitenkin pyrkiä järjestämään työntekijälle osa-aikatyötä. Työntekijä voi tehdä osa-aikatyötä myös muun työnantajan palveluksessa tai ryhtyä yrittäjäksi.
Osa-aikatyön työansion on oltava 35 – 70 prosenttia vakiintuneesta ansiosta
Työntekijän osa-aikatyön työansion on oltava 35 – 70 prosenttia vakiintuneesta ansiosta. Ansiorajat ovat ehdottomat eikä niitä saa ylittää tai alittaa. Työansio on osa-aikatyön palkka. Työansiota on kaikki työeläkelakien mukaan vakuutettu ansio, jota työntekijä saa osa-aikaeläkkeellä ollessaan.
Työajan ja ansioiden vähentymisessä ei edellytetä tarkkaa prosenttiperusteista vastaavuutta. Kokoaikatyön ansiossa voi olla mukana eriä, jotka eivät sisälly osa-aikatyön ansioon.
Tällaisia eriä voivat olla esimerkiksi:
- ylityökorvaus
- sunnuntai-, yötyö- tai vuorotyölisä
- muu erityinen lisä tai korvaus.
Näitä eriä ei tarvitse ottaa huomioon, kun arvioidaan ovatko osa-aikatyön ansiot ja työaika vähentyneet samassa suhteessa.
Osa-aikatyön ansion ja työajan ei käytännössä voida edellyttää vähenevän samassa suhteessa, jos
- osa-aikatyö on muuta työtä kuin aiempi kokoaikatyö
- osa-aikatyötä tehdään eri työnantajan palveluksessa tai yrittäjänä
- vakiintuneeseen ansioon sisältyy muitakin ansioita kuin aiempi kokoaikatyön palkka.
Osa-aikatyön kokonaisansion tulee koko osa-aikaeläkkeellä olon ajan pysyä 35 – 70 prosentin rajoissa vakiintuneesta ansiosta.
Tarkemmat tiedot
TyEL:ssä ei ole säädetty, että TyEL-osa-aikaeläkkeen saaminen edellyttää nimenomaan TyEL:n mukaan vakuutettujen ansioiden vähenemistä. TyEL:n vaatimus ansioiden vähenemisestä on yleinen. Ansioiden vähenemistä tarkastellaan kokonaistilanteen perusteella.
Jos työntekijä on työskennellyt ennen osa-aikaeläkkeen alkamista sekä yksityisellä että julkisella alalla, edellytetään kuitenkin TyEL-ansioiden vähenemistä, jos työntekijällä on oikeus osa-aikaeläkkeeseen julkisen alan eläkelain mukaan. Tälle vaatimukselle ei ole euro- tai prosenttirajoja. Käytännössä muutos työansioissa riittää.
Osa-aikatyön ansio määritellään osa-aikatyösopimuksen avulla
Osa-aikaeläkepäätöksen pohjana ovat työnantajan ja työntekijän väliseen osa-aikatyösopimukseen perustuvat tiedot osa-aikatyön työajasta ja työansioista. Työnantajan ja työntekijän tulee sopia osa-aikatyön työaika ja palkka. Eläkelaitos pyytää tiedot näistä työnantajalta.
Mitkä suoritukset ovat osa-aikatyön työansiota?
Työnantajan tulee ilmoittaa osa-aikaeläkkeelle jäävän henkilön osa-aikatyön ansion sellaisena kuin henkilö sen saa, kun tekee työtä osa-aikatyösopimuksen perusteella. Varsinaisen palkan lisäksi työnantajan tulee ilmoittaa kaikki muutkin suoritukset, jotka kuuluvat eläkkeen perusteena olevaan ansioon ja jotka työntekijä tulee saamaan vastikkeena työstä. Tällaisia muita suorituksia ovat esimerkiksi:
- luontoisedut
- lomarahat
- bonukset.
Mitä ansioiden määrittelyssä otetaan huomioon?
Osa-aikatyön kokonaisansion määrittelyssä on otettava huomioon myös työn rytmityksen (esim. periodityö) ja vuorokautisen sijoittelun (esim. vuoro- tai yötyö) vaikutus ansioon. Periodi- ja vuorotyössä osa-aikatyön ansio tulee määritellä sen perusteella, millaisen ansion työntekijä tulee saamaan, kun hän tekee työtä sovitun periodi- tai vuorotyöjärjestelmän mukaan.
Vuoden 2007 alusta osa-aikatyölle ei ole laissa säädetty keskimääräisen viikottaisen työajan tuntirajoja. Laissa ei myöskään ole enää säädöstä ansion määrittelystä enintään 16 viikon tarkastelujakson ajalta. Tämä mahdollistaa sen, että henkilölle voidaan määritellä keskimääräinen kuukausiansio, vaikka tosiasiallinen työaika vaihtelee.
Osa-aikatyön ansio on tärkeää määritellä oikein, jotta osa-aikaeläkkeen määrä on oikea. Ansioiden muutos voi vaikuttaa eläkkeen määrään ja eläkeoikeuteen.
Milloin ansioita arvioidaan?
Jos osa-aikatyön ansioon sisältyy sellaisia suorituksia, joiden määrää ei voida ilmoittaa tarkasti, työnantajan tulee arvioida niiden määrä mahdollisimman tarkasti. Myös epävarmat suoritukset tulee ilmoittaa, jos tällaisia eriä sisältyy osa-aikatyön palkkaan. Tällaisia suorituksia ovat esimerkiksi tulospalkkiot.
Arvio tulee tehdä sen perusteella, millaisen ansion työntekijä todennäköisesti tulee saamaan. Osa-aikatyön ansio voidaan arvioida esimerkiksi
- sen mukaan, mikä se enimmillään on, jos kaikki osa-aikatyön ansioon sisältyvät suorite-erät maksetaan
- sen mukaan, miksi prosenttimääräksi palkasta suorituksen suuruus on sovittu
- sen perusteella, millaisia suorituksia asianomaiselle työntekijälle on aiempina vuosina maksettu
- sen perusteella, millaisia suorituksia muille samaan henkilöstöryhmään kuuluville ja samaa työtä tekeville työntekijöille maksetaan
- sen perusteella, mikä on asianomaisessa työssä tavanomaisena pidettävä ansio.
Kun palkan määrä tai jonkun suorituksen määrä on arvioitu, voi toteutunut ansio olla arvioitua suurempi tai pienempi. Olennaista on, että kaikki osa-aikatyön ansioon kuuluvat suoritukset on asianmukaisesti otettu huomioon.
Tarkemmat tiedot
Jos osa-aikatyön ansioon kuuluvaa suoritusta ei ole otettu huomioon osa-aikaeläkepäätöksessä tai jos suorituksen määrää ei ole arvioitu asianmukaisesti, osa-aikaeläkepäätös on virheellinen ja lainvastainen. Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta voi hakemuksesta poistaa lainvastaisen päätöksen. Aiheettomasti maksettu osa-aikaeläke on lähtökohtaisesti perittävä takaisin.
Yrittäjät
Yrittäjä voi osa-aikaeläkkeelle siirtyessään
- lopettaa yrittäjätoiminnan kokonaan ja aloittaa työsuhde-eläkelakien mukaisen osa-aikatyön
- puolittaa työtulon ja työpanoksen.
Muulla tavoin yrittäjä ei voi vähentää yrittäjätoimintaansa siirtyessään osa-aikaeläkkeelle. Yrittäjän osa-aikatyön ansio on yrittäjän YEL-työtulo.
Ansiona pidetään aina YEL-työtuloa riippumatta yrittäjätoiminnan
- muusta tulosta
- liikevaihdosta
- yrittäjän yrityksestään saamasta tuotosta.
Yrittäjä lopettaa yrittäjätoiminnan kokonaan
Jos yrittäjä lopettaa yrittäjätoiminnan kokonaan, hänellä on oltava jonkun muun työeläkelain mukaan vakuutettu osa-aikatyö. Yrittäjä voi työskennellä usean työeläkelain mukaan vakuutetussa työssä. Kaikkien osa-aikaeläkkeen rinnalla tehtyjen töiden työeläkevakuutetun ansion on oltava 35 – 70 prosenttia vakiintuneesta ansiosta.
Yrittäjä puolittaa työpanoksen ja työtulon
Jos yrittäjä puolittaa työtulon, puolitetun työtulon tulee yhdessä muiden osa-aikatyön ansioiden kanssa olla 35 – 70 prosenttia vakiintuneesta ansiosta.
Kun yrittäjä on puolittanut työtulonsa, hän ei voi tehdä muutoksia työtuloonsa osa-aikaeläkkeen aikana. Jos yrittäjän osa-aikatyö on pelkkää yrittäjätoimintaa, työansiot pysyvät käytännössä aina ansiorajoissa. Työtuloa ja vakiintunutta ansiota tarkistetaan vuosittain palkkakertoimella.
Tarkemmat tiedot
Jos yrittäjän työtulo on tasan 35 tai 70 prosenttia vakiintuneesta ansiosta, on mahdollista, että työtuloa palkkakertoimella tarkistettaessa pyöristyssäännöistä johtuen työtulo ei pysy rajoissa. Jos rajan alitus tai ylitys johtuu tästä syystä ja yrittäjällä on pelkkää yrittäjätoimintaa, ei osa-aikaeläkettä tulisi lakkauttaa.
Julkisen alan palvelussuhteet
Myös julkisen alan työeläkelaeissa säädetään, että osa-aikatyön ansion tulee olla 35 – 70 prosenttia vakiintuneesta ansiosta. Osa-aikatyön ansion tulee kuitenkin olla vähintään 318,57 euroa kuukaudessa (vuoden 2017 tasossa).
Voit tarkastella tämän asiakirjan sisältöä voimassaoloajan perusteella.
Vaihda voimassaolopäivää.
Valittu voimassaoloaika vaihtuu kaikkiin tämän asiakokonaisuuden (auki olevan sivun) asiakirjoihin.
Työajan vähentymisvaatimus työntekijöillä
Osa-aikaeläkkeen saaminen edellyttää aina siirtymistä osa-aikatyöhön. Osa-aikatyön työajan on oltava pienempi kuin kokoaikatyön työajan. Työajan on vähennyttävä samassa suhteessa kuin ansioiden. Tarkkaa prosenttiperusteista vastaavuutta ei edellytetä.
Osa-aikatyön ei tarvitse olla tietyissä tuntirajoissa. Työajan vähentymisen ei tarvitse tapahtua entisessä työssä vaan hakija voi siirtyä osa-aikatyöhön toisen työnantajan palvelukseen tai ryhtyä yrittäjäksi. TyEL:n vaatimus työajan vähenemisestä on yleinen. Osa-aikatyön työaika voi vaihdella.
Jos hakija on ennen osa-aikaeläkkeen alkamista sekä yksityisen että julkisen alan eläkelain mukaan vakuutetussa työssä, osa-aikaeläkettä ei myönnetä TyEL:n mukaan, jos
- TyEL:n mukaan vakuutettu työ ei vähene
- henkilöllä on oikeus osa-aikaeläkkeeseen julkisen alan työeläkelain mukaan.
Työajan vähentymistä tarkastellaan kokonaistilanteen perusteella. Kaikkien osa-aikaeläkkeen aikana tehtyjen työeläkelakien mukaan vakuutettujen töiden työaika lasketaan yhteen. Tämän yhteenlasketun työajan tulee olla suhteessa yhteenlaskettujen työansioiden vähenemiseen.
Työajan vähentyminen voi poiketa ansiotulojen vähentymisestä, jos kokoaikatyön palkkaan on sisältynyt
- ylityökorvausta
- sunnuntai-, yötyö- tai vuorolisää
- muuta sellaista erityistä lisää tai korvausta
joka ei sisälly osa-aikatyön palkkaan. Tällainen lisä tai korvaus voidaan jättää huomioimatta, kun arvioidaan työajan ja ansioiden vähentymisen vastaavuutta.
Jos varsinaista työaikaa ei ole tai palkka ei määräydy työhön käytetyn ajan perusteella, eläkelaitos tarkastelee työajan ja ansioiden vähentymisen vastaavuutta kokonaistilanteen perusteella. Ansioiden muutoksen on kuvastettava työajan muutosta. Työaika on järjestettävä niin, että se vastaa ansioita.
Työajan vähentymisvaatimus yrittäjillä
Yrittäjän on joko puolitettava työtulonsa ja työpanoksensa tai lopetettava yrittäjätoiminta kokonaan. Yrittäjän on esitettävä eläkelaitokselle riittävä selvitys siitä, että hänen työpanoksessaan on tapahtunut osa-aikaeläkkeen saamiseen vaadittava muutos. Tällainen selvitys voi olla:
- todistus yrityksen myynnistä (YEL)
- todistus yrityksen osan myynnistä (YEL)
- todistus lisätyövoiman palkkaamisesta (YEL)
- selvitys tuotannon supistamisesta (MYEL)
- selvitys peltojen vuokrauksesta (MYEL).
Yritystoiminta loppuu kokonaan
Jos yrittäjä lopettaa yritystoiminnan kokonaan, hänellä on oltava jonkun muun työeläkelain mukaan vakuutettu osa-aikatyö. Osa-aikatyötä voi tehdä myös usean eri työeläkelain piiriin kuuluvissa töissä. Työeläkelakien mukaan vakuutetun osa-aikatyön ansion on oltava 35 – 70 % vakiintuneesta ansiosta. Työajassa on tapahduttava tätä vastaava muutos.
Yritystoiminta jatkuu ja työtulo puolitetaan
Yrittäjän tulee puolittaa välittömästi ennen osa-aikaeläkkeen alkamista olleen, vähintään 4 kuukautta jatkuneen yrittäjätoiminnan keskimääräinen työtulo. Keskimääräinen työtulo tarkoittaa todellisten vahvistettujen työtulojen perusteella laskettua keskimäärää. Tässä ei oteta huomioon joustoja eikä etuusansioita.
Yrittäjän puolitetun työtulon laskeminen poikkeaa vakiintuneen ansion laskemisesta.
Työtulo otetaan huomioon täysiltä kalenterikuukausilta osa-aikaeläkkeen alkamisvuodelta ja välittömästi sitä edeltävän enintään 60 kuukauden ajalta. Tarkastelujakso voi pisimmillään olla 71 kuukautta. Työtulo on voinut muuttua tarkastelujaksolla. Jos yrittäjätoiminnassa on ollut katkoksia, työtulo otetaan huomioon viimeiseltä yhdenjaksoiselta yrittäjätoimintajaksolta.
Yrittäjän osa-aikatyön työtulon on kuitenkin oltava pienempi kuin yrittäjän osa-aikaeläkkeelle siirtymistä edeltävän kokoaikatyön työtulo.
Koska yrittäjän on puolitettava viimeisen yhdenjaksoisen yrittäjätoiminnan keskimääräinen työtulo ja työtulossa voi olla muutoksia, ei osa-aikatyön työtulo välttämättä ole puolet osa-aikaeläkkeen alkamista edeltävästä työtulosta.
Jos puolitettu työtulo olisi suurempi kuin 70 prosenttia vakiintuneesta ansiosta, yrittäjän on jatkettava yrittäjätoimintaa pidempään, jotta puolitettu työtulo mahtuu 35 – 70 prosentin rajaan. Näin voi käydä tilanteissa, joissa yrittäjä on ennen osa-aikaeläkkeelle siirtymistä korottanut työtuloaan.
Muu yritystoiminnan muutos kuin puolitus tai lopetus
Jos yrittäjä vähentää yritystoimintaansa muuten kuin puolittamalla tai lopettamalla yritystoiminnan, hän ei voi saada yrittäjäeläkelakien mukaista osa-aikaeläkettä. Hänellä voi kuitenkin olla mahdollisuus saada osa-aikaeläkettä muun työeläkelain kuin yrittäjäeläkelakien (YEL, MYEL) mukaan, jos muun lain mukaiset osa-aikaeläkkeen saamisen edellytykset täyttyvät. Jos yrittäjä ei ennen osa-aikaeläkkeen alkamista ole samanaikaisesti ollut muun työeläkelain mukaan vakuutetussa työssä, eivät muiden työeläkelakien mukaiset osa-aikaeläkkeen saamisen edellytykset käytännössä voi täyttyä.
Julkisten alojen työntekijät
Myöskään julkisten alojen eläkelaeissa ei ole säädetty tarkkaa työajan alenemavaatimusta. Ansioiden vähentymisen tulee vastata työajan vähentymistä.
Muutokset edelliseen versioon
Ohjeen otsikkoa on muutettu kuvaavammaksi. Aiemmin otsikko oli ”Lisäeläketurvassa ei oikeutta osa-aikaeläkkeeseen”.